Kronik koroner sendrom tanısıyla koroner anjiografi yapılan ve medikal tedavi kararı verilen hastaların GARFIELD-AF risk skoruna göre uzun dönem takip sonrası mortalite ve morbidite tahmini
Prediction of long-term mortality and morbidity based on the GARFIELD-AF risk score in patients undergoing coronary angiography for chronic coronary syndrome and managed with medical therapy
  1. Tez No: 1007184
  2. Yazar: BERAT YAĞIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZİHNİ BİLİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, GARFIELD-AF skoru, Koroner arter hastalığı, Ateroskleroz, Atrial fibrillation, GARFIELD-AF score, Coronary artery disease, Atherosclerosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, atriyal fibrilasyon (AF) için geliştirilmiş entegre bir risk skoru olan GARFIELD-AF skorunun, koroner arter hastalığı (KAH) progresyonu ve yeni gelişen klinik olarak anlamlı koroner darlıklarla ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya, koroner anjiyografi verilerine erişilebilen ve GARFIELD-AF skoru hesaplanabilen hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik ve biyokimyasal verileri ile GARFIELD-AF mortalite, iskemik olay ve kanama risk yüzdeleri kaydedildi. Koroner arter hastalığı progresyonu; ≥%50 darlık progresyonu ve/veya yeni gelişen ≥%70 kritik koroner darlık varlığı olarak tanımlandı. İstatistiksel analizlerde korelasyon, grup karşılaştırmaları ve regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: GARFIELD-AF skorunun mortalite ve iskemik risk bileşenleri ile koroner arter hastalığı progresyonu arasında anlamlı ilişkiler saptandı. Daha yüksek GARFIELD-AF risk yüzdelerine sahip hastalarda, ≥%50 koroner darlık progresyonu ve yeni gelişen kritik darlık oranları anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca GARFIELD-AF skorunun yaş ve bazı biyokimyasal parametrelerle pozitif, albümin temelli göstergelerle negatif korelasyon gösterdiği izlendi. Sonuç: GARFIELD-AF skoru, AF'ye özgü tromboembolik risk değerlendirmesinin ötesinde, koroner arter hastalığı progresyonunu yansıtabilen potansiyel bir risk belirteci olabilir. Bu bulgular, AF hastalarında daha bütüncül bir kardiyovasküler risk değerlendirmesinin gerekliliğini desteklemekte olup, ileriye dönük prospektif çalışmalarla doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objektive: The aim of this study is to evaluate the relationship between the GARFIELD-AF score, an integrated risk score developed for atrial fibrillation (AF), and the progression of coronary artery disease (CAD) and newly developed clinically significant coronary stenoses. Materials and Methods: This retrospective, single-centre study included patients with accessible coronary angiography data and calculable GARFIELD-AF scores. Patients' demographic characteristics, clinical and biochemical data, and GARFIELD-AF mortality, ischaemic event, and bleeding risk percentages were recorded. Progression of coronary artery disease was defined as ≥50% stenosis progression and/or the presence of new ≥70% critical coronary stenosis. Statistical analyses included correlation, group comparisons, and regression analyses. Results: Significant associations were found between the GARFIELD-AF score and mortality and ischaemic risk components, as well as the progression of coronary artery disease. Patients with higher GARFIELD-AF risk percentages had significantly higher rates of ≥50% coronary stenosis progression and new-onset critical stenosis. Furthermore, the GARFIELD-AF score was found to correlate positively with age and certain biochemical parameters and negatively with albumin-based indicators. Conclusion: The GARFIELD-AF score may be a potential risk indicator that reflects the progression of coronary artery disease beyond the thromboembolic risk assessment specific to AF. These findings support the need for a more comprehensive cardiovascular risk assessment in AF patients and should be confirmed by prospective studies.