The implementation of the African Continental Free Trade Area (AfCFTA): Implications for the Economic Community of West African States (ECOWAS)
Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi'nin (AfCFTA) uygulanması: Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üzerindeki etkileri
- Tez No: 1007163
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRSEL BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel örgütlenme, Ekonomik bütünleşme, Ekonomik gelişmeler, Ekonomik kalkınma, Kalkınma, Ticaret politikaları, Regional organization, Economic integration, Economic developments, Economic development, Development, Trade policies
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2014-2023 dönemini kapsayan verilerle Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi'nin (AfCFTA) Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Çalışmada, 15 ECOWAS ülkesinden elde edilen verilerle oluşturulan dengesiz panel veri seti kullanılarak; bölgesel ticaret entegrasyonu, sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SDG), karbon yoğunluğu ve GSYİH kişi başı büyüme oranları incelenmiştir. MMQREG (Momentler Yöntemi Kantil Regresyon) yöntemi kullanılarak yapılan analizler, AfCFTA'nın bölgesel ticaret ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde anlamlı ve olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ticaretin artmasının karbon yoğunluğunu azalttığı ve ekonomik büyümeyi, özellikle düşük gelirli ülkeler için teşvik ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the implications of the African Continental Free Trade Area (AfCFTA) implementation for the Economic Community of West African States (ECOWAS) between 2014 and 2023. Utilizing an unbalanced panel dataset of 15 ECOWAS member states, the research analyzes four key outcomes: regional trade integration, Sustainable Development Goals (SDG) performance, carbon intensity, and GDP per capita growth. Applying the Method of Moments Quantile Regression (MMQREG), the findings reveal that AfCFTA implementation has a statistically significant and positive impact on trade and sustainable development. Furthermore, the results indicate that regional integration promotes environmental efficiency by reducing carbon intensity and fosters inclusive growth, particularly in lower-income quantiles.