Sahra-altı Afrikalı göçmenlerin İstanbul'daki müzik ve dans pratiklerinin ağ analizi yöntemi ile incelenmesi
Network analysis of music and dance practices of sub-Saharan African immigrants
  1. Tez No: 773170
  2. Yazar: EDA ÖYKÜ ÖZTÜRK ÇAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM HİKMET ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Sahra-altı Afrikalı göçmenler, göçmen ağları, ağ analizi, göçmenlerin müzik ve dans pratikleri, Sub-Saharan African immigrants, immigrant network, network analysis, music and dance practices of immigrants
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Etnomüzikoloji ve Folklor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İstanbul'da güncel olarak, dünyanın çeşitli coğrafyalarından Türkiye'ye göç etmiş çok sayıda göçmen topluluk yaşamaktadır. Bunlar arasında, çoğunlukla ekonomik sebeplerle Sahra-altı Afrika ülkelerinden Türkiye'ye gelen göçmenler de bulunmaktadır. Farklı ülkelerin vatandaşı olan, farklı inanç pratikleri sürdüren, farklı dilleri konuşan Sahra-altı Afrikalıların İstanbul'da yaptıkları işler, çok çeşitli olmakla birlikte, becerileri ve edindikleri çevreye bağlı olarak değişmektedir. Sahra-altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenler arasında çok sayıda, profesyonel müzik ve dans aktiviteleri yürüten müzisyen ve dansçılar da bulunmaktadır. Göçmenlerin profesyonel müzik ve dans işleri bazen tek seferlik/geçici bazen uzun süreli/kalıcı olmaktadır. İcracılar genellikle birden fazla müzik ve dans işinde çalışmakta, bazen ikisini bir arada icra etmekte, çoğunlukla müzik ve dans harici kazanç sağladıkları başka bir iş daha yapmaktadırlar. Göçmenler müzik ve dans işlerini kazanç elde etmek için yapmanın yanı sıra“ritüeli devam ettirme”ve“prova yapma”gibi nedenlerle ekonomi dışı sosyal ilişkilerin güçlendiği müzik ve dans icraları da gerçekleştirmektedirler. Bu bakımdan, İstanbul'daki Sahra-altı Afrikalıların yeteneklerini sergiledikleri, kültürel pratiklerini sürdürdükleri müzik ve dans icraları hem sosyal hem de ekonomik ilişkiler kurdukları etkinliklerdir. Bu çalışmada, müzik ve dans performansları sayesinde kurulan tüm bu sosyal ve ekonomik ilişkileri mümkün kılan aracılar, bunların icra edildiği mekanlar, bu mekanlar üzerinden oluşan gruplaşmalar ve gruplarda merkezi rolde olan aktörler tespit edilmeye çalışılmıştır. 2020-2022 yılları arasında gerçekleşen araştırmada, yüz yüze ve dijital etnografi tekniklerinden yararlanılmış, konser, festival gibi çeşitli etkinliklerde, restoran, kafe, gece kulübü, kilise gibi icra mekanlarında gözlemler yapılmış, icracıların verdikleri eğitimlere katılımcı gözlem yoluyla dahil olunmuş, göçmenlerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Alan araştırması sonucunda elde edilen tüm veriler UCINET veri analiz programı aracılığıyla görselleştirilmiş, oluşan haritalar üzerinden sosyal ağlar analiz edilmeye çalışılmıştır. Analizde kullanılan ilişki ağı verilerine ayrıca ülkeler, bölgeler, demografik yapı, müzik ya da dans icrası, icra edilen türler gibi değişkenler de dahil edilmiştir. Analiz sonucunda araştırmanın örneklemi olan Sahra-altı Afrikalı 39 aktörün 33'ünün büyük bir ilişki ağı oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca bu ağın İstanbul'daki Sahra-altı Afrikalı müzisyen ve dansçılar arasında iki temel gruplaşma odağı oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu gruplaşmalar göçmen icracıların ifade ettiği şekilde“geleneksel”ya da“popüler”türlerde icra yapıyor olmalarına göre ayrılmaktadırlar. Bu ağların kesişimlerinde bulunan merkezi roldeki Sahra-altı Afrikalı aktörlerin, Sahra-altı Afrikalı olmayan işveren ve menajerlerin ve icra mekanlarının sosyal ve ekonomik ilişkilere etkisi, oluşturulan ağ görselleri üzerinden tartışılmaktadır. Ayrıca büyük ağın dışında kalan aktörlerin değişkenleri de büyük ağı oluşturan 33 aktör gibi, kişileri birbirlerine bağlayan ya da birbirinden ayıran sosyal ve ekonomik ilişkileri, arkadaşlıkları, dayanışmaları sağlayan tüm dinamikler ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Yapılan alan çalışmasının sosyal ağ analizi yöntemi ile desteklenmesi, elde edilen verilerin sadece görselleştirilmesini sağlamamış, bilgi üretimine katkı sunmuştur. Sahra-altı Afrika ülkelerinden Türkiye'ye gelen göçmenlerin Türkiye'deki yaşantıları ve göç deneyimleri üzerine sınırlı fakat güçlü bir literatür mevcutsa da göçmenlerin müzik ve dans pratikleri birkaç belgesel çalışması dışında nadiren konu edilmiştir. Bu araştırma, bu açıdan, Türkiye'de güncel göçmen toplulukların ve özellikle Sahra-altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin kültürel üretimleri üzerine mevcut sınırlı literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
