Tip-2 diyabetli sıçanların eklem kıkırdak hücrelerinde aquaporin moleküllerinin ekspresyonunun araştırılması
Investigation of the aquaporin molecules expression of joint cartile cells in rats with type-2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 1007239
  2. Yazar: MERVE PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET GEVREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Akuaporinler, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-tip 2, Eklem kıkırdağı, Aquaporins, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-type 2
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Diabetes mellitus (DM), insülin eksikliği ve/veya insülin direnci sonucu ortaya çıkan, kronik hiperglisemi ile karakterize sistemik bir metabolik hastalıktır. Uzun süreli hiperglisemiye eşlik eden inflamasyon ve oksidatif stres, eklem kıkırdağı başta olmak üzere birçok dokuda hücresel fonksiyon bozukluklarına yol açmaktadır. Özellikle kıkırdak dokusunun temel hücreleri olan kondrositlerde meydana gelen bu bozulmalar, ekstrasellüler matriksin bütünlüğünün korunmasını zorlaştırmakta ve kıkırdak dejenerasyonunu hızlandırarak osteoartrit gelişimine zemin hazırlamaktadır. Literatürde, bozulmuş glikoz metabolizması ile osteoartrit gelişimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu bildirilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, diabetes mellitusun eklem kıkırdağında oluşturduğu yapısal ve hücresel değişiklikler bağlamında, kondrositlerde bulunan aquaporin (AQP) moleküllerinin ekspresyon düzeylerini histolojik yöntemlerle incelemek ve diyabete bağlı kıkırdak dejenerasyonunun anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Çalışma, toplam 14 adet Wistar albino rat üzerinde yürütülmüştür. Deney hayvanları rastgele iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna, Srinivasan ve arkadaşları tarafından tanımlanan protokole uygun olarak streptozotosin (STZ) intraperitoneal (i.p.) yolla 150 mg/kg dozunda uygulandı. Enjeksiyondan 10 gün sonra plazma glukoz düzeyi 250 mg/dL'nin üzerinde olan ratlar diyabetik olarak kabul edilmiştir. Kontrol (sham) grubuna ise aynı yol ve hacimde serum fizyolojik enjeksiyonu yapılmıştır. Deney süresince hayvanların vücut ağırlıkları ve kan glukoz düzeyleri haftalık olarak takip edilmiştir. Deney protokolünün sonunda hayvanlar uygun anestezi altında sakrifiye edilerek diz eklemleri çıkarılmıştır. Elde edilen doku örnekleri Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı laboratuvarında rutin doku takibinden geçirilmiş, parafin bloklara gömülmüş ve mikrotom yardımıyla 4–5 µm kalınlığında kesitler alınmıştır. Kesitler histokimyasal ve immünohistokimyasal yöntemlerle boyanarak ışık mikroskobunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a chronic metabolic disorder characterized by persistent hyperglycemia resulting from insulin deficiency and/or insulin resistance. Prolonged hyperglycemia, accompanied by systemic inflammation and oxidative stress, adversely affects various tissues, including articular cartilage. In particular, diabetes-induced alterations in chondrocyte function impair the maintenance of extracellular matrix homeostasis, thereby accelerating cartilage degeneration and contributing to the development of osteoarthritis. Previous studies have demonstrated a significant association between impaired glucose metabolism and osteoarthritic changes. The aim of this study was to investigate the effects of diabetes mellitus on the expression of aquaporin (AQP) molecules in articular cartilage chondrocytes using histological approaches, and to contribute to a better understanding of diabetes-related cartilage degeneration. This experimental study was conducted on a total of 14 Wistar albino rats, which were randomly divided into two groups. Diabetes was induced in the experimental group by a single intraperitoneal injection of streptozotocin (STZ) at a dose of 150 mg/kg, following the protocol described by Srinivasan et al. Ten days after STZ administration, rats with plasma glucose levels exceeding 250 mg/dL were considered diabetic. The sham control group received intraperitoneal injections of physiological saline using the same procedure. Body weight and blood glucose levels were monitored weekly throughout the experimental period. At the end of the experiment, the animals were sacrificed under anesthesia, and knee joint tissues were harvested. The samples were processed using routine histological techniques in the laboratory of the Department of Histology and Embryology, embedded in paraffin, and sectioned at a thickness of 4–5 µm. Histochemical and immunohistochemical staining methods were applied, and the stained sections were evaluated under a light microscope.