Cambridge Üniversitesi kütüphanesi or. 1913 numarada bulunan lugaz mecmuası (çeviriyazım - inceleme)
The collection of lugazes registered as or. 1913 in the Cambridge University library (transliteration and analysis)
  1. Tez No: 1007210
  2. Yazar: FEYZA TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA EGÜZ O DONOHOE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Divan Şiiri, Mecmua, Lugaz, Bilmece, Classical Turkish Literature, Divan Poetry, Manuscript Collection (Mecmua), Lugaz, Riddle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Lugaz, klasik Türk edebiyatında hem söz oyunlarına hem de zihinsel çözümleme becerisine dayanan özel bir türdür. Türk edebiyatında birçok şair tarafından kaleme alınmıştır. Bu durum lugazın şairlerce beğenildiğini ve tercih edildiğini göstermektedir. Çalışmamıza konu edindiğimiz mecmua da 17 ve 18. yüzyıllarda yaşamış şairlerin lugazlarının toplandığı, içeriği zengin bir eserdir. Bu çalışma, Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi Or. 1913 numarada kayıtlı lugaz mecmuasının çeviriyazımını ve incelemesini konu edinmektedir. Mecmuanın 1b - 59a varakları arasında yer alan 252 lugaz, transkripsiyon alfabesiyle okunmuş; metin şekil, dil, imlâ ve muhteva özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Ayrıca mecmuadaki lugazlar, benzer çalışmalardaki lugazlar ile karşılaştırılarak dilsel ve şekilsel farklılıkları tespit edilmiştir. İnceleme sonucunda bu mecmuanın, klasik Türk edebiyatında lugaz türünün 17 ve 18. yüzyıllardaki işlevselliğini, gündelik hayatla ilişkisini ve söz oyunlarına dayalı şiir anlayışını göstermesi bakımından önemli veriler sunduğu görülmüştür. Bu çalışma, yalnızca bir metnin gün yüzüne çıkarılması bakımından değil, aynı zamanda 17 ve 18. yüzyıl Osmanlı şiirinde nesne kültürü, toplumsal hayat ve edebî hüner arasındaki ilişkinin görülmesi bakımından da önem taşımaktadır. Çalışmanın, bu sahadaki araştırmalara katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Lugaz is a distinctive genre in Classical Turkish Literature that is based on both wordplay and intellectual problem-solving. Numerous poets in Turkish literary history have composed lugazes, indicating the popularity and appreciation of this genre among literary figures. The manuscript examined in this study is a rich compilation containing lugazes written by poets who lived during the seventeenth and eighteenth centuries. This study focuses on the transliteration and analysis of the lugaz manuscript registered as Or. 1913 in the Cambridge University Library. A total of 252 lugazes found between folios 1b and 59a of the manuscript were transcribed using the transcription alphabet and subsequently examined in terms of their form, language, orthography, and content. In addition, the lugazes contained in the manuscript were compared with those found in similar studies in order to identify linguistic and structural differences. The analysis reveals that this manuscript provides valuable insights into the functionality of the lugaz genre in the seventeenth and eighteenth centuries, its relationship with everyday life, and the poetic tradition based on wordplay in Classical Turkish Literature. The study is significant not only for bringing an unpublished text to light but also for demonstrating the relationship between material culture, social life, and literary craftsmanship in Ottoman poetry of the seventeenth and eighteenth centuries. It is hoped that this research will contribute to future studies in the field.