Afrikalı göçmen erkeklerin erkeklik inşaları: Ankara örneği
Masculinity constructions of African migrant men: The case of Ankara
- Tez No: 1006532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afrikalılar, Göçmenler, Hegemonik erkeklik, Africans, Emigrants, Hegemonic masculinity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Afrikalı göçmen erkeklerin göç deneyimi sonucunda erkeklik kimliklerini nasıl inşa ettiklerini konu edinen bu çalışmanın temel amacı, göç olgusunun ve ırksal farklılıkların kesişimsellik yaklaşımı ile hegemonik erkeklik kuramı ekseninde bu bireylerin erkeklik kimliklerinde yarattığı dönüşümü analiz etmektir. Bu doğrultuda araştırmanın kapsamı içerisinde belirlenen hegemonik erkeklik kuramı ve kesişimsellik yaklaşımı göçmen erkeklerin erkeklik kimliklerinin çok yönlü analizine olanak sağlamıştır. Göç deneyiminin erkeklik inşasına etkileri, çalışmanın amacı doğrultusunda belirlenen, gündelik yaşam pratikleri (kendi göçmen grupları ve/veya Türkiyelilerle etkileşim içinde oldukları sosyalizasyon mekanları), aile ilişkileri ve iş/emek piyasası alanları çerçevesinde analiz edilmiştir. Çalışma, nitel araştırma deseninde yürütülmüş; veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilip kodlanarak tematik analiz ile değerlendirilmiştir. Ankara'da ikamet eden 10 Afrikalı göçmen erkek ile görüşülmüştür. Araştırma kapsamında ele alınan kuramsal çerçeve doğrultusunda yapılan değerlendirme, göç deneyiminin Afrikalı göçmen erkeklerin hegemonik değerlerden tam anlamıyla kopmasına yol açmadığını; bu bireylerin, içinde bulundukları marjinal konumu stratejik biçimde yöneterek erkeklik pratiklerini yeni kültürel bağlama uyumlu melez bir yapıya dönüştürdüklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, which focuses on how African migrant men construct their masculinities as a result of their migration experience, primarily aims to analyze the transformation that migration and racial differences generate in these individuals' masculine identities through the lenses of the intersectionality approach and hegemonic masculinity theory. In this respect, the hegemonic masculinity framework and the intersectionality approach adopted within the scope of the research have enabled a multidimensional analysis of migrant men's masculine identities. The effects of the migration experience on the construction of masculinity were examined within the framework of the domains identified in line with the purpose of the study, namely everyday life practices (socialization spaces in which they interact either with members of their own migrant groups and/or with Turkish people), family relations, and the labor market. The study was conducted within a qualitative research design; the data were collected through a semi-structured interview form, coded, and analyzed by means of thematic analysis. Interviews were conducted with 10 African migrant men residing in Ankara. The evaluation made within the theoretical framework adopted in this research demonstrates that the migration experience does not lead African migrant men to break entirely from hegemonic values; rather, it reveals that these individuals strategically manage their marginalized position and transform their masculine practices into a hybrid form compatible with the new cultural context.