Anormal smear sitolojisi saptanan hastalarda yüksek riskli human papilloma virüs E6/E7 mRNA (16, 18, 31, 33, 45) oranlarının belirlenmesi
The determination of HPV E6/E7 mRNA ratios in patients with abnormal smear cytology
  1. Tez No: 310209
  2. Yazar: ÖZER BİRGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜVENAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Smear, Sitoloji, Human papilloma virus, DNA, mRNA, E6/E7 proteini, Smear, cytology, human papilloma virus, mRNA, E6/E7 protein
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Anormal sitolojisi olan olgularda HPV E6/E7 mRNA (tip 16, 18, 31, 33, 45) oranlarının araştırılması ve CIN lezyonlarının saptanmasındaki etkinliğinin araştırılmasıGereç ve Yöntem: CBÜ, Manisa Doğumevi ve KETEM de klasik Pap smear yöntemi ile yapılmış ve Bethasda sistemi ile tanımlanmış anormal sitolojisi olan olgular çalışmaya alınmıştır. Bu olgular değerlendirilerek Nuclisens EasyQ HPV E6/E7 mRNA (16, 18, 31, 33, 45) testi uygulanmıştır. Bu test CBÜ Mikrobiyoloji laboaratuvarında çalışılmıştır. HPV E6/E7 mRNA pozitif ve negatif olan tüm olguların demografik ve klinik özelliklerine ait veriler elde edilmiştir. HPV E6/E7 mRNA pozitifliğini etkileyen faktörler değerlendirilmiştir. Anormal sitolojisi olan olgular ASCPP guideline göre yönetilmiştir. CIN tanısı almış olan olgular sonrası HPV E6/E7 mRNA testinin duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif ve negatif kestirim değerleri hesaplanmıştır. Diğer istatistiksel hesaplamalarda ki-kare testi, Mc Nemar testi kullanılmıştır.Bulgular: Anormal sitoloji olan olguların %55.3'ünde HPV E6/E7 mRNA pozitif bulunmuştur. HGIL olgularında %92.8, ASC-H olgularında %100, AGC-NOS olgusunda %100 bulunurken, ASC-US olgularında %27.6 pozitiflik vardır. Anormal sitoloji olgularında en sık HPV tip 16 (%38.6), ikinci sıklıkta ise HPV tip 18 (%24.6) bulunmuştur. HPV E6/E7 mRNA pozitif ve negatif olgularda yaş, doğum sayısı, cinsel partner sayısı ve kullanılan doğum kontrol yöntemleri açısından farklılık yokken sigara içen olgular arasında HPV E6/E7 mRNA pozitifliği anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. CIN saptamadaki duyarlılığı %100, özgüllüğü %27, pozitif kestirim değeri %27, negatif kestirim değeri ise %100 olarak saptanmıştır. Anormal sitolojik olgularda HPV tip 16, 18, 31, 33, 45 E6/E7 mRNA testi negatifse hiçbir olguda CIN saptanmamıştır.Sonuç: Anormal sitolojilerin yaklaşık yarınsında HPV E6/E7 mRNA pozitiflik vardır ve bu oran ASC-US dışındaki olgularda daha fazladır. HPV E6/E7 mRNA testinin duyarlılığının yüksek ve yalancı negatiflik oranlarının düşük olması klinik kullanımda etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To analyze HPV E6/E7 mRNA (16, 18, 31, 33, 45) ratios in patients with abnormal smear cytology and to evaluate its efficiency in detecting CIN lesions.Material and method: All cases with abnormal cytologies described by Bethesda System and obtained via conventional pap smear in Celal Bayar University, Manisa maternity hospital and KETEM are included in this study. By evaluating these cases, Nuclisens EasyQ HPV E6/E7 mRNA (16, 18, 31, 33, 45) test is applied. This test is carried out in the microbiology laborotory of Celal Bayar University. The data concerning demographic and clinical features of the cases with HPV E6/E7 mRNA positivity and negativity are recorded. The factors affecting the positivity of HPV E6/E7 mRNA are evaluated. The cases with abnormal cytology are managed according to the ASCPP guideline. The sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of HPV E6/E7 mRNA test are calculated after the diagnosis of CIN. Chi-square and Mc Nemar tests are used for the rest of statistical analyses.Results: HPV E6/E7 mRNA was found to be positive in 55.3% of the cases with abnormal cytology. Furthermore, it was positive in 92.8% of HGSIL, 100% of ASC-H, 100% of AGC-NOS and 27.6% of ASC-US cases. In cases with abnormal cytology, HPV type 16 (%38.6) is isolated most commonly, HPV type 18 being the second (%24.6). Regarding the age, parity, number of sexual partners and contraceptive methods, there was no significant difference between HPV E6/E7 mRNA positive and negative cases, whereas positive HPV E6/E7 mRNA was significantly higher in smokers. In respect of detecting CIN, the sensitivity was found to be 100%, specificity 27%, positive predictive value 27% and negative predictive value 100%. Any case with CIN was established if there was negative result of HPV type 16, 18, 31, 33, 45 E6/E7 mRNA test with abnormal smear cytology.Conclusion: approximately in half of cases with abnormal cytology, HPV E6/E7 mRNA was positive. Furthermore, it was more prominent with cases except ASC-US. The high sensitivity and low false negative ratios make the HPV E6/E7 mRNA test to become efficient in clinical use.