Sigara dumanının şeffaf plaklar üzerine etkisi: Renk ve yüzey pürüzlülüğü
Effect of cigarette smoke on clears aligners: Color and surface roughness
  1. Tez No: 1006681
  2. Yazar: SELAMİ HANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA ÜSTDAL GÜNEY, PROF. DR. KORAY SOYGUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik şeffaf plak tedavisi, Sigara, Sigara içme simülasyon cihazı, Yüzey yapısı, Yüzey pürüzlülüğü, Orthodontic clear aligner treatment, Cigarette smoke, Smoking simulation device, Surface structure, Surface roughness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in-vitro çalışmanın amacı; üç farklı şeffaf plak sisteminde sigara dumanının etkisiyle, renklenme ve yüzey pürüzlülüğünde oluşan değişiklikleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada üç farklı şeffaf plak sisteminin (Invisalign®, Clear Correct®, Orthero®) deney ve kontrol gruplarında 30'ar adet (n=30) plak olacak şekilde toplam 180 plak kullanıldı. Deney gruplarındaki şeffaf plaklar, günde 10 adet sigara dumanına iki hafta boyunca maruz bırakıldı. Kontrol gruplarındaki şeffaf plaklar ise iki hafta boyunca yapay tükürük solüsyonunda bekletildi. Şeffaf plaklar duman maruziyetinden sonra her gün elde fırçalandı. Şeffaf plakların renk değerleri spektrofotometre (Vita Easy Shade V,Vita Zahnfabrik) ile ölçülmüş olup, renk değişimleri CIE L*a*b* renk sistemi kullanılarak değerlendirildi. Renk değişiminin hesaplanmasında, CIEDE2000 (ΔE00) formülü kullanıldı. Renk ölçümleri duman maruziyeti öncesi (T0), maruziyetten 7 gün sonra (T1) ve maruziyetten 14 gün sonra (T2) yapıldı. Plakların yüzey değerlendirmeleri ise optik profilometre cihazı (Profilm 3D, Fimmetrics, ABD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak T0 ve T2 zamanda gerçekleştirildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızın ΔE00 bulgularının değerlendirilmesinde deney gruplarındaki plakların kontrol gruplarına göre T1 ve T2 zamanda daha fazla renklendiği saptandı (p<0,001). Ra değerlerinin analizinde ise deney gruplarının kontrol gruplarına göre pürüzlülük artışının fazla olduğu, özellikle Invisalign marka plakların diğer iki markaya göre yüzey pürüzlülüğündeki artışın daha fazla olduğu saptandı (p=0,002). SEM analizinde ise deney gruplarındaki plakların T2 zamanında, duman lekesi birikiminin olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmada kullandığımız üç şeffaf plak sisteminin sigara dumanı maruziyeti sonrası, istatistiksel olarak anlamlı renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü artışı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in-vitro study is to examine the changes in color and surface roughness of three different clear aligner systems under the influence of cigarette smoke. Materials and Methods: A total of 180 clear aligners were used, 30 plates (n = 30) in the experimental and control groups of each brand (Invisalign®, Clear Correct®, Orthero®). The aligners in the experimental groups were exposed to 10 cigarettes a day for two weeks. The aligners in the control groups were kept in artificial saliva solution for two weeks. Clear aligners were brushed daily after exposure. Color values of clear aligners were examined with a spectrophotometer (Vita Easy Shade V, Vita Zahnfabrik), and color changes were evaluated using the CIE L*a*b* color system. CIEDE2000 (ΔE00) formula was used to calculate the color change. Color values examination was made before smoke exposure (T0), 7 days after exposure (T1) and 14 days after exposure (T2). Surface evaluations of the aligners were carried out at T0 and T2 times using an optical profilometer device (Profilm 3D, Fimmetrics, USA) and scanning electron microscope (SEM). SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 program was used in the statistical analysis of the data. Results: In the evaluation of the ΔE00 findings of our study, it was determined that the aligners in the experimental groups were more colored at T1 and T2 times compared to the control groups (p <0.001). In the analysis of Ra values, it was determined that the increase in roughness of the experimental groups was higher than the control groups, and especially the increase in surface roughness of Invisalign aligners was higher than the other two systems (p = 0.002). In the SEM analysis, it was determined that the aligners in the experimental groups smoke accumulated on the surface at T2 time. Conclusion: Statistically significant color change and surface roughness were detected after smoke exposure of the three clear aligners systems we used in the study.