Sürdürülebilirlik raporlarının finansal performans analizine entegrasyon çalışması: Turizm sektörü örneği
Integration of sustainability reports into financial performance analysis: The case of the tourism sector
  1. Tez No: 1006461
  2. Yazar: ÖZLEM KOCAMIZRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZAY DAVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sürdürülebilirlik, Turizm sektörü, Social sustainability, Tourism sector
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezin temel amacı, sürdürülebilirlik puanlarının turizm sektörüne nasıl entegre edildiğini incelemek ve Türkiye bağlamında firmaların finansal performansı ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Çalışma ilk olarak, sürdürülebilirliğin kavramsal ve teorik tartışmasını sunarak, hem küresel hem de ulusal düzeylerdeki gelişimini ve uygulamasını ele almaktadır. Sürdürülebilirlik literatüründeki araştırma eğilimlerini, tematik yapıları ve boşlukları belirlemek için bibliyometrik bir analiz yapılmıştır. Bunu, sürdürülebilirlik ve finansal performansa odaklanan kapsamlı bir literatür incelemesi izlemektedir. Bu çerçeve içinde, çalışma, firmaların finansal yapılarını değerlendirmek için temel araçlar olarak finansal performans analizi ve finansal oranları tanıtmaktadır. Ardından, turizm sektörü, kapsanan firma sayısı ve sektörel özellikleri dahil olmak üzere turizm endeksi ve sürdürülebilirlik endeksleri aracılığıyla analiz edilmektedir. Bu bağlamda, çalışma, turizm endeksine dahil olan firmaların sürdürülebilirlik raporları yayınlayıp yayınlamadığını ve bu raporların sürdürülebilirlik ölçüm uygulamalarıyla nasıl ilişkili olduğunu araştırmaktadır. Çalışmanın ampirik bölümünde, turizm şirketlerine uygulanabilirliğini değerlendirmek için sürdürülebilirlik ve ESG puanları incelenmiştir. Bulgular, sürdürülebilirlik puanlarının tüm şirketler için mevcut olmadığını veya hesaplanamadığını ortaya koymakta ve bu da sürdürülebilirlik ölçütlerinin turizm sektörüne entegrasyonunda yapısal sınırlamalar olduğunu göstermektedir. Ayrıca, literatür incelemesi, ESG puanları ile finansal performans arasındaki bağlantı konusunda Türk akademik çalışmalarında önemli bir boşluk olduğunu vurgulamaktadır. Genel olarak, çalışma, sürdürülebilirlik puanlarının turizm sektörüne entegrasyonunu ele alarak ve bu alandaki gelecekteki ampirik araştırmalar için bir temel sağlayarak literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to examine how sustainability scores are integrated into the tourism sector and to evaluate their relationship with firms' financial performance within the context of Türkiye. The study first provides a conceptual and theoretical discussion of sustainability, addressing its evolution and implementation at both global and national levels. A bibliometric analysis is conducted to identify research trends, thematic structures, and gaps in the sustainability literature. This is followed by a comprehensive literature review focusing on sustainability and financial performance. Within this framework, the study introduces financial performance analysis and financial ratios as key tools for assessing firms' financial structures. The tourism sector is then analyzed through the tourism index and sustainability indices, including the number of firms covered and their sectoral characteristics. In this context, the study investigates whether firms included in the tourism index publish sustainability reports and how these reports relate to sustainability measurement practices. In the empirical part of the study, sustainability and ESG scores are examined in order to assess their applicability to tourism firms. The findings reveal that sustainability scores are not available or cannot be calculated for all firms, indicating structural limitations in the integration of sustainability metrics into the tourism sector. Furthermore, the literature review highlights a significant gap in Turkish academic studies regarding the linkage between ESG scores and financial performance. Overall, the study contributes to the literature by addressing the integration of sustainability scores into the tourism sector and by providing a foundation for future empirical research in this field.