Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliği Farkındalık Ölçeğinin geliştirilmesi
Development of the Consultation Liaison Psychiatric Nursing Awareness Scale
  1. Tez No: 1006971
  2. Yazar: ELANUR DÜLGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Farkındalık, hemşirelik, konsültasyon liyezon psikiyatrisi, psikososyal destek, Awareness, consultation liaison psychiatry, nursing, psychosocial support
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliği Farkındalık Ölçeğinin Geliştirilmesi Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşireliğine (KLPH) ilişkin farkındalıklarını ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Bu araştırma, metodolojik tipte bir ölçek geliştirme çalışması olarak yapılmıştır. Araştırma, Ekim 2025–Ocak 2026 tarihleri arasında toplam 350 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Ölçek geliştirme sürecinde öncelikle ilgili literatür doğrultusunda madde havuzu oluşturulmuş ve 26 maddeden oluşan 5'li Likert tipinde taslak ölçek hazırlanmıştır. Olumsuz anlam içeren maddeler analiz öncesinde ters yönde kodlanmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliği, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile iç tutarlılık analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Geçerlik ve güvenirlik analizleri sonucunda, KLP Hemşireliği Farkındalık Ölçeği'nin iki alt boyuttan oluşan, 17 maddelik bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen iki faktörlü yapı, doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmış; model uyum indekslerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı yüksek bulunmuş olup, toplam Cronbach α katsayısı 0,94 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışma sonucunda geliştirilen KLPHFÖ'nin hemşirelerin KLP hemşireliğine ilişkin farkındalık düzeylerini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Development of the Consultation Liaison Psychiatric Nursing Awareness Scale Aim: This study aimed to develop a valid and reliable measurement tool to assess nurses' awareness of Consultation Liaison Psychiatric Nursing (CLPN). Material and Method: This research was conducted as a methodological scale development study. The study was carried out with a total of 350 nurses between October 2025 and January 2026. In the scale development process, an item pool was first created in line with the relevant literature, and a draft scale consisting of 26 items with a 5-point Likert scale was prepared. Items with negative meanings were reverse-coded before analysis. The validity and reliability of the scale were evaluated using exploratory and confirmatory factor analyses and internal consistency analyses. Results: Validity and reliability analyses revealed that the CLPN Awareness Scale has a 17-item structure consisting of two sub-dimensions. The two-factor structure obtained from exploratory factor analysis was confirmed by confirmatory factor analysis; the model fit indices were found to be at an acceptable level. The scale was found to have high internal consistency, with a total Cronbach α coefficient of 0.94. Conclusion: The CLPNAS developed as a result of this study, was determined to be a valid and reliable measurement tool for assessing nurses' awareness levels regarding CLP nursing.