Eş zamanlı HPV yapılan smear örneklerinde hpv pozitifliğinin sitomorfolojik yansımaları
The cytomorphologic reflections of HPV positivity in smear samples in which syncronous hpv testing is applied
  1. Tez No: 435454
  2. Yazar: BERAT SOYLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL TÜRKCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: ASCUS, HPV, PAP SMEAR, ASCUS, HPV, PAP SMEAR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Pap smear taraması servikal epitelde meydana gelen değişiklikleri belirleyerek premalign ve malign lezyonları saptamada önemlidir. Özellikle tarama programlarının iyi olduğu ülkelerde servikal kanser insindansını ve servikal kanser kaynaklı mortaliteyi düşürmede faydalı olduğu bulunmuştur HPV testi ile kolaylıkla daha yüksek oranda HPV saptanması nedeniyle servikal kanser önlenmesinde primer tarama testi olarak önerilmektedir. Günlük pratikte HPV testi önemi belirsiz atipik skuamöz hücreler (ASCUS) tanısı alan hastalarda ve 30 yaşını geçmiş kadınlarda sitoloji ile kombine olarak kullanılır. Çoğu durumda yalnızca yüksek riskli HPV testleri kullanılır. HPV enfeksiyonun farklı evrelerinde farklı sitolojik değişiklikler olduğu bilinmektedir. HPV enfeksiyonunun karakteristik hücresi koilositoz olmasına rağmen, diskeratoz ve multinükleasyon gibi değişikliklere de sıklıkla rastlanır. Bu çalışmamızda ASCUS tanısı alan olgularda HPV pozitifliği ve sitolojik değişiklikler arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı ve ayrıca bölgemizdeki yüksek riskli HPV enfeksiyonunun sıklığını tespit etmeyi amaçladık. Çalışmamızda 1500 hasta değerlendirildi. 1500 olgumuzun 151 tanesinde yüksek riskli HPV pozitifliği tespit edilmiştir. Tespit edilen yüksek riskli HPV pozitif olguların 36 tanesinde (%2.4) HPV 16, 14 tanesinde (%0.9) HPV 18, 101 tanesinde (%6.7) ise diğer yüksek riskli HPV subtipleri saptandı. Ayrıca 32 ASCUS tanısı almış ve eş zamanlı yüksek riskli HPV DNA pozitifliği olan (HPV 16 subtipi =2 + Diğer yüksek riskli HPV subtip=3) toplamda 5 hastamızı bu hücresel değişiklikler açısından inceledik. Olgularımızın 3 tanesinde perinükleer halosu olan hücre, 2 tanesinde sitoplazmik kavitasyon, 4 tanesinde multinükleasyon, 4 tanesinde parakeratoz, 1 tanesinde minimal nükleer hiperkromazi saptadık. Minimal nükleer hiperkromazi ASCUS tanılı olgularımızda sadece HPV 16 subtipinde izlenmiştir. HPV DNA subtip tayini yapılamayan durumlarda sitomorfolojik olarak izlenen minimal nükleer hiperkromazi bulgusu HPV 16 subtipini işaret edebileceğini düşündürmüştür. Ancak bu genel yaklaşımı bizim çalışmamızdaki kısıtlı sayıdaki ASCUS tanılı olgularla vermek mümkün değildir. Daha geniş vaka serileriyle yapılacak çalışmalar ile HPV subtiplerindeki sitomorfolojik değişiklikleri daha sağlıklı ortaya konulabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pap smear screen is important for the detection of premalignant and malignant lesions by identifying the changes in the cervical epithelium. İt has been found usefull to reduce cervical cancer incidance and mortality related to cervical cancer particularly in countries where screening programs are widely used. HPV test is recommended as primary screening test for the detection of HPV to prevent cervical cancer due to its high sensivity and specifity. In Daily practice; the HPV test is used in combination with cytology in patients older than 30 years of age and patients with atypical squamous cells of unkonown significance (ASCUS). In most cases, only high risk HPV test is used. İt is known that different cytological changes ocur at different stages of HPV infection. Although coilositosis is the characteristic sign of HPV infection, changes such as dyskeratosis and multinucleation are also frequently seen. İn our study, we aimed to detect relationship between HPV seropositivity and cytological changes in patients diagnosed as ASCUS and to detect the frequency of high risk HPV infection in our region. 1500 patients were evaluated in our study. We detect high risk HPV seropositivity in 151 patients. HPV 16, HPV 18 and other high risk HPV subtypes were detected respectively 36 (2.4%), 14 (0.9%) and 101 (6.7%) of patients. 5 patients with ASCUS and high risk hpv infection were evaluated. We detected cell with perinuclear halo in 3 of these patients, cytoplasmic cavitation in 2 of them, multinucleation in 4 of them, parakeratosis in 4 of them and minimal nuclear hyperchromasia in 1 of them. Minimal nuclear hyperchromasia was detected only HPV 16 subtype in patients diagnosed as ASCUS. We think that minimal nuclear hyperchromasia finding can suggest HPV 16 subtype in situations which HPV subtype analyses can not be made. But it is not possible to adopt this common approach to all patients due to limited number of our patients. We think that more comprehensive studies must be conducted to detect cytomorphological changes more healthy in HPV subtypes.