İmmün trombositopenik purpura hastalarının plazma metabolomik profillerinin Q-TOF LC/MS ile incelenmesi
Examination of plasma metabolomic profiles of immune thrombocytopenic purpura patients with Q-TOF LC/MS
  1. Tez No: 1007436
  2. Yazar: EMİNE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA MERTOĞLU, PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolitler, Metabolomikler, İmmün trombositopeni, Metabolites, Metabolomics, Immune thrombocytopenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İTP, trombositlere karşı gelişen otoantikorlar sonucu dolaşımdaki trombosit sayısının azalmasıyla karakterize otoimmün bir hastalıktır. Bu çalışma ile İTP tanısı alan hastalar ile sağlıklı kontrollerin metabolomik ve lipidomik profillerini karşılaştırarak İTP'nin fizyopatolojisinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Çalışmaya 22–65 yaş arası 39 İTP hastası ve 41 sağlıklı kontrol dahil edildi. İTP hastaları ve kontrollerden elde edilen plazma örnekleri, metanol ile protein çöktürme yöntemi kullanılarak ekstrakte edildi. Ekstraktlar, Q-TOF-LC/MS cihazı ile metabolomik ve lipidomik analizleri gerçekleştirildi. Gruplar arası farklılıklar PCA, PLS-DA, volkan grafikleri ve VIP skor analizleri ile belirlendi. Metabolit tanımlaması referans standart kütüphane ve tahmini adlandırma yöntemleri ile yapıldı. Ayrıca İTP hastalarının metabolik profili tedavi alan ve almayan hastalar ile ek hastalığı bulunan ve bulunmayan alt gruplar arasında da karşılaştırıldı. Bulgular: İTP ve kontrol grubu arasında anlamlı değişen toplam 58 metabolit belirlendi. En belirgin değişim gösteren metabolitler; prostaglandin H2 (VIP=3.09), testosteron (VIP=3.04), protoporfirinojen IX (VIP=2.99), 11-dehidrokortikosteron (VIP=2.87), asimetrik dimetilarginin (VIP=2.79) 4-hidroksiretinoik asit (VIP=2.63), prostaglandin A2 (VIP=2.35), progesteron (VIP=2.27), N1,N12-Diasetilspermin, (VIP=2.27), prostaglandin E3 (VIP=2.17), kortizol (VIP=2.17), dolikil b-D-glukozil fosfat (VIP=2.12), N1-Asetilspermin (VIP=2.11), fenilalanin (VIP=2.09), lökotrien A4 (VIP=2.08) kontrollere göre İTP grubunda artarken, dehidroepiandrosteron sülfat (VIP=2.94), 2-Oksovalerik asit (VIP=2.82), oksalosüksinik asit (VIP=2.62), 13-OksoODE (VIP=2.06,) İTP grubunda azaldığı belirlendi. Yolak analizleri sonucunda androstenedion metabolizması, androjen ve östrojen metabolizması, biyotin metabolizması ve steroidogenez yolaklarının değiştiği bulundu. Sonuç: İTP ve sağlıklı kontrollerin metabolomik profillerinin birbirinden farklı olduğu saptanmıştır. Fenilalanin, glutamin, 2-oksovalerik asit ve dokozahekzaenoik asitin İTP'nin patofizyolojisinde rolü olabilir ve mevcut bulgular gelecekte yapılacak hedefli metabolomik çalışmalar için temel alınabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: ITP is an autoimmune disease characterized by a decrease in circulating platelet count due to autoantibodies directed against platelets. This study aimed to elucidate the pathophysiology of ITP by comparing the metabolomic and lipidomic profiles of patients diagnosed with ITP and healthy controls. Materials and Methods: Plasma samples obtained from 39 patients with ITP and 41 age-matched healthy controls (22–65 years) were analyzed using Q-TOF LC/MS–based untargeted metabolomics and lipidomics approaches. Multivariate statistical analyses, including PCA and PLS-DA, were performed to evaluate group separation. Differential metabolites were further assessed using volcano plot analysis and VIP scores. Metabolite identification was achieved through an in-house spectral library and putative database annotations. Subgroup analyses were conducted according to treatment status and the presence of comorbidities. Results: A total of 58 discriminative metabolites were identified between the ITP and control groups. Prostaglandin H2, testosterone, protoporphyrinogen IX, 11-dehydrocorticosterone, asymmetric dimethylarginine, 4-hydroxyretinoic acid, prostaglandin A2, progesterone, N1,N12-diacetylspermine, prostaglandin E3, cortisol, dolichyl β-D-glucosyl phosphate, N1-acetylspermine, phenylalanine, and leukotriene A4 were significantly increased in the ITP group. In contrast, dehydroepiandrosterone sulfate, 2-oxovaleric acid, oxalosuccinic acid, and 13-oxo-octadecadienoic acid were decreased. Pathway analysis revealed significant alterations in steroid hormone metabolism, steroidogenesis, and biotin metabolism. Conclusion: The metabolomic profiles of patients with ITP were found to differ significantly from those of healthy controls. Phenylalanine, glutamine, 2-oxovaleric acid, and docosahexaenoic acid may be involved in the pathophysiology of ITP, and these findings may provide a basis for future targeted metabolomic investigations.