Okul öncesi çocuklarda duygu düzenleme becerilerinin sınıf temelli psikoeğitim programı ile geliştirilmesi: İş birliğine dayalı bir yaklaşım
Developing emotional regulation skills in preschool children through a classroom-based psychoeducational program: A collaborative approach
- Tez No: 1006089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ BULUT ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, duygu düzenleme, psikoeğitim programı, sınıf temelli müdahale, iş birliği modeli, Preschool, emotion regulation, psychoeducation program, classroom-based intervention, collaboration model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi dönemdeki çocukların duygu düzenleme becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan sınıf temelli 8 oturumluk bir psikoeğitim programının etkililiği ve programın psikolojik danışman–okul öncesi öğretmeni iş birliğiyle yürütülmesinin, programın yalnızca psikolojik danışman tarafından uygulanmasına kıyasla daha etkili olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, ön test–son test–izleme testi ve kontrol grubu içeren yarı deneysel desen ile yürütülmüştür. Çalışma grubu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılı 2. döneminde Adana/Yüreğir'de bulunan bağımsız bir anaokulunda öğrenim gören 5–6 yaş grubunda toplam 34 çocuktan oluşmuştur (Deney-1: 11; Deney-2: 13; Kontrol: 10). Deney-1 grubuna sınıf temelli psikoeğitim programı psikolojik danışman tarafından uygulanmış, öğretmen oturumlara eşlikçi ve gözlemci olarak katılmıştır. Ayrıca okul önesi öğretmeni oturumların ardından programdaki oturum hedeflerini sınıf içinde destekleyici çalışmalarla pekiştirmiştir. Deney-2 grubuna ise sınıf temelli psikoeğitim programı yalnızca araştırmacı tarafından uygulanmış, öğretmen sürece dahil olmamıştır. Hazırlanan sınıf temelli psikoeğitim programı; duygularla tanışma, temel duygular ve bedensel ipuçları, duyguların neden-sonuçlarını anlama, duyguları“ben dili”ile ifade etme, empati, nefes/bedensel farkındalık, duygu düzenleme merkezleri ve kapanış oturumlarından oluşmuştur. Veri toplamada, Acar (2021) tarafından geliştirilen Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler betimsel istatistikler ile grup içi değişim için Friedman, ikili karşılaştırmalar için Wilcoxon, gruplar arası karşılaştırmalar ve değişim puanları için Mann–Whitney U testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre uygulanan program sonrasında her iki deney grubunda duygu düzenleme becerileri ve alt boyutlarında artışlar gözlenmiş; kazanımların izleme döneminde genel olarak korunduğu, ancak iş birliğiyle yürütülen Deney-1 grubunda kalıcılık göstergelerinin daha güçlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf temelli duygu düzenleme psikoeğitim programının okul öncesi çocuklarda duygu düzenleme becerilerini artırmada etkili olduğu ve programın sınıf içi süreçlerle iş birliği içinde desteklenmesinin öğrenmeyi ve kalıcılığı güçlendirebileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effectiveness of an 8-session classroom-based psychoeducational program designed to develop emotion regulation skills in preschool children and to determine whether implementing the program through collaboration between a psychological counselor and a preschool teacher was more effective than implementing the program by a psychological counselor alone. The study was conducted using an experimental design that included pre-test, post-test, follow-up test, and a control group. The study group consisted of a total of 34 children aged 5–6 years enrolled in an independent kindergarten in Adana/Yüreğir during the second semester of the 2024–2025 academic year. The classroom-based psychoeducation program was administered to the Experiment-1 group by a psychological counselor, with the teacher participating as an observer and facilitator. In addition, the preschool teacher reinforced the session objectives of the program with supportive activities in the classroom after the sessions. The classroom-based psychoeducation program was administered to the Experiment-2 group by the researcher alone, without the teacher's involvement. The classroom-based psychoeducation program consisted of sessions on recognizing emotions, basic emotions and bodily cues, understanding the causes and consequences of emotions, expressing emotions using“I-statements,”empathy, breathing/body awareness, emotion regulation centers, and closing sessions. The Preschool Emotion Regulation Scale developed by Acar (2021) was used for data collection. The data obtained from the study were analyzed using descriptive statistics, Friedman for within-group changes, Wilcoxon for pairwise comparisons, and Mann–Whitney U tests for between-group comparisons and change scores. According to the results of the study, increases in emotion regulation skills and their subdimensions were observed in both experimental groups after the program was implemented. It was concluded that the gains were generally maintained during the follow-up period, but the indicators of permanence were stronger in the Experiment-1 group, which was conducted collaboratively. It was concluded that the classroom-based emotion regulation psychoeducation program is effective in increasing emotion regulation skills in preschool children and that supporting the program in collaboration with classroom processes can strengthen learning and retention.