Çalışan motivasyonunun iş performansına etkisinde örgüt ikliminin aracı rolü ve belediye çalışanlarına yönelik bir araştırma
The mediating role of organizational climate in the effect of employee motivation on job performance: a research on municipal employees
  1. Tez No: 1006134
  2. Yazar: TOLUNAY TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Motivasyonu, İş Performansı, Örgüt İklimi, Belediye Çalışanları, İnsan Kaynakları Yönetimi, Employee Motivation, Job Performance, Organizational Climate, Municipal Employees, Human Resources Management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüz iş dünyasında örgütlerin sürdürülebilir bir başarı elde edebilmeleri ve verimliliklerini artırabilmeleri, büyük ölçüde insan kaynağının etkin yönetimine bağlıdır. Özellikle kamu hizmeti sunan belediyelerde, çalışanların motivasyonu ve performansı, sunulan hizmetin kalitesini ve vatandaş memnuniyetini doğrudan etkileyen kritik unsurlardır. Bu bağlamda, çalışanların motivasyonunu artıran faktörlerin yanı sıra, bu motivasyonun performansa dönüşmesini sağlayan örgütsel ortamın niteliği de büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, çalışan motivasyonunun iş performansı üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide örgüt ikliminin aracı rolünü ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında motivasyon, iş performansı ve örgüt iklimi kavramları teorik çerçevede detaylı olarak ele alınmış; bu kavramlar arasındaki ilişkiler belediye çalışanları üzerinde yapılan bir alan araştırması ile test edilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri benimsenmiş ve veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler, korelasyon ve regresyon analizleri ile Baron ve Kenny (1986) tarafından önerilen aracılık testi yaklaşımları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; çalışan motivasyonunun hem iş performansı hem de örgüt iklimi üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, olumlu bir örgüt ikliminin de iş performansını artırdığı görülmüştür. Araştırmanın en temel çıktısı olarak; çalışan motivasyonunun iş performansı üzerindeki etkisinde, örgüt ikliminin“kısmi aracı”bir rol üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar, belediye çalışanlarının performansını maksimize etmek için yalnızca bireysel motivasyon araçlarının yeterli olmadığını; aynı zamanda adaletin, güvenin ve açık iletişimin hakim olduğu destekleyici bir örgüt ikliminin tesis edilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's business world, the ability of organizations to achieve sustainable success and increase their efficiency depends largely on the effective management of human resources. Especially in municipalities that provide public services, the motivation and performance of employees are critical factors that directly affect the quality of the service provided and citizen satisfaction. In this context, in addition to the factors that increase employee motivation, the quality of the organizational environment that ensures this motivation transforms into performance is also of great importance. The main purpose of this study is to examine the effect of employee motivation on job performance and to reveal the mediating role of organizational climate in this relationship. Within the scope of the research, the concepts of motivation, job performance, and organizational climate were discussed in detail in the theoretical framework, and the relationships between these concepts were tested with a field study conducted on municipal employees. Quantitative research methods were adopted in the study, and data were collected using the survey technique. The obtained data were analyzed using correlation and regression analyses, as well as mediation test approaches suggested by Baron and Kenny (1986). According to the research findings, it was determined that employee motivation has a positive and significant effect on both job performance and organizational climate. Similarly, it was observed that a positive organizational climate also increases job performance. As the primary output of the research, it was concluded that organizational climate assumes a“partial mediating”role in the effect of employee motivation on job performance. These results reveal that individual motivation tools alone are not sufficient to maximize the performance of municipal employees; it is also necessary to establish a supportive organizational climate where justice, trust, and open communication prevail.