İş hukukunda gece çalışması
Night work in labour law
- Tez No: 1007256
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEVİL ALPAGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Night, Night Work, Night Shift, Continuous Night Work, Working Hours
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
İş hukukunda gece çalışması yaygın olarak gerçekleştirilen bir çalışmadır. İnsan vücudunun gündüz çalışmayı, gece ise uyumayı gerektiren sirkadiyen ritimle çalışması, gece çalışmasını insan doğasına aykırı bir çalışma haline getirmektedir. Gece uyuması gerekirken yapay ışıklara maruz kalan işçilerde uyku bozuklukları, kalp ve damar hastalıkları, göz hastalıkları gibi sağlık sorunları baş göstermeye başlamaktadır. Bununla birlikte toplum hayatının devam ettiği gündüz saatlerinde uyuması gereken işçiler aile ve sosyal hayatlarından geri kalmakta; anksiyete, depresyon, tükenmişlik sendromu gibi psikolojik sorunlarla da karşı karşıya kalmaktadırlar. Türk hukukunda gece çalışması ilk kez 3008 sayılı Kanun'la düzenlenmiştir. Günümüzde ise gece çalışması esas olarak 4857 sayılı Kanun'un 69. Maddesinde düzenlenmektedir. Maddede öncelikle gece kavramı tanımlanmıştır. Buna göre gece, en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve herhalde en fazla on bir saat süren dönem olarak tanımlamaktadır. Maddede gece çalışması kavramı özel olarak tanımlanmamış olup gece çalışmasının gece döneminde gerçekleştirilen çalışma olduğu kabul edilir. İş Kanunu m.69/3'e göre gece en fazla yedi buçuk saat çalışılabilecektir. Ancak turizm, özel güvenlik, sağlık hizmeti ve petrol araştırma, arama ve sondaj faaliyetleri kapsamında yürütülen işlerde işçinin yazılı onayı alınarak yedi buçuk saatin üzerinde çalıştırılması mümkündür. Gece çalışması kavramı İş Kanunu'nda tanımlanmakta olup Basın İş Kanunu, Deniz İş Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu'nda gece ve gece çalışma kavramı tanımlanmamaktadır. Bununla birlikte doğrudan ve dolaylı olarak gece çalışma süresine ilişkin düzenlemeler barındırmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Night work is a commonly practiced form of work in labour law. Since the human body is designed to work during the day and sleep at night in accordance with its circadian rhythm, night work is inherently contrary to human nature. Workers exposed to artificial lighting instead of sleeping at night begin to suffer from health problems such as sleep disorders, cardiovascular diseases, and eye conditions. Moreover, as these workers are expected to sleep during the daytime when social life continues, they often become disconnected from their family and social lives, facing psychological issues such as anxiety, depression, and burnout syndrome. In Turkish law, night work was first regulated under Law No. 3008. Today, it is primarily governed by Article 69 of Labour Law No. 4857. This article first defines the concept of“night.”Accordingly, night is defined as the period beginning no later than 8:00 p.m. and ending no earlier than 6:00 a.m., lasting a maximum of eleven hours. While the article does not specifically define the term“night work,”it is generally understood as work performed during the night period. According to Article 69/3 of the Labour Law, night work may not exceed seven and a half hours. However, in sectors such as tourism, private security, healthcare services, and petroleum exploration, drilling, and extraction activities, employees may be required to work beyond seven and a half hours with their written consent. Although the concept of night work is defined in the Labour Law, it is not defined in the Press Labour Law, the Maritime Labour Law, or the Turkish Code of Obligations. Nevertheless, these laws contain both direct and indirect regulations concerning night work durations.