Ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan nedenlerde sınırın aşılması
Exceeding the limits of excuses and justifica-tions
- Tez No: 1007534
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk ceza hukuku, Turkish criminal law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Türk Ceza Kanunu'nun 27. maddesinde düzenlenen sınırın aşılması haksızlık ve kusurluluk üzerinde sonuçlar doğurmaktadır. Bu kapsamda hataya ilişkin düzenle-meler yol gösterici niteliktedir. Nitekim ağırlıklı olarak hatanın özel bir türü olarak de-ğerlendirilen sınırın aşılmasının, hata teorileri ve bunların sınırın aşılmasına ilişkin so-nuçları ele alınması gerekmektedir. Bu ayrıca hata ile sınırın aşılması arasındaki farkla-rın belirlenmesi ve kurumlar arasındaki ayrımın ortaya konulması bakımından da önem arz etmektedir. Sınırın kast olmaksızın aşılması TCK'da, 765 sayılı mülga TCK'nın 50. maddesinden farklı olarak ceza sorumluluğunu kaldıran nedenler bakımından dü-zenlenmiştir. Hareketin haksızlığı ve failin kusurluluğu üzerinde sonuç doğuran düzen-lemenin ceza sorumluluğunu azaltan haller bakımından da uygulanabilirliğinin ince-lenmesi gerekmektedir. TCK'nın 27. maddesinin ikinci fıkrasında ise, meşru savunma-nın“mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaş”nedeniyle aşılmasına yer ve-rilmiştir. Hükümet tasarısında bu düzenleme tüm hukuka uygunluk nedenlerini kapsa-yacak şekilde önerilmişken, kanun metninde yalnızca meşru savunma için sınırlandır-ma yapılmıştır. Ancak heyecan, korku veya telaş diğer hukuka uygunluk nedenlerinde veya kusurluluğu kaldıran ya da azaltan hallerde de ortaya çıkabilmektedir. Bu neden-le, sınırın korku, heyecan veya telaşla aşılmasının diğer nedenlerde teorik olarak veya kıyas yoluyla uygulanabilirliğini tartışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The concept of exceeding limits, as regulated in Article 27 of the Turkish Penal Code (TPC), has significant implications for unlawfulness and culpability. In this con-text, provisions regarding error serve as a guiding framework. Exceeding limits, often considered a special type of error, requires an examination of error theories and their implications for this concept. Additionally, distinguishing between error and exceeding limits and clarifying the differences between these legal concepts is of critical impor-tance. Unlike Article 50 of the repealed Penal Code No. 765, the TPC regulates exce-eding limits without intent in the context of reasons that eliminate criminal liability. It is essential to examine the applicability of this regulation, which has consequences on the unlawfulness of the act and the culpability of the offender, in situations that reduce criminal liability. Article 27(2) of the TPC addresses the exceeding of limits in self-defense due to“an excusable fear, panic, or agitation.”While the government bill pro-posed this regulation to cover all justifications for lawfulness, the enacted version rest-ricts it solely to self-defense. However, fear, panic, or agitation may also arise in other justifications or in circumstances that mitigate or eliminate culpability. Therefore, it is necessary to discuss the theoretical or analogical applicability of exceeding limits due to fear, panic, or agitation in other contexts.