Deltoid bağ yaralanmasına eşlik eden sindesmoz yaralanmalarının cerrahi tedavisinde kullanılan esnek tespit materyali, bant takviyesi (tape augmentation) ve deltoid bağ tamirinin farklı kombinasyonlarda kadavra örnekleri üzerinde yapılan biyomekanik testlerle stabilitesinin karşılaştırılması
Comparison of the stability of flexible fixation material, tape augmentation and deltoid ligament repair used in the surgical treatment of syndesmosis injuries accompanied by deltoid ligament injury with biomechanical tests performed on cadaver samples in different combinations
- Tez No: 1007576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN KEREM ÜLKÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Sindesmoz, Syndesmosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sindesmoz yaralanmalarının cerrahi tedavisinde klasik yöntem olarak bilinen vida ile tespit uygulamasının yanında bant takviyesi (tape augmentation) ve giderek yaygınlaşarak standart hale gelen esnek tespit materyali düğme implantlar gibi teknikler farklı kombinasyonlarla uygulanabilmektedir. Bu kombinasyonlardan hangisinin daha üstün olduğu ile ilgili literatürde fikir birliği bulunmamaktadır. Çalışmamızda deltoid bağ yaralanmasının da eşlik ettiği sindesmoz yaralanmalarında düğme implantı, düğme implantına ek olarak bant takviyesi ve her ikisine ek olarak deltoid bağ onarımını kontrol grubuyla birlikte kadavra üzerinde uygulanan biyomekanik testlerle stabilite açısından karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Toplam 8 adet kadavra örneği çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubunda sağlam ayak bileği üzerinde, deltoid bağ yaralanmasına eşlik eden sindesmoz bağ yaralanması kadavra modellerini içeren diğer tüm gruplardan Grup 2'de 1 adet düğme implantı ile tespit, Grup 3'de 1 adet düğme implantıyla birlikte 1 adet bant takviyesi ile tespit ve Grup 4'te ise bu iki tespit yöntemine ek olarak deltoid bağ onarımının uygulandığı kombinasyon üzerinde 750 Nm aksiyel yüklenme altında 7.5 Nm rotasyonel tork kuvveti siklik olarak toplamda 250 tekrarda tüm gruplar için standart olarak uygulandı. Koronal planda sindesmotik mesafedeki değişim ve fibulanın z aksındaki rotasyonel açı değerleri biyomekanik test cihazından elde edilen verilerle karşılaştırıldı. Sonuçlar: Grupların ikili karşılaştırmasında translasyon değerlerinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında diğer gruplardan farklı olarak Grup 2'de (p < 0.05) istatistiksel olarak anlamlı derecede artış saptandı. Fibulanın açısal değerlerindeki değişim verilerinde ise Grup 1 ile Grup 2 (p < 0.05) ve Grup 1 ile Grup 3 (p < 0.05) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken Grup 4 ile kontrol grubu arasında anlamlı fark oluşmamıştır. Maksimum yüklenme ile sistemin kuvvet üretemediği değer (load to failure) sadece Grup 4 için test edilmiş olup tüm örneklerde bu değer 20 Nm üzerinde saptanmış ve fibula kırığı ile ortaya çıkmıştır. Çıkarımlar: Deltoid bağ yaralanmasına eşlik eden sindesmotik bağ yaralanması tablosunda cerrahi tedavi yöntemleri içerisinde düğme implant ile tespit ve bant takviyesi ile güçlendirmeye ek olarak deltoid bağ onarımı uygulandığında rotasyonel stabilite açısından biyomekanik olarak daha üstün sonuçlar elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: In the surgical treatment of syndesmosis injuries, diverse techniques such as screw fixation, which is known as the classical method, tape augmentation or suture button implants which are becoming increasingly common and standard method, can be applied in different combinations. There is an ongoing debate in the literature as to which of the combination is superior. In our study, we aimed to compare the suture button implant, tape augmentation in addition to the suture button implant, and deltoid ligament repair in addition to both, in syndesmosis injuries with deltoid ligament injury, with the control group, in terms of stability, with biomechanical tests performed on cadavers. Method: A total of eight cadaver samples were included in the study. Initially, all cadaveric specimens with intact ankle was tested. Then following creation of a complete syndesmotic injury specimens were repaired using 1 of 3 techniques: (1) fixation with a suture button implant, (2) fixation with the suture button implant with a suture tape augmentation, and (3) combination of these constructs with deltoid ligament repair with a suture anchor. Under 750 Nm constant axial load, 7.5 Nm rotational torque force was applied in 250 cycles to all cadaveric specimens with the repair technique order accordingly. Change in the syndesmotic distance on the coronal plane and fibular rotation angle values were analyzed with the data obtained from the biomechanical testing device simultaneously. Results: In the pairwise comparisons of the groups, with compared to the control group, a statistically significant increase was observed only in Group 2 (p < 0.05) for the translation values. For the changes in the angular values of the fibula, statistically significant differences were found between Group 1 and Group 2 (p < 0.05), and Group 1 and Group 3 (p < 0.05), while no significant difference was found between Group 4 and the control group. The load to failure value was tested only in Group 4, and this value was found to be above 20 Nm in all samples, resulting in a fibula fracture. Conclusion: In the surgical treatment of syndesmotic ligament injury concomitant with deltoid ligament injury, surgical treatment methods involving fixation with a suture button implant and suture tape augmentation, when combined with deltoid ligament repair, can result in biomechanically superior outcomes in terms rotational stability.