Diyabetik retinopati hastalarında fibulin-5, VEGF-C ve selenyum bağlayıcı protein-1 düzeylerinin hastalık ile ilişkisinindeğerlendirilmesi
Evaluation of the association of fibulin-5, VEGF-C, and selenium-binding protein-1 levels with the disease in patients with diabetic retinopathy
  1. Tez No: 1007610
  2. Yazar: MUHAMMED SELMAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER KATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, Fibulin-5, SBP-1 (Selenyum Bağlayıcı Protein-1), VEGF-C, Neovaskülarizasyon, Diabetic Retinopathy, Fibulin-5, SBP-1 (Selenium Binding Protein-1), VEGF-C, Neovascularization. Supporting Institutions: GOÜ-BAP 2025/11
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: DR patogenezinde inflamasyon, anjiyogenez ve ekstrasellüler matriks yeniden yapılanması önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı DR hastalarında fibulin- 5, VEGF-C ve SBP-1 (SELENBP1) serum düzeylerini; hastalığın evreleri (kontrol, DM, NPDR, PDR) arasında karşılaştırmak ve bu biyobelirteçlerin hastalıkla olan ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 179 olgu (45 sağlıklı kontrol, 45 retinopatisiz dm, 45 NPDR ve 44 PDR) dahil edilmiştir. Serum fibulin-5, VEGF-C ve SBP-1 düzeyleri sandviç ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, ROC analizi ve multivaryabl lojistik regresyon modelleri kullanılmıştır. Bulgular: Fibulin-5 düzeylerinde NPDR grubunda (medyan 24,3 ng/ml), Kontrol (9,3 ng/ml), DM (9,9 ng/ml) ve PDR (8,8 ng/ml) gruplarına kıyasla anlamlı artış saptanmıştır (p<0,001). ROC analizinde NPDR için AUC değeri 0,793, >16,99 ng/mL cut-off değerinde spesifisite %86,67 bulunmuştur. Lojistik regresyon modelinde Fibulin-5, NPDR gelişimi için yaş ve kreatininden bağımsız bir prediktör olarak tespit edilmiştir (OR: 3,13 , p=0,0004). SBP-1, NPDR evresinde medyan 5207,66 pg/mL düzeyi ile pik yapmış olup, kontrol (1643,31 pg/mL) ve dm (1498,34 pg/mL) gruplarına göre anlamlı derecede yüksektir (p<0,0001). PDR evresinde ise heterojenite ile birlikte 2673,87 pg/mL düzeyine gerilemiştir. SBP-1, NPDR için bağımsız bir prediktördür (OR: 1,63 , p=0,004). VEGF-C, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0,310). Çok değişkenli modelde kronik glisemik yük (HbA1c) kontrol edildiğinde, VEGF-C'nin NPDR progresyonu için bağımsız öngörücü değeri bulunmamaktadır (p=0,735). Sonuç: Fibulin-5 ve SBP-1, DR patogenezinde sadece NPDR evresinde anlamlı artış göstermektedir. Bu bulgu, retinanın artan anjiyojenik uyarılara ve oksidatif strese karşı geliştirdiği kompansatuar bir fizyolojik savunma hattı olabilir. İleri evre olan PDR'de bu düzeylerin tekrar bazal sınırlara gerilemesi, hücresel ve endotelyal savunma rezervlerinin azaldığını kompansatuar yetersizlik ve neovaskülarizasyon sürecinin başladığını gösteriyor olabilir. iii
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetic retinopathy is one of the most important microvascular complications of diabetes mellitus and is among the primary causes of visual loss. Inflammation, angiogenesis, and extracellular matrix remodeling play an important role in the pathogenesis of the disease. The aim of this study is to evaluate serum fibulin-5, VEGF-C, and Selenium-binding protein-1 levels in diabetic retinopathy patients and to investigate the relationship of these biomarkers with the disease. Materials and Methods: The study included 179 cases (45 healthy controls, 45 DM without retinopathy, 45 NPDR, and 44 PDR). Serum fibulin-5, VEGF-C, and SBP-1 levels were measured by sandwich ELISA method. Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, ROC analysis, and multivariable logistic regression models were used in statistical analyses. Results: A significant increase was detected in fibulin-5 levels in the NPDR group (median 24.3 ng/ml) compared to the Control (9.3 ng/ml), DM (9.9 ng/ml), and PDR (8.8 ng/ml) groups (p<0.001). In ROC analysis, the AUC value for NPDR was 0.793, and specificity was 86.67% at a cut-off value of >16.99 ng/mL. In the logistic regression model, fibulin-5 was identified as a predictor for NPDR development independent of age and creatinine (OR: 3.13, p=0.0004). SBP-1 peaked at the NPDR stage with a median level of 5207.66 pg/mL, being significantly higher than the control (1643.31 pg/mL) and DM (1498.34 pg/mL) groups (p<0.0001). At the PDR stage, it regressed to 2673.87 pg/mL along with heterogeneity. SBP-1 is an independent predictor for NPDR (OR: 1.63, p=0.004). For VEGF-C, no statistically significant difference was detected among the groups (p=0.310). When chronic glycemic load (HbA1c) was controlled in the multivariate model, VEGF-C did not have an independent predictive value for NPDR progression (p=0.735). Conclusion: Fibulin-5 and SBP-1 show a dramatic increase in DR pathogenesis only at the NPDR stage. This finding may represent a compensatory physiological defense line developed by the retina against increasing angiogenic stimuli and oxidative stress. The regression of these levels back to basal limits in the advanced PDR stage may v indicate that cellular and endothelial defense reserves have decreased, leading to“Compensatory Failure”and the onset of the neovascularization process.