Sepsis hastalarında jama molekülünün tanısal değerinin araştırılması
Investigation of the diagnostic value of the jama molecule in sepsis patients
- Tez No: 1007143
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SALT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: biyobelirteç, JAM-A, sepsis, biomarker, JAM-A, sepsis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sepsis, enfeksiyona bağlı gelişen düzensiz konak yanıtının organ fonksiyon bozukluğuna sebep olması ile ortaya çıkan tablodur. Biyobelirteçler sepsisin tanısında ve prognozunda kullanılabilir. JAMA bağışıklık hücreleri arasında veya bağışıklık hücreleriyle diğer hücreler arasında yapışmayı sağlayan bir moleküldür. Bu çalışmada, sepsis tanısı konulan hastalarda serum JAMA düzeyinin tanısal değerini ve prognozu öngörmede etkili bir biyobelirteç olabilme potansiyelini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; 15.11.2024-15.02.2025 tarihleri arasında, Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde sepsis tanısı konulan hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun serum JAMA düzeyleri karşılaştırıldı. Hastaların laboratuvar parametreleri ile prognozları incelendi. Bulgular: Çalışmamıza uygun kriterleri sağlayan 110 katılımcı dahil edildi. Bu katılımcıların 70 hasta grubunda; 40'ı sağlıklı kontrol grubunda yer aldı. Kontrol grubu ile hasta (sepsis) grubu arasındaki karşılaştırmalı analizde, iki grup arasında JAM-A düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p <0,016). Hastaların mortalite durumlarına göre laboratuvar parametreleri karşılaştırıldığında ölen hastaların WBC (p=0,002), platelet (p=0,014), BUN (p=0,028), laktat (p=0,009) ve prokalsitonin (p=0,012) düzeyleri, yaşayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır. Laktat düzeyindeki her bir birimlik artışın mortalite riskini 1,66 kat (p=0,043) ve WBC değerindeki her bir birimlik artışın mortalite riskini 1,19 kat (p=0,008) bağımsız olarak artırdığı saptanmıştır. Sepsis tanısı açısından JAM-A düzeyine ait sürekli ölçüme ait ROC analizi sonucuna göre sepsisi tahmin etme yeteneğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p <0,001). JAM-A molekülü (AUC=0,900) sepsisi tahmin etmede çok iyi düzeyde ayırt edici yeteneğe sahipti. JAM-A molekülü ≤1083,96 iken sepsisi tahmin etmede sensitivitesi %92,86, spesifitesi %82,5, pozitif prediktif değeri %90,3, negatif prediktif değeri %86,8, pozitif olabilirlik oranı 5.31 ve negatif olabilirlik oranı 0.087 idi. Sonuç: Sepsis tanısı açısından JAM-A düzeyi sepsisi tahmin etme yeteneğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. JAM-A molekülünün özellikle yüksek sensitivite değeri, JAM-A'nın tarama testi olarak kullanımını desteklemektedir. Bu açıdan acil servislerde kullanılabilirliği bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is a condition resulting from an abnormal host response to infection, leading to organ dysfunction. Biomarkers can be used in the diagnosis and prognosis of sepsis. JAMA is a molecule that promotes adhesion between immune cells or between immune cells and other cells. In this study, we investigated the diagnostic value of serum JAMA levels in patients diagnosed with sepsis and its potential as an effective biomarker in predicting prognosis. Materials and Methods: In this study, serum JAMA levels were compared between patients diagnosed with sepsis at the Emergency Medicine Clinic of Kayseri City Hospital and a healthy control group between November 15, 2024, and February 15, 2025. Laboratory parameters and prognoses of the patients were also examined. Results: 110 participants meeting the appropriate criteria were included in our study. 70 of these participants were in the patient group; 40 were in the healthy control group. In the comparative analysis between the control group and the patient (sepsis) group, statistically significant differences were found in JAM-A levels between the two groups (p <0.016). When laboratory parameters were compared according to the mortality status of the patients, WBC (p=0.002), platelet (p=0.014), BUN (p=0.028), lactate (p=0.009), and procalcitonin (p=0.012) levels were found to be statistically significantly higher in deceased patients compared to those who survived. It was determined that each unit increase in lactate level independently increased the risk of mortality by 1.66 times (p=0.043) and each unit increase in WBC value independently increased the risk of mortality by 1.19 times (p=0.008). According to the ROC analysis result of the continuous measurement of JAM-A level, its ability to predict sepsis was found to be statistically significant (p <0.001). The JAM-A molecule (AUC=0.900) had a very good discriminative ability in predicting sepsis. When the JAM-A molecule level was ≤1083.96, its sensitivity in predicting sepsis was 92.86%, specificity was 82.5%, positive predictive value was 90.3%, negative predictive value was 86.8%, positive likelihood ratio was 5.31, and negative likelihood ratio was 0.087. Conclusion: The JAM-A level was found to have a statistically significant ability to predict sepsis. The particularly high sensitivity value of the JAM-A molecule supports its use as a screening test. In this respect, it has potential for use in emergency departments.