Ortaokul öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn sosyotelizmive dijital bağımlılıkları arasındaki ilişkide güvenli bağlanmanın aracı rolü
The mediatory role of secure attachment in the relationship between middle school students' perceived parental phubbing and their digital addiction
  1. Tez No: 1006927
  2. Yazar: KÜBRA KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli bağlanma, Attachment security
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinde ebeveyn sosyotelizmi ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkide güvenli bağlanmanın aracı rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırma, Konya ili Merkez ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. 215 kız (%48.1) ve 231 erkek (%51.7) olmak üzere toplamda 446 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin sınıf düzeyleri 5 ve 6.sınıf olarak belirlenmiştir.. Katılımcıların yaş ortalaması 11,65 ± 0,52'dir. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgiler Formu, Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği (KGBÖ), Dijital Bağımlılık Ölçeği (CADAS) ve Ebeveyn Sosyotelizmi Ölçeği-Anne ve Baba Formları (ESÖ-A/ESÖ-B) uygulanmıştır. Veri toplama süreci öncesinde Millî Eğitim Bakanlığı'ndan araştırma izni alınmıştır. Araştırmaya katılan ortaokul öğrencilerinin dijital bağımlılık, algıladıkları ebeveyn soyotelizmi ve güvenli bağlanma puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Ebeveyn sosyotelizmi ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkide güvenli bağlanmanın aracı rolü AMOS ile analiz edilmiştir. Yapısal eşitlik modelinde, çalışma modeli için bootstrapping yapılarak 5000 alt örneklem oluşturulmuş ve %95 güven aralığında analizler gerçekleştirilmiştir. Pearson korelasyon analizi sonucunda ortaokul öğrencilerinde anneye güvenli bağlanma ile anne sosyotelizmi ve alt boyutları(etkileşim kesintileri, duygusal tepkiler) arasında orta düzeyde, negatif yönlü ilişki bulunmuştur. Ortaokul öğrencilerinin dijital bağımlılık puanları ile anne sosyotelizmi ve alt boyutları arasında pozitif; anneye güvenli bağlanma arasında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ortaokul öğrencilerinde babaya güvenli bağlanma ile baba sosyotelizmi ve alt boyutları(etkileşim kesintileri, duygusal tepkiler) arasında negatif ve orta düzeyde ilişki bulunmuştur. Ortaokul öğrencilerinde dijital bağımlılık düzeylerinin; baba sosyotelizmi ve alt boyutları (etkileşim kesintileri, duygusal tepkiler) ile pozitif, babaya güvenli bağlanma ile ise negatif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Aracılık analizi sonuçları, anne sosyotelizminin dijital bağımlılık üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı olduğunu ancak anneye güvenli bağlanmanın bu ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlenmediğini göstermiştir. Buna karşın baba modelinde, baba sosyotelizminin dijital bağımlılık üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı olduğu ve babaya güvenli bağlanmanın bu ilişkide zayıf fakat anlamlı bir kısmi aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, ebeveyn sosyotelizmi ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkide güvenli bağlanmanın aracı rolünü yalnızca baba modelinde doğrulamış; çalışma sonunda elde edilen veriler literatür ışığında tartışılarak çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of secure attachment in the relationship between parental phubbing and digital addiction among middle school students. In line with this purpose, the research was conducted with students enrolled in public middle schools affiliated with the Ministry of National Education in the central districts of Konya, Türkiye. The sample of the study consisted of a total of 446 students, including 215 females (48.1%) and 231 males (51.7%). The participants were 5th and 6th grade students, with a mean age of 11.65 ± 0.52 years. Data were collected using the Personal Information Form, the Kerns Security Scale (KSS), the Digital Addiction Scale (Child and Adolescent Digital Addiction Scale – CADAS), and the Parental Phubbing Scale – Mother and Father Forms (PPS-M/PPS-F). Prior to data collection, official permission was obtained from the Ministry of National Education. Pearson correlation analysis was conducted to determine the relationships among digital addiction, perceived parental phubbing, and secure attachment levels of the students. The mediating role of secure attachment in the relationship between parental phubbing and digital addiction was analyzed using AMOS. In the structural equation model, bootstrapping was performed with 5,000 resamples, and analyses were conducted at a 95% confidence interval. The results of the Pearson correlation analysis indicated a moderate, negative relationship between secure attachment to the mother and maternal phubbing and its sub-dimensions (interaction interruptions and emotional reactions). A positive relationship was found between students' digital addiction levels and maternal phubbing and its sub-dimensions, whereas a negative relationship was observed between digital addiction and secure attachment to the mother. Similarly, a moderate, negative relationship was found between secure attachment to the father and paternal phubbing and its sub-dimensions (interaction interruptions and emotional reactions). Digital addiction levels were positively associated with paternal phubbing and its sub-dimensions, and negatively associated with secure attachment to the father. The results of the mediation analysis revealed that maternal phubbing had a significant direct effect on digital addiction; however, secure attachment to the mother did not have a significant mediating role in this relationship. In contrast, in the father model, paternal phubbing had a significant direct effect on digital addiction, and secure attachment to the father played a weak but significant partial mediating role in this relationship. Overall, the findings confirmed the mediating role of secure attachment in the relationship between parental phubbing and digital addiction only in the father model. The results were discussed in light of the relevant literature, and several recommendations were provided.