Açık kalp cerrahisi yapılan hastalarda operasyon türünün pulmoner fonksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of operation type on pulmonary functions in patients undergoing open heart surgery
  1. Tez No: 1006662
  2. Yazar: FATMAGÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RAŞİT GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Chest Diseases, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, solunum fonksiyon testleri, postoperatif pulmoner disfonksiyon, pulmoner komplikasyonlar, Open heart surgery, pulmonary function tests, postoperative pulmonary dysfunction, pulmonary complication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, açık kalp cerrahisi yapılan hastalarda operasyon türünün (koroner arter bypass greftleme [CABG] ve mitral kapak cerrahisi) pulmoner fonksiyonlar üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu kapsamda, hastaların preoperatif dönemde, postoperatif 1. haftada ve 1. ayda ölçülen solunum fonksiyon testleri (SFT) karşılaştırılarak, operasyon tipine bağlı pulmoner fonksiyon değişimlerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Ayrıca, her iki cerrahi grubunda postoperatif dönemde gelişen pulmoner fonksiyon kaybının derecesi, toparlanma süreci ve restriktif patern gelişimi analiz edilerek, bu değişimlerin klinik sonuçlarla ilişkisi değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte, preoperatif pulmoner rezerv farklılıklarının postoperatif iyileşme üzerine etkisinin incelenmesi ve operasyon türüne özgü risklerin belirlenmesi de çalışmanın ikincil amaçları arasında yer almaktadır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif solunum fonksiyonlarındaki değişimi değerlendirmek amacıyla planlanmış, tek merkezli ve prospektif kohort tipinde bir araştırmadır. Toplam 121 erişkin hasta çalışmaya dahil edilmiş olup, hastalar cerrahi tipine göre koroner arter bypass greftleme (CABG, n=68) ve mitral kapak cerrahisi (n=53) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalara ait demografik veriler, komorbiditeler, ekokardiyografik bulgular, laboratuvar parametreleri, intraoperatif değişkenler ve postoperatif komplikasyonlar prospektif olarak kaydedilmiştir. Solunum fonksiyon testleri (FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, MEF25–75) preoperatif dönemde, postoperatif 1. hafta ve 1. ayda ölçülerek cerrahiye bağlı akut değişim ve erken toparlanma süreci değerlendirilmiştir. Postoperatif değişimi nicel olarak ifade etmek için toparlanma endeksi (RI) hesaplanmış ve restriktif patern FVC <%80 ve FEV1/FVC >%70 olarak tanımlanmıştır. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş, sürekli değişkenler için Mann-Whitney U ve Wilcoxon testleri, kategorik değişkenler için Ki- kare ve Fisher exact testleri, ilişkiler için Spearman korelasyon analizi kullanılmış ve p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Toplam 121 hastanın %56.2'si CABG (n=68), %43.8'i mitral kapak cerrahisi (n=53) olup mortalite izlenmedi. Yaş gruplar arasında benzerdi (62.0±9.1 vs 59.3±11.6 yıl, p=0.279), ancak erkek cinsiyet koroner grupta daha yüksekti (%79.4 vs %45.3, p<0.001). Diyabetes mellitus koroner grupta daha sık saptandı (%55.9 vs %28.3, p=0.010), hipertansiyon açısından fark yoktu (p=1.000). Pulmoner arter basıncı mitral grupta anlamlı olarak daha yüksekti (37.0±12.4 vs 25.0±7.2 mmHg, p<0.001) ve atriyal fibrilasyon daha sık görüldü (%37.7 vs %5.9, p<0.001). NYHA II oranı mitral grupta daha yüksekti (%43.4 vs %14.7, p=0.001). Preoperatif hemoglobin mitral grupta daha düşüktü (12.8±1.7 vs 13.9±1.5 g/dL, p=0.001) ve Hb ile FVC (r=0.262, p=0.023) ile FEV1 (r=0.241, p=0.031) arasında pozitif korelasyon saptandı. Ayrıca Hb ile eritrosit süspansiyonu miktarı arasında güçlü negatif korelasyon bulundu (r=-0.511, p<0.001). Bu çalışmada preoperatif solunum fonksiyon testleri değerlendirildiğinde, mitral kapak cerrahisi grubunda FVC (%80.3±19.1 vs %93.1±15.4, p<0.001) ve FEV1 (%88.1±22.0 vs %103.0±19.3, p<0.001) başta olmak üzere tüm parametrelerin koroner gruba göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır. PEF (%88.7±21.1 vs %96.0±20.1, p=0.035) ve MEF25/75 (%95.1±29.4 vs %114.8±34.3, p=0.001) değerleri de benzer şekilde mitral grupta daha düşük bulunurken, FEV1/FVC oranı açısından fark izlenmemiştir (p=0.469). Restriktif patern mitral grupta %52.8, koroner grupta %20.6 oranında saptanmış olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001). Ayrıca orta-ağır düzey solunum fonksiyon bozukluğu (GOLD 2–3) mitral grupta daha yüksek bulunmuştur (%11.3 vs %1.5, p=0.037). Postoperatif dönemde her iki grupta da solunum fonksiyonlarında belirgin azalma izlenmiş; koroner grupta FVC %93.1±15.4'ten %45.1±14.4'e, mitral grupta ise %80.3±19.1'den %43.1±12.7'ye düşmüştür (her iki grup için p<0.001). Benzer şekilde FEV1 değerlerinde de yaklaşık %45–50 oranında azalma saptanmıştır. Postoperatif 1. ayda her iki grupta anlamlı toparlanma görülmüş (koroner FVC %73.0±15.5, mitral %68.9±18.6), ancak değerler preoperatif düzeylerin altında kalmaya devam etmiştir (p<0.001). Buna karşın hem 1. hafta hem de 1. ayda gruplar arasında solunum fonksiyonları açısından anlamlı fark izlenmemiştir (tüm p>0.05). Restriktif patern postoperatif 1. haftada %91.7'ye yükselmiş ve 1. ayda %71.9'a gerilemekle birlikte yüksek oranda devam etmiştir. Toparlanma indeksi (RI) analizinde, 1. hafta FVC değişimi koroner grupta -%51.6±12.6, mitral grupta - %44.8±15.9 (p=0.022) olarak; 1. ayda ise sırasıyla -%20.9±13.8 ve -%12.9±19.1 (p=0.023) olarak saptanmış, benzer şekilde FEV1 için de koroner grupta daha belirgin yüzdesel kayıp izlenmiştir (1. hafta p=0.024, 1. ay p=0.004). Bununla birlikte bu farkın mitral grubun daha düşük preoperatif değerlerine bağlı taban etkisi ile ilişkili olduğu değerlendirilmiştir. Mitral grupta pompa (132.2±32.8 vs 107.6±27.9 dk, p<0.001) ve cross süreleri (91.6±22.6 vs 69.2±20.6 dk, p<0.001) daha uzun olup, uzamış pompa (%47.2 vs %22.1, p=0.004) ve cross oranları (%90.6 vs %60.3, p<0.001) daha yüksekti. Plevra açılması koroner grupta %100, mitral grupta %75.5 olup anlamlı farklıydı (p<0.001), ancak SFT üzerine etkisi yoktu (tüm p>0.05). Postoperatif AF (%35.8 vs %13.2, p=0.007) ve renal yetmezlik (%24.5 vs %8.8, p=0.035) mitral grupta daha sık görüldü. Post-op WBC mitral grupta daha yüksek (14.3±4.8 vs 12.3±2.9, p=0.033), trombosit daha düşüktü (144.3±47.9 vs 182.9±52.4, p<0.001) ve GFR daha düşüktü (67.8±25.6 vs 79.4±21.1 mL/dk, p=0.006). Uzamış pompa süresi pnömoni (%12.0 vs %1.4, p=0.039) ve uzamış taburculuk (%32.0 vs %11.3, p=0.010) ile ilişkili bulunurken, uzamış cross süresi renal yetmezlik ile ilişkiliydi (%20.2 vs %3.1, p=0.018). ES ≥4 ünite transfüzyon renal yetmezlik (%27.0 vs %10.7, p=0.043) ve uzamış taburculuk (%35.1 vs %13.1, p=0.009) ile ilişkiliydi. Sonuç: Bu çalışmada açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda operasyon türüne göre klinik, hemodinamik ve solunum fonksiyon özelliklerinin farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. Koroner arter bypass grubunda aterosklerotik risk faktörleri ön plandayken, mitral kapak grubunda pulmoner hipertansiyon, atriyal fibrilasyon ve daha düşük solunum fonksiyonları ile karakterize daha belirgin bir hemodinamik yüklenme izlenmiştir. Her iki cerrahi grupta da postoperatif erken dönemde solunum fonksiyonlarında belirgin azalma (%≈50) görülmüş, 1. ayda kısmi toparlanma izlenmesine rağmen değerlerin preoperatif düzeylere ulaşmadığı saptanmıştır. Bu süreçte restriktif paternin özellikle ilk hafta belirgin artış gösterdiği ve birinci ayda da yüksek oranda devam ettiği görülmüştür. İntraoperatif faktörler açısından uzamış kardiyopulmoner bypass ve kros klemp sürelerinin solunum fonksiyon toparlanmasını olumsuz etkilediği, pnömoni ve renal yetmezlik gibi komplikasyonlarla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca yüksek miktarda eritrosit süspansiyonu transfüzyonunun renal fonksiyon bozukluğu ve uzamış hastanede kalış ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Postoperatif komplikasyonlar içinde en sık atelektazi görülmüş, bunu atriyal fibrilasyon ve renal yetmezlik izlemiştir. Mitral kapak grubunda hem kardiyak hem de renal komplikasyonların daha sık olduğu dikkat çekmiştir. Genel olarak, postoperatif pulmoner fonksiyon kaybının multifaktöriyel olduğu ve preoperatif solunum fonksiyonlarından ziyade cerrahi ve perioperatif faktörlerin belirleyici olduğu; özellikle bypass süresi, kros klemp süresi ve transfüzyon miktarının modifiye edilebilir temel risk faktörleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of the type of surgery (coronary artery bypass grafting [CABG] and mitral valve surgery) on pulmonary functions in patients undergoing open heart surgery. In this context, pulmonary function tests (PFTs) measured preoperatively, at postoperative week 1, and at postoperative month 1 were compared to determine surgery-related changes in pulmonary function. Additionally, the degree of postoperative pulmonary function decline, recovery process, and development of a restrictive pattern were analyzed in both surgical groups, and their relationship with clinical outcomes was evaluated. Furthermore, investigating the impact of preoperative pulmonary reserve on postoperative recovery and identifying surgery-specific risks were among the secondary objectives of the study. