Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel akış deneyimi ve tekrar katılım niyeti arasındaki ilişki
The relationship between university students' recreational flow experience and repeat participation intention
- Tez No: 1006708
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YAŞARTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Rekreasyonel Akış Deneyimi, Tekrar Katılım Niyeti, University Students, Recreational Flow Experience, Repeat Participation Intention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, rekreatif etkinliklere düzenli olarak katılan üniversite öğrencilerinin rekreasyonel akış deneyimleri ile tekrar katılım niyetleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, basit seçkisiz örneklem yöntemiyle seçilen 2024-2025 akademik yılında Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde öğrenim gören toplam 458 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma, değişkenler arasındaki ilişki örüntülerini ortaya çıkarmayı amaçlayan ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Rekreasyonel Akış Deneyimi Ölçeği (RADÖ) ve Tekrar Katılım Niyeti Ölçeği (TKNÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Ön analizlerde skewness ve kurtosis değerlerinin ±2 aralığında yer alması nedeniyle parametrik testlerin kullanılmasının uygun olduğu kabul edilmiştir. Bu doğrultuda, bağımsız örneklemler için t-Testi ve tek yönlü ANOVA analizleri; değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson Korelasyon Testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, cinsiyet değişkeni açısından RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları karşılaştırılmış; yapılan t-testi analizi sonucunda puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Gelir değişkenine göre ANOVA sonuçlarına bakıldığında ise RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bölüm değişkeni açısından yapılan ANOVA sonuçlarına göre, RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Sınıf değişkeni açısından yapılan ANOVA sonuçlarına göre, RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Serbest zaman süresi değişkeni açısından yapılan ANOVA sonuçlarına göre, RADÖ puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilirken, TKNÖ puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Etkinliklere katılım süresi değişkeni açısından yapılan ANOVA sonuçlarına göre, RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Etkinliklere aylık katılım sıklığı değişkenine göre ANOVA sonuçlarına bakıldığında, RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Etkinlik partneri değişkenine göre ANOVA sonuçlarına bakıldığında, RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Yaş değişkeni ile RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılan korelasyon analizi sonucunda, değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Etkinlik bütçesi değişkeni ile RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılan korelasyon analizi sonucunda, değişkenler arasında istatistiksel olarak pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. RADÖ ve TKNÖ puan ortalamaları arasındaki korelasyon analizine ilişkin sonuçlara bakıldığında, öğrencilerin rekreasyonel akış deneyimleri ile tekrar katılım niyetleri arasında yüksek düzeyde, pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak rekreatif etkinliklerde yaşanan akış deneyiminin, üniversite öğrencilerinin etkinliklere yeniden katılma niyetlerini güçlü biçimde etkilediği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, üniversitelerde sunulan rekreatif etkinliklerin planlanma ve uygulanma süreçlerinde akış deneyimini destekleyici unsurların dikkate alınmasının, öğrencilerin etkinliklere sürdürülebilir katılımını artırabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between recreational flow experiences and repeat participation intentions among university students who regularly participate in recreational activities. The study group consists of a total of 458 university students enrolled in the Faculty of Sports Sciences during the 2024-2025 academic year, selected using a simple random sampling method. The research was conducted using a correlational survey model aimed at revealing the relationship patterns between variables. Data were collected through the Personal Information Form, the Recreational Flow Experience Scale (RFES), and the Repeat Participation Intention Scale (RPIS). In the preliminary analyses, it was determined that parametric tests were appropriate since the skewness and kurtosis values were within the ±2 range. Accordingly, the t-test for independent samples and one-way ANOVA analyses were used to examine the relationships between variables, and the Pearson Correlation Test was used. According to the research findings, RFES and RPIS mean scores were compared in terms of the gender variable; the t-test analysis revealed no statistically significant difference between the mean scores. However, when looking at the ANOVA results in terms of the income variable, a significant difference was found between the RFES and RPIS mean scores. Based on the ANOVA results for the department variable, a statistically significant difference was found between the mean scores of RFES and RPIS. Based on the ANOVA results for the class variable, no statistically significant difference was found between the mean scores of RFES and RPIS. According to the ANOVA results for the free time variable, a significant difference was found between the RFES mean scores, while no significant difference was found between the RPIS mean scores. According to the ANOVA results for the activity participation frequency variable, a significant difference was found between the RFES and RPIS mean scores. Looking at the ANOVA results for the monthly participation frequency variable, a statistically significant difference was found between the RFES and RPIS mean scores. The correlation analysis conducted to examine the relationship between the age variable and the RFES and RPIS mean scores revealed that there was no statistically significant relationship between the variables. The correlation analysis conducted to examine the relationship between the activity budget variable and the RFES and RPIS mean scores revealed a statistically significant, moderately positive relationship between the variables. Looking at the results of the correlation analysis between RFES and RPIS score averages, a high level of positive and statistically significant relationship was determined between students' recreational flow experiences and their intention to participate again. As a result, it was revealed that the flow experience in recreational activities strongly affects university students' intention to participate in the activities again. In this context, it is considered that taking into account elements that support flow experiences in the planning and implementation processes of recreational activities offered at universities may increase students' sustainable participation in these activities.