Covid-19 enfeksiyonu geçiren bireylerin fibromiyalji tanısı alma durumlarınındeğerlendirilmesi
Evaluation of fibromyalgia diagnosis of individuals with Covid-19 infection
- Tez No: 1006423
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Covid-19 enfeksiyonu, Post-covid-19, Hastane yatışı, Obezite, Yoğun bakım, Fibromyalgia, Covid-19 İnfection, Post-Covid-19, Hospitalization, Obesity, İntensive Care
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Covid-19 enfeksiyonu sonrasında fibromiyalji tanısı alma durumunu sorgulamak, bireylerin aşılı olup olmamalarının, geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu sayısının ve enfeksiyon sırasında hastaneye yatacak kadar ağır tabloların oluşmasının daha sonraki süreçte oluşacak fibromiyalji ile ilişkisini ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Retrospektif olarak planlanan çalışmada Malatya İl Sağlık Müdürlüğü evde takip ekibi tarafında evde muayene edilmiş Covid-19 PCR test sonucu pozitif çıkmış 30 yaşında büyük 65 yaşında küçük gebe olmayan çalışmaya katılım rızası olan bireyler alınmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden bireylerle yüz yüze görüşülerek veya telefonla ulaşılarak demografik bilgi ölçeği ile Fibromiyalji anketi tanı kriterleri ve şiddeti ölçeği(FSDC) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 55,9±8,2 (min=31-maks=65) olan 390 katılımcı dahil edilmiştir. Katılan bireylerin %53,1'i kadın ve %46,9'u ve %95,1'i evli, %4,9'u bekardır. Çalışmaya dahil edilenlerin %50,5'inin eğitim durumu ortaokul ve altındadır. Gelir durumu incelendiğinde %67,2'si asgari ücret ve altında gelir kazanmaktadır. Katılımcıların belirti şiddeti puan ortalaması 3,0±2,5 iken (yaygın ağrı indeksi)WPI ortalaması ise 1,5±1,9 şeklindedir. Katılımcıların %6,7'sinde fibromiyalji belirlenmiştir. Fibromiyalji görülenlerin yaş ortalaması fibromiyalji olmayanların yaş ortalamasından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur(p=0,007). Kadınlarda fibromiyalji görülme oranı (%9,7) erkeklerde görülme oranından (%3,3) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,012). Eğitim durumu ortaokul ve altı olanlarda fibromiyalji görülme oranı (%9,1) lise ve üzeri olanlarda görülme oranından (%4,1) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,048). Gelir durumu asgari ücret ve altı olanlarda fibromiyalji görülme oranı (%8,4) lise ve üzeri olanlarda görülme oranından (%3,1) sınırda anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Covid-19 enfeksiyonu nedeni ile hastanede yatanlarda fibromiyalji görülme oranı (%19) hastanede yatmayanlarda görülme oranından (%6) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,043). Covid-19 enfeksiyonu nedeni ile yoğun bakımda yatanlarda fibromiyalji görülme oranı (%20) yoğun bakımda yatmayanlarda görülme oranından (%5,9) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Covid-19 enfeksiyonu sonrasında bireylerde %6,7'sinde fibromiyalji görülmüştür. Covid-19 hastalığı daha ağır geçiren hastanede ve yoğun bakımda yatmış hastalarda görülme oranı daha fazladır. İleri yaşlarda olanlarda kadın cinsiyette eğitim durumu düşük olanlarda Covid-19 enfeksiyonu sonrası fibromiyalji olma ihtimali daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to question the status of being diagnosed with fibromyalgia after covid-19 infection, to reveal the relationship between whether individuals are vaccinated, the number of previous covid-19 infections, and the occurrence of severe symptoms such as hospitalization during infection with fibromyalgia that will occur in the later period. Material and method: In the retrospectively planned study, individuals who were examined at home by the Malatya Provincial Health Directorate's home follow-up team, who had positive Covid-19 PCR test results, were 30 years old and 65 years old and were not pregnant, individuals who consented to participate in the study were included. Demographic information scale and Fibromyalgia questionnaire diagnostic criteria and severity scale (FSDC) were applied by interviewing face-to-face or contacting individuals who agreed to participate in the study. Results: 390 participants with a mean age of 55.9±8.2 (min=31-max=65) were included in the study. 53.1% of the participants were women, 46.9% and 95.1% were married and 4.9% were single. The education level of 50.5% of those included in the study is secondary school or below. When the income situation is examined, 67.2% of them earn minimum wage and below. While the mean symptom severity score of the participants was 3.0±2.5, the mean WPI was 1.5±1.9. Fibromyalgia was determined in 6.7% of the participants. The mean age of those with fibromyalgia was found to be significantly higher than the mean age of those without fibromyalgia (p=0.007). The incidence of fibromyalgia in women (9.7%) was found to be significantly higher than in men (3.3%) (p=0.012). The incidence of fibromyalgia was found to be significantly higher (9.1%) in those with secondary school education and below than in those with high school and above (4.1%) (p=0.048). The incidence of fibromyalgia (8.4%) in those with income at or below the minimum wage was found to be significantly higher at the border (3.1%) than in those with high school and above. The incidence of fibromyalgia in hospitalized patients due to Covid-19 infection (19%) was found to be significantly higher than in nonhospitalized patients (6%) (p=0.043). The incidence of fibromyalgia (20%) in those hospitalized in the intensive care unit due to Covid-19 infection was found to be significantly higher than the rate (5.9%) in those who were not hospitalized in the intensive care unit. Conclusıon: Fibromyalgia was observed in 6.7% of individuals after Covid-19 infection. The incidence of Covid-19 is higher in patients hospitalized and hospitalized in intensive care units who have a more severe disease. Those who are older and have lower educational status are more likely to have fibromyalgia after covid-19 infection.