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, prospective cohort study to evaluate changes in postoperative pulmonary function in patients undergoing open heart surgery. A total of 121 adult patients were included and divided into two groups according to surgical type: coronary artery bypass grafting (CABG, n=68) and mitral valve surgery (n=53). Demographic data, comorbidities, echocardiographic findings, laboratory parameters, intraoperative variables, and postoperative complications were prospectively recorded. Pulmonary function tests (FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, MEF25–75) were measured preoperatively, at postoperative week 1, and at postoperative month 1 to evaluate acute changes and early recovery. A recovery index (RI) was calculated to quantify postoperative changes, and a restrictive pattern was defined as FVC <80% and FEV1/FVC >70%. Data were analyzed using appropriate statistical methods, including Mann–Whitney U and Wilcoxon tests for continuous variables, Chi-square and Fisher's exact tests for categorical variables, and Spearman correlation analysis. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 121 patients, 56.2% underwent CABG (n=68) and 43.8% underwent mitral valve surgery (n=53), with no mortality observed. Age was similar between groups (62.0±9.1 vs 59.3±11.6 years, p=0.279), while male sex was more prevalent in the coronary group (79.4% vs 45.3%, p<0.001). Diabetes mellitus was more frequent in the coronary group (55.9% vs 28.3%, p=0.010), whereas hypertension showed no difference (p=1.000). Pulmonary artery pressure was significantly higher in the mitral group (37.0±12.4 vs 25.0±7.2 mmHg, p<0.001), along with a higher prevalence of atrial fibrillation (37.7% vs 5.9%, p<0.001) and NYHA class II symptoms (43.4% vs 14.7%, p=0.001). Preoperative hemoglobin was lower in the mitral group (12.8±1.7 vs 13.9±1.5 g/dL, p=0.001) and showed a positive correlation with FVC (r=0.262, p=0.023) and FEV1 (r=0.241, p=0.031), while a strong negative correlation was observed with red blood cell transfusion (r=-0.511, p<0.001). Preoperative PFTs were significantly lower in the mitral group (FVC: 80.3±19.1 vs 93.1±15.4, p<0.001; FEV1: 88.1±22.0 vs 103.0±19.3, p<0.001). A restrictive pattern was more frequent in the mitral group (52.8% vs 20.6%, p<0.001). Postoperatively, both groups showed a marked decline (~45–50%) in pulmonary function at week 1 (p<0.001), followed by partial recovery at month 1, although values remained below baseline (p<0.001). No significant differences were observed between groups postoperatively (p>0.05). Restrictive pattern increased to 91.7% at week 1 and remained high at 71.9% at month 1. Recovery index analysis showed greater percentage decline in the coronary group (week 1 FVC: -51.6±12.6 vs -44.8±15.9, p=0.022), likely due to baseline differences. Mitral surgery was associated with longer cardiopulmonary bypass (132.2±32.8 vs 107.6±27.9 min, p<0.001) and cross-clamp times (91.6±22.6 vs 69.2±20.6 min, p<0.001). Postoperative atrial fibrillation (35.8% vs 13.2%, p=0.007) and renal failure (24.5% vs 8.8%, p=0.035) were more frequent in the mitral group. Prolonged bypass was associated with pneumonia (12.0% vs 1.4%, p=0.039) and prolonged hospitalization (32.0% vs 11.3%, p=0.010), while prolonged cross-clamp time was associated with renal failure (20.2% vs 3.1%, p=0.018). High-volume transfusion (≥4 units) was also associated with renal failure and prolonged hospitalization. Conclusion: This study demonstrated that the type of surgery influences clinical, hemodynamic, and pulmonary function characteristics in patients undergoing open heart surgery. While coronary patients were characterized by atherosclerotic risk factors, mitral patients exhibited greater hemodynamic burden with pulmonary hypertension, atrial fibrillation, and lower pulmonary function. Both surgical groups showed significant early postoperative pulmonary decline (~50%), with incomplete recovery at one month. Postoperative pulmonary dysfunction was found to be multifactorial, primarily influenced by perioperative factors such as cardiopulmonary bypass duration, cross-clamp time, and transfusion volume rather than preoperative pulmonary function.