A Rule-based expert system for cartridge disk drive repair
- Tez No: 4000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET R. TOLUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Bilgi Gösterimi, Kurala Dayalı Uzman Sistemler, Uzman Sistem Geliştirme Araçları, Bilgi Elde Edinilmesi, üretim Kuralları, Meta-Kurallar
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET KARTUŞLU DİSK SÜRÜCÜ TAMİRİ İÇİN KURALA DAYALI UZMAN SİSTEM ABU-HASHISH, Nabil Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Mehmet R. Tolun Temmuz 1988, 213 sayfa Bu çalışmada uzman sistem kavramı, mimarisi ve geliş tirme aşamaları, bilgi gösterimi ile bir çok uzman sistem de kullanılan kontrol ve çıkarım metodları incelenmiştir. Uzman sistemleri geliştirme aşamasında bilgi gösterimi çok büyük önem taşımaktadır. Uzman sistemde kullanılacak bilgi belirlendikten ya da elde edildikten sonra formal bilgi gösterim dilinde ifade edilmelidir. Uzman sistem geliştirme araçları (ya da kabuklar) sistemin yaratılması işlemini büyük ölçüde kolaylaştırır lar. Bu tür araçlar sağladıkları işlevler, güç ve kullanım kolaylığına göre değişmektedirler. Bilgi elde edilmesi ayrıntılı olarak ele alınmış ve bu işlemin başarılı olabil mesi için bazı yol gösterici açıklamalar yapılmıştır. ivTüm bunlara ilave, olarak Texas Instruments“Personal Consultant Plus”uzman sistem geliştirme paketi kullanıla- rak kartuşlu disk sürücü tamiri ile ilgili kurala dayalı bir uzman sistem tasarlanmış ve uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RULE-BASED EXPERT SYSTEM FOR CARTRIDGE DISK DRIVE REPAIR ABU-HASHISH NABIL M.S. in Computer Engineering Supervisor: Ass t. Prof.Dr. Mehmet R. Tolun July 1988, 213 pages In this study, the expert systems concept, their architectures and stages of development, knowledge representation, control and inference methods used in of the most existing expert systems are investigated. Knowledge representation, plays an important role in expert systems development process. Once the knowledge for an expert system has been identified or extracted, it must be expressed in the formal knowledge representation language. The expert system development tools (or shells} simplify the process of constructing an expert system. Such tools vary in functionality, power, and ease of use. Knowledge acquisition is considered in some level of detail and some guidelines to accomplish this process are given. Furthermore, a rule-based expert system for repairing a cartridge disk drive is designed and implemented using Texas Instruments' Personal ' Consultant Plus development package. Key words : Expert Systems, Knowledge Representation, Rule- Based Expert System, Expert System Building Tools, Knowledge Acquisition, Production Rules, Meta-rules. Ill