HPV 16/18 pozitif ve diğer yüksek riskli HPV pozitif ASC-US olgularında kolposkopik biyopsi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of colposcopic biopsy outcomes in ASC-US cases with HPV 16/18 positivity and other high-risk hpv positivity
  1. Tez No: 1006700
  2. Yazar: FATMA ECEM BAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ASC-US, Human papillomavirus, Kolposkopi, Servikal intraepitelyal neoplazi, Serviks kanseri, ASC-US, Cervical Intraepithelial Neoplasia, Colposcopy, Human papillomavirus, Cervical Cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ASC-US sitoloji tanısı almış ve yüksek riskli HPV pozitifliği saptanan hastalarda, HPV 16/18 pozitif olgular ile diğer HR-HPV pozitif olguların kolposkopik biyopsi sonuçları karşılaştırılarak HPV genotiplerinin lezyon derecesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği'nde yürütülmüş olup 01.01.2023-01.01.2026 tarihleri arasında ASC-US sitoloji sonucu bulunan, yüksek riskli HPV pozitifliği saptanan ve kolposkopi yapılan toplam 706 hastanın verilerinin incelendiği tek merkezli, retrospektif bir çalışmadır. Hastalar HPV 16/18 pozitif ve diğer HR-HPV pozitif olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm olguların demografik ve klinik verileri, ulaşılabilen hastaların HPV aşılanma durumu verileri, kolposkopik bulguları, transformasyon zonu tipleri, biyopsi sayıları, ECC yapılma durumu ve histopatolojik sonuçları değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics (versiyon 29.0, BM Corp., Armonk, NY, ABD) programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında verinin dağılımına göre bağımsız örneklem t testi veya Mann–Whitney U testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi uygulanmıştır. Beklenen hücre sayısının düşük olduğu durumlarda Fisher exact testi tercih edilmiştir. Bulgular: Yüksek dereceli lezyonlarda HPV 16/18 daha baskın izlenirken, diğer HR-HPV grubu daha çok benign ve düşük dereceli lezyonlar ile ilişkili olduğu saptanmıştır. HPV 16/18 pozitifliğinin CIN2+ gelişimi için en güçlü bağımsız risk faktörü olduğu tespit edilmiştir. HPV16/18 grubunda ECC'de yüksek dereceli lezyon saptanma oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. SCC ve AIS gibi invaziv veya glandüler lezyonlar nadir olmakla birlikte ağırlıklı olarak HPV 16/18 grubunda gözlenmiştir. Sigara kullanımı, CIN2+ gelişimi için bağımsız bir risk faktörü olarak belirlenirken; yaş, VKİ, parite ve menopoz durumu ile CIN2+ lezyon riski arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: ASC-US tanılı hastalarda HPV genotipinin, kolposkopik bulguların şiddeti ve histopatolojik sonuçlar üzerinde belirleyici olduğu görülmüştür. Bu bulgular, ASC-US olgularının yönetiminde HPV genotipinin risk sınıflaması ve klinik karar süreçlerinde kritik bir rol üstlendiğini göstermektedir. Bununla beraber servikal karsinogenez sürecinde sigara gibi ikincil risk faktörlerinin etkisi de unutulmamalıdır. Ayrıca, diğer HR-HPV tiplerinin klinik davranışlarının farklılık gösterebileceği göz önünde bulundurularak, hasta yönetiminde bireyselleştirilmiş ve risk temelli yaklaşımlar tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of HPV genotypes on lesion severity by comparing colposcopic biopsy results between HPV 16/18-positive and other high-risk HPV-positive patients with a cytological diagnosis of ASC-US. Materials and Methods: This single-center retrospective study was conducted at the Gynecologic Oncology Clinic of Ankara Etlik City Hospital. A total of 706 patients with ASC-US cytology, positive for high-risk HPV, and who underwent colposcopy between January 1, 2023, and January 1, 2026, were included. Patients were divided into two groups as HPV 16/18-positive and other high-risk HPV-positive. Demographic and clinical characteristics, available HPV vaccination status, colposcopic findings, transformation zone types, number of biopsies, endocervical curettage (ECC) status, and histopathological results were evaluated. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics (version 29.0, IBM Corp., Armonk, NY, USA). Continuous variables were compared using the independent samples t-test or Mann–Whitney U test according to data distribution. Categorical variables were analyzed using the chi-square test, and Fisher's exact test was applied when expected cell counts were low. Results: HPV 16/18 was more predominant in high-grade lesions, whereas other high-risk HPV types were mainly associated with benign and low-grade lesions. HPV 16/18 positivity was identified as the strongest independent risk factor for the development of CIN2+. The rate of high-grade lesion detection in ECC specimens was significantly higher in the HPV 16/18 group. Although invasive and glandular lesions such as SCC and AIS were rare, they were predominantly observed in the HPV 16/18 group. Smoking was found to be an independent risk factor for CIN2+, whereas no significant association was observed between CIN2+ risk and age, BMI, parity, or menopausal status. Conclusion: HPV genotype was found to be a key determinant of both colposcopic severity and histopathological outcomes in patients with ASC-US. These findings highlight the critical role of HPV genotyping in risk stratification and clinical decision-making. In addition, secondary risk factors such as smoking should not be overlooked in cervical carcinogenesis. Considering the potential differences in the clinical behavior of other high-risk HPV types, individualized and risk-based management approaches should be preferred.