Streptozotosin ile indüklenen diyabet modelinde Papaver Somniferum L. yaprağı ekstraktının etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of Papaver Somniferum L. leaf extract in a streptozotocin-induced diabetes model
  1. Tez No: 1007211
  2. Yazar: MERVE ÖREN HANEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, Papaver somniferum, Streptozotosin, İnflamasyon, Oxidative stress, Papaver somniferum, Streptozotocin, Inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Fizyolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile indüklenen deneysel diyabet modelinde Papaver Somniferum L. yaprak ekstresinin glukoz metabolizması, oksidatif stres ve inflamatuar yanıt üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Çalışmada 24 erişkin erkek Wistar albino rat, dört gruba ayrılmıştır: negatif kontrol, ekstrakt kontrol, diyabet kontrol ve diyabet + ekstrakt grubu. Deneysel diyabet, tek doz intraperitoneal STZ (55 mg/kg) uygulanarak oluşturulmuş; 72. saatte yapılan glukoz ölçümü ile tanı doğrulanmıştır. Ekstrakt gruplarına 3 gün boyunca oral gavaj yoluyla Papaver Somniferum L. yaprak ekstresi (400 mg/kg/gün) verilmiştir. Serum glukoz, toplam oksidan seviye (TOS), toplam antioksidan seviye (TAS), tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) ve interlökin-1 beta (IL-1β) düzeyleri 2, 4, 12, 24, 48 ve 72. saatlerde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, STZ uygulaması diyabetik sıçanlarda serum glukoz, TOS, TNF-α ve IL-1β düzeylerinde anlamlı artışa, TAS düzeylerinde ise belirgin azalmaya yol açtı (p<0.05). Papaver Somniferum L. yaprak ekstresi uygulaması, diyabetik grupta serum glukoz ve IL-1β düzeylerini anlamlı düzeyde düşürürken, TAS düzeylerini arttırdı (p<0.05). Buna ek olarak diyabet + ekstrakt uygulanan grupta serum TOS ve TNF-α seviyelerinde, diyabet kontrol grubuna kıyasla istatiksel olarak anlamlı olmasa da bir düşüşe neden oldu. Sonuç olarak, elde edilen bulgular Papaver somniferum L. yaprak ekstraktının, STZ ile indüklenen diyabet modelinde artan oksidatif stres ve inflamatuar yanıtı kısmen baskılayabildiği ve antioksidan savunma mekanizmalarını destekleyici etki gösterebileceği belirlendi. Bu bulgular, bitkinin diyabete bağlı patolojik süreçlere karşı potansiyel bir destekleyici ajan olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Papaver somniferum L. leaf extract on glucose metabolism, oxidative stress, and inflammatory response were evaluated in an experimental diabetes model induced by streptozotocin (STZ). Twenty-four adult male Wistar albino rats were divided into four groups: negative control, extract control, diabetes control, and diabetes + extract group. Experimental diabetes was induced by a single intraperitoneal dose of STZ (55 mg/kg); diagnosis was confirmed by glucose measurement at 72 hours. The extract groups were administered Papaver somniferum L. leaf extract (400 mg/kg/day) orally via gavage for 3 days. Serum glucose, total oxidant level (TOS), total antioxidant level (TAS), tumour necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukin-1 beta (IL-1β) levels were assessed at 2, 4, 12, 24, 48 and 72 hours. According to the findings, STZ administration caused a significant increase in serum glucose, TOS, TNF-α, and IL-1β levels and a marked decrease in TAS levels in diabetic rats (p<0.05). Papaver somniferum L. leaf extract administration significantly decreased serum glucose and IL-1β levels in the diabetic group, while increasing TAS levels (p<0.05). Additionally, in the diabetic + extract group, serum TOS and TNF-α levels decreased compared to the diabetic control group, although this decrease was not statistically significant. In conclusion, the findings revealed that Papaver somniferum L. leaf extract can partially suppress increased oxidative stress and inflammatory response in the STZ-induced diabetes model and may exhibit a supportive effect on antioxidant defence mechanisms. These findings indicate that the plant may be a potential supportive agent against diabetes-related pathological processes.