Preoperatif anemisi olan hastalarda anemi polikliniği ne kadar etkin? retrospektif kohort çalışması
How effective is anemia outpatient clinic in patients with preoperative anemia? a retrospective cohort study
- Tez No: 1006800
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA TAŞ TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anemi, demir eksikliği, hasta kan yönetimi anemi polikliniği, Anemia, iron deficiency, Patient Blood Management Anemia Outpatient Clinic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Cerrahi geçirecek hastalarda preoperatif anemi varlığı postoperatif kötü sonuçlarla ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 500 ml ve üzeri kan kaybı beklenen cerrahi girişimlerden önce hemoglobin (Hb) düzeyinin cinsiyetten bağımsız olarak 13 g/dL'nin üzerinde olmasını önermektedir. Bu nedenle, elektif cerrahi öncesinde aneminin zamanında saptanması ve gerekli tedavinin başlanması önerilmektedir. Biz de çalışmamızda, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hasta Kan Yönetimi (HKY) Anemi Polikliniği'ne başvuran ve cerrahi planlanan anemi tanılı hastalara uygulanan tedavinin sonucunda polikliniğin etkinliğini ortaya koymayı amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamız için Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra, 03.01.2022–28.06.2024 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi HKY Anemi Polikliniği'ne başvuran, Hb değeri <13 g/dL (gebeler için <11 g/dL) olan, 18 yaş üstü ve cerrahi planlanan hastalar çalışmaya dahil edildi; cerrahi planlanmayan, günübirlik işlem geçirecek, cerrahi tarihi yakın, transfüzyon uygulanmış veya verisi eksik hastalar dışlandı. Tüm hastaların demografik özellikleri, uygulanan tedavi ve transfüzyon verileri ile birlikte tedavi öncesi, sonrası ve postoperatif döneme ait hematolojik parametreleri hastane bilgi sisteminden retrospektif olarak kaydedildi. BULGULAR: Hastaların ilk başvuru, cerrahi öncesi ve postoperatif Hb, hematokrit (Hct), ortalama eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) değerleri karşılaştırıldığında, cerrahi öncesi ve postoperatif değerler, ilk başvuru değerlerine göre anlamlı (p<0.000) yüksekti. SONUÇ: Preoperatif dönemde aneminin tanınması ve uygun tedavi ile iyileştirilmesi, cerrahi sonuçları olumlu yönde etkileyebilecek, hasta güvenliğini artırabilecek ve transfüzyon ihtiyacını azaltabilecek önemli bir uygulamadır. Hastanelerde preoperatif anemiye yönelik anemi polikliniklerinin kurulması; hastaların sistematik olarak değerlendirilmesini, zamanında tanı konulmasını ve uygun tedavi planlanarak Hb düzeyinin daha iyi optimize edilmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Preoperative anemia is associated with adverse postoperative outcomes in surgical patients. The World Health Organization recommends a hemoglobin (Hb) level above 13 g/dL, regardless of gender, prior to surgeries with an expected blood loss of ≥500 mL. Early detection and treatment of anemia are thus critical before elective surgeries. This study aims to evaluate the effectiveness of the Anemia Outpatient Clinic operating within the Patient Blood Management (PBM) Unit at Sakarya University Training and Research Hospital by assessing treatment outcomes in anemic patients scheduled for surgery. MATERIAL AND METHODS: Following approval from the Ethics Committee of Sakarya University Faculty of Medicine, patients who presented to the PBM Anemia Outpatient Clinic between January 3, 2022, and June 28, 2024, were retrospectively evaluated. Inclusion criteria were age >18 years, scheduled for surgery, and Hb <13 g/dL (or <11 g/dL for pregnant women). Exclusion criteria included lack of scheduled surgery, same-day procedures, urgent surgery, recent transfusions, or incomplete data. Demographics, treatment details, transfusion history, and hematological parameters before and after treatment, as well as in the postoperative period, were retrieved from the hospital information system. RESULTS: Comparison of hematological values, including Hb, hematocrit (Hct), mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH), and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), revealed that both preoperative and postoperative levels were significantly higher than the initial admission values (p<0.000). CONCLUSIONS: Identifying and managing anemia before surgery can significantly improve surgical outcomes, enhance patient safety, and reduce transfusion requirements. The establishment of dedicated anemia outpatient clinics facilitates timely diagnosis, appropriate treatment planning, and optimal preoperative hemoglobin levels through structured evaluation within hospital based PBM programs.