The Moral Foundations of Knowledge: Seeking and Avoiding COVID-19 Information
Bilginin Ahlaki Temelleri: COVID-19 Bilgi Araştırma ve Kaçınma
- Tez No: 1006680
- Danışmanlar: PROF. DR. GLENN ADAMS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki Temeller, Bilgi, Kaçınma, Bireyselleştirici, Bağlayıcı, Siyaset psikolojisi, Sosyal psikoloji, Moral Foundations, Knowledge, Avoidance, Individualizing, Binding, Political psychology, Social psychology
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Kansas
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Sosyal ve politik psikoloji alanındaki çok sayıda çalışma, politik muhafazakârlık ile tiksinme duyarlılığı ve hastalıktan kaçınma arasında pozitif bir ilişki olduğunu öne sürmektedir. Buna rağmen, son araştırmalar politik muhafazakârlığın COVID-19'a yönelik dikkat ve bilgi düzeyiyle negatif ilişkili olduğunu göstermektedir. Mevcut çalışma, bu paradoksal ilişkiyi incelemek için ahlaki temeller teorisi ile modernleşme teorisinin kesişiminden yararlanmaktadır. Çalışma 1, (N = 205), bireyselleştirici temellerin (yani bireysel hak ve özgürlüklere dair ahlaki kaygılar) ve bağlayıcı temellerin (yani iç grup değerleri, normları ve grup üyeleri/kurumlar arasındaki köklü bağlara saygı üzerine ahlaki kaygılar) politik muhafazakârlık ile COVID-19 bilgisi arasındaki ilişkiyi aracılık ettiğine dair korelasyonel kanıt sunmuştur. Bağlayıcı temeller COVID-19 bilgisi ile negatif, bireyselleştirici temeller ise pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışma 2, (N = 205), farklı ahlaki temeller setlerini (bireyselleştirici ve bağlayıcı) vurgulayan deneysel bir manipülasyon gerçekleştirmiştir. Sonuçlar, bağlayıcı temellere vurgu yapıldığında hedefe özgü (COVID-19) bilgi kaçınmasının; bireyselleştirici temellere vurgu yapıldığında ise genel bilgi arama davranışının arttığını göstermiştir. Katılımcıların öz-bildirimli ahlaki temeller, bilgi arama ve bilgi kaçınma puanları da Çalışma 1'deki örüntüleri büyük ölçüde yinelemiş; bireyselleştirici temellerin etkisi, bağlayıcı temellerinkinden daha güçlü bulunmuştur. Bu çalışma, bildiğim kadarıyla, ahlak perspektifini bilgiye katılım bağlamında ilk kez uygulamaktadır. Ahlaki temeller üzerine kültürel psikolojik bir analiz sunarak, politik ideoloji ve ahlaki temellerin kültürel açıdan ele alındığı gelecekteki çalışmalar için entelektüel bir kıvılcım niteliği taşıyabilir.
Özet (Çeviri)
An abundance of work in social and political psychology suggests a positive relationship between political conservatism, disgust sensitivity, and disease avoidance. Yet, despite this link, recent research suggests that political conservatism is negatively associated with attention to, and knowledge about, COVID-19. The current work draws on the intersection of moral foundations theory and modernization theory to investigate this paradoxical relationship between political conservatism and knowledge about COVID-19. Study 1 provided correlational evidence that individualizing foundations (i.e., moral concerns regarding individual rights and freedom) and binding foundations (i.e., moral concerns about ingroup values, norms, and respect for established ties between the group members/institutions) mediate the relationship between political conservatism and knowledge about COVID-19 (N = 205). Binding foundations were negatively, and individualizing foundations were positively related to COVID-19 knowledge. Study 2 experimentally manipulated the emphasis on different sets of moral foundations (i.e., individualizing and binding; N = 205). The results suggested that emphasizing binding foundations led to target-specific (i.e., COVID-19) information avoidance, and emphasizing individualizing foundations led to general knowledge-seeking behavior. Self-reported endorsement of the two sets of moral foundations, knowledge-seeking, and information avoidance measures also mostly replicated the patterns in Study 1; the effect of individualizing foundations was stronger than binding foundations. To my knowledge, this work is the first to apply the morality perspective to knowledge engagement. By providing a cultural psychological analysis on moral foundations, this work could serve as an intellectual spark for future research on political ideology and moral foundations from a cultural stance.