Muhteşem Yüzyıl dizisi örneğinde Osmanlı'da temel çatışmalar
The fundamental conflicts in Ottoman history in the example of the tv series
  1. Tez No: 1006202
  2. Yazar: ZELAL LAÇO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Sosyoloji, History, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman, Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu, Çatışma, Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman, Muhteşem Yüzyıl, Conflict
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nde siyasal iktidarın işleyişini belirleyen temel çatışmaları,“Muhteşem Yüzyıl”dizisi üzerinden incelemektedir. Osmanlı siyasal yapısında veraset sisteminin kesin kurallara bağlanmamış olması, iktidarın kim tarafından ve hangi yollarla paylaşılacağı sorusunu sürekli açık bırakmıştır. Bu durum hanedan, harem ve merkezî bürokrasi arasında kalıcı çatışma alanlarının oluşmasına zemin hazırlamıştır. Çalışma, Osmanlı'daki çatışmaları dönemin tarihsel kişilikleri ve olayları üzerinden Muhteşem Yüzyıl dizisi bağlamında incelemiştir. Bu çerçevede çalışmada, Osmanlı siyasal düzeninde önem arz eden üç ana çatışma ekseni üzerinde durulmuştur. İlk olarak şehzadeler arasında yaşanan veraset mücadeleleri, iktidarın sürekliliği açısından yapısal bir sorun alanı olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu şehzade çatışmaları; Mustafa, Mehmed, Bayezid, Selim üzerinden dizi özelinde değerlendirilmiştir. İkinci olarak, şehzadelerin çatışmasına dahil olan harem merkezli iktidar mücadeleleri ele alınmıştır. Ayrıca kadın sultanların ve valide sultanlığın siyasal süreçteki konumu analiz edilmiştir. Çatışmanın ana karakterleri olan sultanlar; Hürrem Sultan, Mahidevran Sultan, Valide Hafsa Sultan, Hatice Sultan, Şah ve Fatma Sultan mücadelesi tarihsel çerçevede dizi bağlamında analiz edilmiştir. Üçüncü olarak ise paşalar ve üst düzey devlet adamları arasındaki hizipleşmeler, diğer çatışma alanlarıyla ilişkili biçimde incelenmiştir. Çalışmada tarihsel veriler, sosyolojik çatışma kuramları ışığında değerlendirilmiştir. Muhteşem Yüzyıl dizisi, söz konusu temel çatışmaların kurgusal anlatı içerisindeki temsillerini incelemek üzere içerik analizi yöntemiyle ele alınmıştır. Böylece Osmanlı siyasal hayatında iktidarın, harem–saray–merkezî bürokrasi üçgeninde nasıl üretildiği ve yeniden şekillendiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the fundamental conflicts that shaped the functioning of political power in the Ottoman Empire through the TV series Magnificent Century. The absence of strictly defined rules in the Ottoman succession system left unresolved the question of who would hold power and through which means, thereby creating persistent areas of conflict among the dynasty, the harem, and the central bureaucracy. In this context, the study analyzes Ottoman conflicts through historical figures and events as represented in the series Magnificent Century. Within this framework, the study focuses on three main axes of conflict that were central to the Ottoman political order. First, succession struggles among princes are evaluated as a structural problem affecting the continuity of political power. These conflicts are examined within the context of the series through the cases of Mustafa, Mehmed, Bayezid, and Selim. Second, harem-centered power struggles that became intertwined with princely conflicts are addressed, and the political roles of women sultans and the institution of the valide sultan are analyzed. The struggles involving key figures such as Hürrem Sultan, Mahidevran Sultan, Valide Hafsa Sultan, Hatice Sultan, Şah Sultan, and Fatma Sultan are examined within a historical framework in relation to the series. Third, factionalism among pashas and high-ranking statesmen is analyzed in connection with other areas of conflict. Historical data are evaluated in light of sociological conflict theories, and the TV series Magnificent Century is examined through content analysis in order to analyze the representations of these fundamental conflicts within a fictional narrative. In doing so, the study reveals how political power in Ottoman political life was produced and reshaped within the triangle of the harem, the palace, and the central bureaucracy.