Gotik edebiyat karakterleri ve metinsel ilişkiler üzerineanatomik bir inceleme: Penny dreadful
An anatomical analysis of gothic literature characters and textual relationships: Penny dreadful
  1. Tez No: 1007516
  2. Yazar: GÜLŞAH YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA GÜLAY ER PASİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Metinlerarasılık, Sinema, text, intertextuality, adaptation, penny dreadful, textual relations, Intertextuality, Cinema
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo, Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bir metin yaratmış olduğu anlamı tek başına sırtlayabilir mi? Yoksa her metin Foucault'nun ifade ettiği gibi 'öteki' metinlerden oluşan devasa atıflar ağındaki minik bir düğüm müdür? Çalışmada öncelikle bu sorular üzerinde durularak metin ve metinlerarasılık kavramlarının tarihsel süreç içerisindeki kuramsal gelişimleri irdelenmiştir. Metinlerarasılığa göre her metin, geçmiş alıntıların yeni bir dokusundan ibarettir. Buna göre metinleri tek ve sabit bir bağlamsal düzlemde ele almak yerine, diğer metin ve temsil sistemleriyle ilişkilendirerek ve çok katmanlı yapısını ortaya koyarak çözümlemek semantik açıdan gereklidir. Bu bağlamda çalışmada metinlerarasılığın sinema dahil her türlü anlatı ve anlatı paradigmasına eklemlenebilir yapısından hareketle, yoğun metinlerarası örüntülü, çağdaş bir uyarlama olan Penny Dreadful adlı dizinin palimpsestik yapısı incelenmektedir. Konusunu bizzat metinsel ilişkilerin işleniş biçiminden alan dizi bu inceleme için oldukça elverişli bir örnektir. Çalışmada esas olarak, anlatı evrenini inşa etme aracı olarak çeşitli kültürel ve edebi bileşenlerin özgün bir kolajından yararlanılmasının, metnin biçimsel ve anlamsal dönüşümleri üzerindeki etkisine odaklanılmıştır. Aynı zamanda dizinin Frankenstein, Dorian Gray'in Portresi, Dracula gibi ikonik gotik metinlerle kurduğu metinlerarası diyaloğun analizi üzerinden; mimetik etkiler üreten metinlerarası ilişkilerin, tekrar ve yeniden üretim mantığının hâkim olduğu günümüz atmosferinde görsel-işitsel metinler açısından taşıdığı işlevin anlaşılması da önemsenmiştir. Anahtar Kelimler: metin, metinlerarasılık, uyarlama, penny dreadful, metinsel ilişkiler
Özet (Çeviri)
Is it possible if a text can bear all the meaning it created or every text is a tiny node, in a web of gigantic nodes, composed of 'others' as Foucault said? While thinking of these questions and their historical process, text and intertextuality concepts have been explained thoroughly in this study. According to intertextuality, each text is a newly made texture of past quotations. It is necessary to analyze texts associating them with other texts and representational systems to reveal their multi-layered structure, rather than considering them in a single and fixed contextual plane.In this context, this study scrutinized the palimpsest structure of TV series called Penny Dreadful which is a quintessential material to analyze thanks to its theme cultivated by textual relations, and its contemporary adaptation which is filled with intertextual patterns, considering the fact that the intertextuality is relatable with every kind of narrative styles and paradigms including cinema. Moreover, this study focused on the text's morphological and semantic transformation caused by the use of authentic collages composed of various cultural and literary ingredients with the intent to build a narrative universe. Furthermore, this study paid utmost attention, by analyzing the intertextual dialogs between Penny Dreadful and other iconic gothic texts like Dracula, Frankenstein, and Dorian Gray's Portrait, to display the functions of intertextual relations in terms of audiovisual texts and the mimetic impact caused by these functions on today's cinema and TV atmosphere which is curbed by the reproduction of the same ideas over and over again.