Wealth effects of antitakeover provisions in mergers
Şirket birleşme ve devralmalarda şirket savunma politikalarının hissedarların kazanımlarına etkisi
- Tez No: 1006296
- Danışmanlar: PROF. DR. ROBERT KİESCHNİCK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Maliye, Business Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Sınırlayıcı hükümler, Özel hükümler, Restrictive provisions, Special provisions
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: The Unıversıty Of Texas At Dallas
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi ve İdari Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
Özet
Kurumsal tüzüklerde/yönetmeliklerde antitakeover (savunma) önlemlerinin kullanımı, bu önlemlerin yararları konusunda büyük tartışmalara yol açmıştır. Bu önlemlerin hissedarlar için yararlı olup olmadığı ve ekonomik önemleri hala tartışma konusudur. Bu genel motivasyonla, bu savunma önlemlerinin etkilerini inceliyorum ve hedef şirketin elde edeceği takeover (devralma) kazançlarının başarılı bir teklif koşuluna bağlı olarak gerçekleştiğini ve birleşmeden elde edilen kazançların hedef ve devralan arasında bölüşümünün, savunma önlemleri de dahil olmak üzere hedef şirketin pazarlık gücünün bir fonksiyonu olduğunu dikkate alıyorum. 1990'dan 2004'e kadar olan bir dönemdeki firmalardan oluşan bir örneklemdeki verileri inceleyerek, savunma önlemlerinin teklif alma olasılığı üzerinde önemli bir caydırıcı etkisi olduğunu ancak teklif alındıktan sonra belirli bir teklifin başarısı üzerindeki artımsal etkinin önemsiz olduğunu buluyorum. Başarıyla tamamlanan birleşmelerin analizlerinde, savunma önlemleri, birleşmeden elde edilen toplam kazançlardan hedefin aldığı kazançları artırmakta ve savunma önlemlerinden kaynaklanan kazançların önemi ekonomik olarak büyük olmaktadır. Savunma önlemlerinin hedef kazançları üzerindeki olumlu ve ekonomik olarak önemli etkisi, kazançların bölüşümü modelinin farklı spesifikasyonlarına karşı dayanıklıdır. Genel olarak, savunma önlemlerinin etkisine dair kanıtlar“pazarlık gücü hipotezi”ile tutarlı ve“yerleşik olma hipotezi”ile tutarsızdır.
Özet (Çeviri)
The use of antitakeover provisions in corporate charters/bylaws has evoked substantial debate over their benefits. Whether these provisions are beneficial for the shareholders or not and their economic significance is still a debate. With this general motivation, I examine the effects of these antitakeover provisions, incorporating the fact that the takeover gains to the target are realized conditional on a successful bid and that the division of gains from merger between the target and acquirer is a function of the bargaining power of the target, including the antitakeover provisions in place. Examining data on a sample of firms from 1990 through 2004, I find that antitakeover provisions have a significant deterrence effect on the probability of receiving a bid but once the bid is received, the incremental effect on the success of a given bid is insignificant. In analyses of successfully completed mergers, the antitakeover provisions increase the gains that the target receives from the total gains from the merger and the significance of the gains due to antitakeover provisions is economically large. The positive and economically significant effect of ATPs on target gains in mergers is robust to different specifications of the division of gains model. Overall, the evidence on the effect of ATPs is consistent with the“bargaining power hypothesis”and inconsistent with the“entrenchment hypothesis”.