A large number of immigrant communities who have migrated to Turkey from various geographies of the world currently live in Istanbul. Among these, there are immigrants who came to Turkey from sub-Saharan African countries mostly for economic reasons. Sub-Saharan Africans, who are citizens of different countries, have different faith practices, and speak different languages, have a wide variety of jobs in Istanbul that change depending on their skills and environment. Among the immigrants from subSaharan African countries, many musicians and dancers have performed in professional music and dance acts. Professional music and dance acts of immigrants are sometimes one-time (temporary) and sometimes long-term (permanent). Performers usually take part in more than one music and dance act, sometimes performing both together, and they often do other jobs where they can earn other than music and dance. In addition to performing music and dance acts for profiting, immigrants also perform these acts for reasons such as“continuing the ritual”and“rehearsing”to strengthen social relations outside the economic motives. In this aspect, music and dance performances, where sub-Saharan Africans in Istanbul demonstrate their talents and maintain their cultural practices, are events in which they establish both social and economic relations. Intermediaries that make each mentioned social and economic relations possible through music and dance performances, the places where these are performed, the groupings formed over these places, and the actors who play a central role in the groups have all been aimed to be identified in this specific study. In the research that took place between 2020 and 2022, face-to-face and digital ethnography techniques were used, observations were made at various events such as concerts, festivals, and performance venues such as restaurants, cafes, nightclubs, churches; attendance was made to the training given by the performers through participant observation, and indepth interviews were conducted with immigrants. All the data obtained as a result of the field research were visualized by the UCINET data analysis program, and social networks were aimed to be analyzed through the maps created. In addition, variables such as countries, regions, demographic structure, music or dance performance, and genres performed were also included in the network data used in the analysis. As a result of the analysis, it was seen that 33 of 39 sub-Saharan African actors, who were the sample of the research, formed a large network of relations. Furthermore, it has been determined that this network constitutes two main grouping focuses among subSaharan African musicians and dancers in Istanbul. These groupings are differentiated according to whether they perform in“traditional”or“popular”genres, definitions as expressed by immigrant performers. The effects on social and economic relations on non-sub-Saharan African employers and managers and performance venues of subSaharan African actors which play a central role at the intersection of these networks are discussed through the created network images. Additionally, the variables of the actors that are outside the big network forming all the dynamics that provide social and economic relations, friendships, and solidarity that connect or separate people from each other, similar to the 33 actors that form the big network, have been tried to be examined in detail. Supporting the field study with the social network analysis method did not only visualize the data obtained but also contributed to the production of information. Although there is limited but thriving literature on the lives and migration experiences of immigrants from Sub-Saharan African countries in Turkey, the music and dance practices of immigrants have rarely been the subject of except for a few documentaries. In this respect, this research aims to contribute to the limited literature on the cultural production of current immigrant communities in Turkey and especially immigrants from Sub-Saharan African countries.