Trakya Üniversitesi araştırma görevlilerinin defansif tıp uygulamaları hakkında bilgi ve tutumu ile bunun proton pompa inhibitörleri reçete edilmesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the knowledge and attitudes of resident physicians at Trakya University regarding defensive medicine practices and their effect on proton pump inhibitor prescribing
  1. Tez No: 1007343
  2. Yazar: EBRU AL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: defansif tıp, proton pompa inhibitörleri, bilgi, defensive medicine, proton pump inhibitors, knowledge
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Trakya Üniversitesi araştırma görevlilerinde defansif tıp hakkında bilgi ve tutumu inceleyerek, bu tutumun proton pompa inhibitörleri reçete edilmesine etkisini araştırmayı amaçladık. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli 549 asistan hekim arasından 297 asistan hekim ile görüşülmüştür. Veriler katılımcıların demografik özellikleri, defansif tıp uygulamaları bilgi düzeyini ölçen 4 soru, defansif tıp uygulamaları tutum düzeylerini ölçen 14 soru ve proton pompa inhibitörleri reçete edilmesi ile ilgili sorular olmak üzere toplam 61 sorudan oluşan anket ile toplanmıştır. Katılımcıların defansif tıp uygulamaları tutumları değerlendirildiğinde; defansif tıp uygulamaları tutum ölçeği ortalama puanının 47,13±8,45, meslekleri süresince malpraktis davası açılanların oranı %6,7, açılmayanların oranı %93,3 olduğu saptanmıştır. Malpraktis davalarının hekimlik performansına etkisinin olacağını düşünenlerin oranı %93,6'dır. Çalışmamızda katılımcıların %98'i orta ve üzeri düzeyde defansif tutum göstermekte olup, defansif tıp tutumlarının yaş, meslekte geçirdikleri süre ile arttığı saptanmıştır. Katılımcılarda pozitif defansif tıp tutumu arttıkça, proton pompa inhibitörleri reçete etme sıklıkları artmaktadır. Hekimlerin defansif tutumları arttıkça, proton pompa inhibitörleri yazılmasını talep eden hastalara proton pompa inhibitörleri reçete etmektedirler. Hekimlerin defansif tutumu arttıkça, endikasyonu olmayan, hasta talebi gibi durumlarda proton pompa inhibitörleri reçete etmediklerinde şikayet ve şiddet korkusu artmaktadır. Hekimlerin defansif tutumu arttıkça, uzun süre proton pompa inhibitörlerini kullanan hastalarla ilgili yan etki yaşama endişeleri artmaktadır. Hekimlerin defansif tutumu arttıkça, endikasyonu olmayan durumlarda dahi proton pompa inhibitörleri reçete etmediklerinde yaşanabilecek komplikasyonlardan endişe duymaktadırlar ve yasal sorun yaşama korkusuna sahiptirler. Hekimlerin defansif tutumu arttıkça, gastrointestinal sistemde peptik ülser, kanama gibi komplikasyon yaratabilecek ilaçlara ek olarak proton pompa inhibitörleri reçete etme eğilimleri artmaktadır. Sonuç olarak, çalışmamız proton pompa inhibitörleri reçeteleme davranışlarının yalnızca klinik gereklilikler değil, aynı zamanda defansif tıp tutumları ile de ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to examine the knowledge and attitudes toward defensive medicine among resident physicians at Trakya University and to investigate the effect of this attitude on the prescription of proton pump inhibitors. Out of 549 resident physicians working at Trakya University Faculty of Medicine, 297 residents participated in the study. Data were collected using a questionnaire consisting of a total of 61 questions, including participants' demographic characteristics, 4 questions assessing the level of knowledge about defensive medicine practices, 14 questions evaluating attitudes toward defensive medicine practices, and questions related to proton pump inhibitor prescribing. When participants' attitudes toward defensive medicine practices were evaluated, the mean score of the defensive medicine attitude scale was 47.13 ± 8.45. The proportion of participants who had been involved in a malpractice lawsuit during their professional careers was 6.7%, while 93.3% had not. The proportion of participants who believed that malpractice lawsuits would affect medical performance was 93.6%. In our study, 98% of the participants exhibited a moderate or higher level of defensive attitude, and defensive medicine attitudes were found to increase with age and years of professional experience. As positive defensive medicine attitudes increased, the frequency of prescribing proton pump inhibitors also increased. As physicians' defensive attitudes increased, they were more likely to prescribe proton pump inhibitors to patients who requested them. Moreover, as defensive attitudes increased, physicians' fear of complaints and violence increased when they did not prescribe proton pump inhibitors in situations without indication, such as patient demand. As defensive attitudes increased, concerns about potential side effects in patients using proton pump inhibitors for long periods also increased. Furthermore, as physicians' defensive attitudes increased, they experienced anxiety about possible complications and legal problems even when they did not prescribe proton pump inhibitors in non-indicated situations. Additionally, as defensive attitudes increased, physicians showed a greater tendency to prescribe proton pump inhibitors alongside medications that may cause gastrointestinal complications such as peptic ulcer and bleeding. In conclusion, our study indicates that proton pump inhibitor prescribing behaviors may be associated not only with clinical requirements but also with defensive medicine attitudes.