Türk Hukukunda garanti markası ve TSE'nin garanti markası niteliği
Turkish Law Guarantees the quality of the brand and brand guarantee
  1. Tez No: 426301
  2. Yazar: ARİFE GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FAHRETTİN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Garanti markası, Türk Standartları Enstitüsü, TSE Markası ve Tescili, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında KHK, TRIPs, TSE ve Garanti Markasının Haksız Kullanımı ve Tazminat, T.C. Yargıtay uygulamaları, brand, brand guarantee, the Turkish Standards Institute, TSA and Trademark Registration, on the Conservation Decree No. 556, TRIPs, TSE and Warranty Brand of Unfair Use and Compensation, TC Supreme Court practice
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Küreselleşmeyle birlikte ticari hayatta markalar hem üreticiler hem de mal ve hizmetleri kullananlar açısından büyük bir önem kazanmıştır. Markalar, işletmelerin birbiriyle daha kaliteli ve belli standartlara sahip ürün satabilmek için rekabet halinde olduğu bir dönemde tüketiciler için iyi, güvenli mal ve hizmetleri bu özellikleri taşımayan diğer ürünlerden ayırt etmekte belirleyici bir unsurdur. Markaların bu özelliğini taşıyan marka çeşidi ise garanti markası olup ülkemizde en bilinen tanınmış garanti markası TSE markasıdır. Garanti markası, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 8. ve 54. maddelerinde düzenlenmiştir. 54. maddede marka sahibinin kontrolü altında birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işaret olarak tanımlanmıştır. Aynı KHK'nın 56. maddesinde bir garanti markasının tescil başvurusu ile birlikte markanın kullanılma usul ve şeklini gösterir bir teknik yönetmeliğin verilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir. Böylece asıl marka sahibinden garanti markasını kullanmak isteyen kuruluşlar, garanti markasının tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurusunda garanti markası Teknik yönetmeliğini de sunmak zorundadır. Öte yandan garanti markası, teknik yönetmeliğine aykırı kullanıldığında 556 sayılı KHK'nin 42/f maddesinde bu durum garanti markasının hükümsüzlük nedeni olarak gösterilmiştir. Bugün itibariyle tanınmış marka düzeyine ulaşmış TSE garanti markası, Türk Standartları Enstitüsü tarafından bu markayı mal ve hizmetlerde kullanmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere kullandırma konusunda inhisari yetkiye sahip bir teşebbüstür. Bir garanti markası olarak TSE markası, bu markalı ürün kullanıcılarına belli standartlara sahip bu ürünlerin ortak özelliklerini, kalitesini, ürünün elde edildiği coğrafi kaynağı, mal ve hizmetlerin üretim usullerini garanti etmektedir. TSE markasını kullanmak isteyen kuruluşlar, Türk Standartları Enstitüsü ile sözleşme yaparak TSE markasını kendi ürünleri veya ambalajları üzerinde kullanabilirler. İzin alınmaksızın TSE markasının kullanımı durumunda marka sahibi Türk Standartları Enstitüsü, 556 sayılı Markalar Hakkında KHK'nin 62. ve devamı maddelerinde belirtilen talepler olarak: Marka hakkına tecavüz fiillerinin durdurulması, Tecavüzün giderilmesi ve maddi, manevi tazminat, Marka hakkına tecavüz dolayısıyla üretilmesi veya kullanılması cezayı gerektiren eşya ile bu bu eşyaları üretmeye yarayan araç, cihaz, makine gibi vasıtalara el koyulması, c bendi uyarınca el koyulan ürünler üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınması, Marka hakkına tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması, özellikle bu maddenin c bendine göre el koyulan ürünlerin ve araçların üzerindeki markaların silinmesi veya marka hakkına tecavüzün önlenmesi için kaçınılmaz ise imhası, Marka hakkına tecavüz eden kişi aleyhine verilen mahkeme kararının, masrafları tecavüz eden tarafından karşılanarak, ilgililere tebliğ edilmesi ve kamuya yayın yoluyla duyurulmasını yetkili ve görevli mahkemeden isteyerek TSE markasını koruma hakkına sahiptir. Bu nedenlerle çalışmamızın esasını oluşturan garanti markası ve TSE'nin garanti markası olarak Türk hukukundaki yeri incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken ulusal ve uluslararası kapsamda garanti markası ve TSE'nin Türk Hukukundaki yeri incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Commercial life businesses with globalization has gained a great importance for both manufacturers using both goods and services. Brands, businesses to sell products with higher quality and a certain standard with each other at a time to be in the competition is good for consumers, safe goods and services is a decisive factor in distinguishing from other products that carry these characteristics. The kind with this feature of the brand warranty guarantee brand is well-known in our country is the best known brand TSE. Warranty brand, No. 556 of the Law on the Protection Decree is organized in 8 and Article 54. 54. The common features of those operating under the control of the substance of the trademark owner by many businesses, manufacturing procedures, has been identified as a sign that serves to guarantee the geographical origin and quality. This is a guarantee of the brand in Article 56 of Decree with the use of brand registration application form indicates the procedures and stated that it is necessary to be a technical regulation. Thus, the main brand entities wishing to use the trademark owner warranty, guarantee application for registration of trademark guarantee the TPI brand has to offer in the technical regulations. On the other hand, brand guarantee, when used in violation of the technical regulations on Decree No. 556 Brands 42 / f agent has been shown to be the cause of this warranty void brand. This day has reached the level of well-known brands as guaranteed brand TSE, Turkish Standards for others to use real and legal persons who wish to use this brand of goods and services by the Institute is undertaking with exclusive rights. TSA brand brand as a guarantee, it's branded products to certain standards, these products have common features, quality, geographical origin of the product obtained is labor warranty procedures production of goods and services. Organizations wishing to use the brand TSE may use the TSE mark a contract with the Turkish Standards Institute on their products or packaging. In case permission of the trademark owner to use the TSA brand Institute of Turkish Standards No. 556 Brands on demand as et forth in Decree 62. And more material: cessation of acts of infringement on the right to make, the elimination of rape and physical, moral compensation, the means for producing these goods with goods produced thereby violate the right to require the use of a brand name or punishment, the device seize vehicles such as machinery, in accordance with subparagraph c laid hands on the products itself the recognition of property rights, take measures to prevent continued infringement of the right to make, especially deletion of this article c accordance with clause confiscated products and brands on them the means or the inevitable to prevent infringement on trademark rights disposal, The right to make that person against the conviction of rape, rape by and meet our costs, and announced through publication of the notification to the relevant public to authorities and officials are entitled to protection by asking the court TSE brand. Place in our study therefore forms the basis of the guarantee and warranty TSE brand of Turkish law were examined. During the analysis of national and international scope and warranty are subject to review TSE place in Turkish Law.