Kurumsal iletişimin çalışanların performansına etkisinde örgüt ikliminin aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediating role of organizational climate in the effect of corporate communication on employee performance and a research study on this
- Tez No: 1006460
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Çalışan Performansı, Örgüt İklimi, Verimlilik, Memnuniyet, Örgütsel Hedefler, Corporate Communication, Employee Performance, Organizational Climate, Productivity, Satisfaction, Organizational Goals
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
KURUMSAL İLETİŞİMİN ÇALIŞANLARIN PERFORMANSINA ETKİSİNDE ÖRGÜT İKLİMİNİN ARACI ROLÜ VE BUNA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışma, kurumsal iletişim, çalışan performansı ve örgüt iklimi arasındaki ilişkileri incelemeyi hedeflemektedir. Kurumsal iletişim, sadece bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda örgüt kültürünün inşası, toplumsal algının yönetimi ve örgütsel hedeflere ulaşma amacı taşır. İletişimin etkin yönetimi, kurumsal kimlik ve itibar gibi kavramları şekillendirirken, bu süreçlerin çalışan motivasyonu, verimlilik ve müşteri memnuniyeti üzerinde de doğrudan etkisi vardır. Çalışan performansı, örgütlerin verimliliğini belirleyen önemli bir faktördür ve doğru yönetilen performans değerlendirme süreçleri, çalışanların motivasyonunu artırarak örgütsel hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır. Örgüt iklimi ise, çalışanların iş yerindeki duygusal ve psikolojik ortamını ifade eder ve bu ortam, çalışan performansını önemli ölçüde etkiler. İyi bir örgüt iklimi, çalışan bağlılığını ve üretkenliğini artırarak genel örgütsel performansı iyileştirir. Çalışmanın teorik kısmında bu üç kavramın literatür üzerinden analizleri yapılmış, uygulama kısmında ise İstanbul Avrupa Yakası'ndaki Bakırköy ilçesindeki özel eğitim kurumlarında çalışan 264 katılımcı ile anket yapılmıştır. Anket verileri Google Forms üzerinden toplanmış ve katılımcıların gizliliği korunmuştur. Veri analizi için regresyon analizi kullanılarak kurumsal iletişimin çalışan performansı ve örgüt iklimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, kurumsal iletişim stratejilerinin çalışan performansı ve örgüt iklimi üzerindeki etkileri, örgütsel başarıya katkı sağlamak için önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmanın bulguları, etkili iletişimin, örgütsel hedeflere ulaşılmasında ve çalışan memnuniyetinin artırılmasında nasıl bir etki yarattığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE MEDIATING ROLE OF ORGANIZATIONAL CLIMATE IN THE EFFECT OF CORPORATE COMMUNICATION ON EMPLOYEE PERFORMANCE AND A RESEARCH STUDY ON THIS ABSTRACT This study aims to examine the relationships between corporate communication, employee performance and organizational climate. Corporate communication aims not only to share information but also to build organizational culture, manage social perception and achieve organizational goals. While effective management of communication shapes concepts such as corporate identity and reputation, these processes also have a direct impact on employee motivation, productivity and customer satisfaction. Employee performance is an important factor determining the efficiency of organizations and correctly managed performance evaluation processes increase employee motivation and facilitate the achievement of organizational goals. Organizational climate refers to the emotional and psychological environment of employees at work and this environment significantly affects employee performance. A good organizational climate improves overall organizational performance by increasing employee commitment and productivity. In the theoretical part of the study, these three concepts were analyzed through literature, and in the practical part, a survey was conducted with 264 participants working in private educational institutions in the Bakırköy district on the European Side of Istanbul. Survey data was collected via Google Forms and the confidentiality of the participants was protected. Regression analysis was used for data analysis to examine the effect of corporate communication on employee performance and organizational climate. As a result, the effects of corporate communication strategies on employee performance and organizational climate play an important role in contributing to organizational success. The findings of the study reveal how effective communication affects the achievement of organizational goals and the increase in employee satisfaction.