Kas kalitesi ve kas kütlesi ile ilişkili manyetik rezonans görüntülemebelirteçlerinin yaşlı bireylerde sarkopeni ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between magnetic resonance imaging markers related to muscle quality andmuscle mass and sarcopany in elderly individuals
  1. Tez No: 1006706
  2. Yazar: EMRAH DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRUZAN FIRAT ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Olası Sarkopeni, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Psoas Kas, Kas Kütlesi, Kas Kalitesi, Goutallier Sınıflaması, Yaşlı Bireyler, Sarcopenia, Probable Sarcopenia, Magnetic Resonance Imaging, Psoas Muscle, Muscle Mass, Muscle Quality, Goutallier Classification, Older Adults
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Dahiliye Bilim Dalı
Özet
KAS KALİTESİ VE KAS KÜTLESİ İLE İLİŞKİLİ MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME BELİRTEÇLERİNİN YAŞLI BİREYLERDE SARKOPENİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada, yaşlı bireylerde sarkopeni ile manyetik rezonans görüntüleme (MRG) temelli psoas kas ölçümleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve özellikle olası sarkopeni evresinde bu ölçümlerin tanısal değerinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmaya, 60 yaş ve üzeri, lomber MRG görüntüleri bulunan toplam 159 birey dahil edildi. Sarkopeni tanısı EWGSOP2 kriterlerine göre değerlendirilerek katılımcılar olası sarkopeni, sarkopeni ve şiddetli sarkopeni olarak sınıflandırıldı. L3 düzeyinde psoas kasına ait anteroposterior ve transvers çaplar ile kas alan indeksleri ölçüldü; kas kalitesi Goutallier sınıflaması ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde grup karşılaştırmaları, korelasyon analizleri, lojistik regresyon ve ROC analizleri kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların %47,2'sinde olası sarkopeni, %19,9'unda sarkopeni ve %16,9'unda şiddetli sarkopeni saptandı. Sarkopeni varlığında yaş, komorbidite indeksi ve ilaç sayısının anlamlı olarak daha yüksek, BKİ'nin ise daha düşük olduğu belirlendi (p<0,05). Lojistik regresyon analizinde L3 orta ve L3 üst düzey psoas anteroposterior çaplarının olası sarkopeni için bağımsız belirleyiciler olduğu saptandı. Erkek katılımcılarda ROC analizinde bu parametrelerin iyi düzeyde ayırt edicilik gösterdiği (AUC: 0,810 ve 0,826), kadınlarda ise ayırt ediciliğin düşük olduğu görüldü. Ayrıca kas kalitesini yansıtan Goutallier skorlarının özellikle kadınlarda kas gücü ve fiziksel performans ile ilişkili olduğu belirlendi. Tartışma: Elde edilen bulgular, MRG temelli psoas kas ölçümlerinin sarkopeni değerlendirmesinde klinik olarak anlamlı bilgiler sağlayabileceğini, ancak bu ilişkinin cinsiyete göre farklılık gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Özellikle erkeklerde kas morfometrik ölçümleri daha belirgin ayırt edici iken, kadınlarda kas kalitesi ve komorbidite yükünün daha ön planda olduğu görülmektedir. Sonuç: MRG temelli psoas kas ölçümleri, özellikle erkek bireylerde olası sarkopeninin erken tanısında kullanılabilecek potansiyel biyobelirteçlerdir. Bununla birlikte, sarkopeninin doğru değerlendirilmesi için kas miktarı, kas kalitesi ve fonksiyonel parametrelerin birlikte ele alınması gerekmektedir. MRG temelli ölçümlerin klinik uygulamaya entegrasyonu için standardizasyon çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MAGNETIC RESONANCE IMAGING MARKERS RELATED TO MUSCLE QUALITY AND MUSCLE MASS AND SARCOPANY IN ELDERLY INDIVIDUALS ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the relationship between sarcopenia and magnetic resonance imaging (MRI)-based psoas muscle measurements in older adults, with a particular focus on determining the diagnostic value of these parameters in the probable sarcopenia stage. Methods: This retrospective cross-sectional study included 159 individuals aged 60 years and older who had available lumbar MRI scans. Sarcopenia was assessed according to the EWGSOP2 criteria, and participants were categorized as probable sarcopenia, sarcopenia, or severe sarcopenia. At the L3 vertebral level, psoas muscle anteroposterior and transverse diameters, as well as muscle area indices, were measured. Muscle quality was evaluated using the Goutallier classification. Statistical analyses included group comparisons, correlation analyses, multivariable logistic regression, and receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: The prevalence of probable sarcopenia, sarcopenia, and severe sarcopenia was 47.2%, 19.9%, and 16.9%, respectively. Participants with sarcopenia had significantly higher age, Charlson Comorbidity Index (CCI), and number of medications, along with lower body mass index (BMI) (p<0.05). In multivariable logistic regression analysis, L3 mid-level and upper-level psoas anteroposterior diameters were identified as independent predictors of probable sarcopenia. ROC analysis demonstrated good discriminative performance in male participants (AUC: 0.810 and 0.826), whereas the performance was limited in females. Additionally, muscle quality parameters, particularly Goutallier scores, were associated with muscle strength and physical performance, especially in female participants. Discussion: These findings suggest that MRI-based psoas muscle measurements provide clinically relevant information for sarcopenia assessment, with notable sex-specific differences. While morphometric parameters appear to be more discriminative in males, muscle quality and comorbidity burden seem to play a more prominent role in females. Conclusion: MRI-based psoas muscle measurements may serve as potential imaging biomarkers for the early detection of probable sarcopenia, particularly in male individuals. However, comprehensive evaluation incorporating muscle quantity, muscle quality, and functional parameters is essential for accurate assessment. Further standardization studies are required before routine clinical implementation of MRI-based measurements.