Şeffaf plakların sigara ve elektronik sigaraya bağlı renk değişimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of color changes in clear aligners exposed to cigarette and electronic cigarette smoke
- Tez No: 981259
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR TOROĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: şeffaf plak, renk değişimi, geleneksel sigara, elektronik sigara, içten ısıtmalı sigara, clear aligner, discoloration, conventional cigarette, electronic cigarette, heated tobacco product
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Geleneksel termoplastik çok katmanlı poliüretan materyal (Invisalign®) ile üç boyutlu doğrudan basılabilir tek katmanlı poliüretan materyalden (Graphy®) oluşan şeffaf plaklarda, geleneksel sigara (GS), likitli elektronik sigara (LES) ve içten ısıtmalı sigara (İIS) dumanına maruziyetini takiben meydana gelen renk değişimlerinin ve plakların hangi tür sigaradan daha fazla etkilendiğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Örnekler sigara ve elektronik sigara içme simülatöründe (GS), (İIS) ve (LES)'e yedi gün boyunca maruz bırakılmıştır. Sigara içme döngüleri arasında örnekler, ağız ortamını taklit etmesi amacıyla, tükürük(T) grubu ise yedi gün boyunca yapay tükürük solüsyonunda bekletilmiştir. Spektrofotometre cihazı ile maruziyet öncesi ve günlük maruziyet döngüsünden sonra her gün renk ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Her bir örnek için L*, a*, b* değerleri ölçülmüştür. Elde edilen renk değişim değerleri (ΔE00) farklı sigara türleri ve plak materyalleri arasında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm plaklarda 2. günden itibaren klinik olarak kabul edilemez seviyelere ulaşılmıştır (ΔE00 > 1,8). 7. gün en yüksek değerler gözlenmiştir. Geleneksel sigara grubunda renk değişimi diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuş ve 5. günden itibaren son derece kabul edilemez eşik değerini (ΔE00 > 5,4) aşmıştır. Invisalign® ve Graphy® plakları arasında genel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Sigara ve elektronik sigaralar şeffaf plakların estetik özelliklerini olumsuz etkilemektedir. Özellikle geleneksel sigara plaklarda en fazla renk değişimine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the color changes in clear aligners fabricated from a conventional thermoformed multilayer polyurethane material (Invisalign®) and a three-dimensionally direct-printed monolayer polyurethane material (Graphy®) following exposure to conventional cigarette smoke (CS), electronic cigarette aerosol (EC), and heated tobacco product aerosol (HTP), and to determine which type of smoke had the greatest effect. Materials and Methods: Specimens were exposed to (CS), (HTP), and (EC) aerosols for seven consecutive days using a smoking simulation device. During the intervals between smoking cycles, the specimens were stored in artificial saliva to mimic the oral environment, while the saliva(S) group was immersed in artificial saliva for the entire study period. Color measurements were performed with a spectrophotometer device before exposure and every day after the daily exposure cycle. L*, a*, b* values were measured for each sample. The obtained color change values (ΔE00) were comparatively evaluated among different cigarette types and aligner materials. Results: In all aligners, clinically unacceptable match (ΔE00 > 1.8) were reached from the second day onward. The highest discoloration values were observed on day 7. The conventional cigarette group exhibited significantly greater discoloration compared with the other groups, exceeding the extremely unacceptable match (ΔE00 > 5.4) from day 5. No significant difference was found between Invisalign® and Graphy® aligners overall. Conclusion: Cigarette and electronic cigarette exposures adversely affected the esthetic properties of clear aligners. Among them, conventional cigarette smoke caused the greatest degree of discoloration.