4.ventrikülün 3D fotogrametrik anatomisi
4.ventricle 3D photogrammetric anatomy
- Tez No: 1007619
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EMEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Dördüncü ventrikül, Fotogrametri, Üç boyutlu modelleme, Nöro-anatomi, Nöroşirürji eğitimi, Fourth ventricle, Photogrammetry, Three-dimensional modeling, Neuroanatomy, Neurosurgical education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dördüncü ventrikülün anatomisini ve morfolojisini daha iyi ortaya koymak amacıyla fotogrametri tekniği kullanılarak gerçekçi ve yüksek doğrulukta üç boyutlu (3B) bir model oluşturmak ve bu model aracılığıyla nöroşirürjik anatomi eğitimi ile cerrahi planlamaya katkı sağlamaktır. Özellikle dördüncü ventrikül gibi dar ve karmaşık anatomik bölgelerin, klasik iki boyutlu yöntemlerle yeterince temsil edilememesi, bu çalışmanın temel motivasyonunu oluşturmuştur. Materyal ve Metot: Bu tez kapsamında, formalinle fikse edilmiş iki yetişkin insan kadavrasına ait serebellum ve beyin sapı spesimenleri kullanılmıştır. Diseksiyon işlemleri mikrocerrahi nöro-anatomi laboratuvarında gerçekleştirilmiş; araknoid ve vasküler yapılar uzaklaştırıldıktan sonra spesimenler beyin sapı ve serebellar olarak iki bölüme ayrılmıştır. Fotogrametrik modelleme için yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, kontrollü aydınlatma ve döner tabla sistemi kullanılarak çoklu açılardan elde edilmiştir. Fotoğraflar Agisoft Metashape yazılımı ile işlenerek 3B modeller oluşturulmuş; elde edilen modeller Blender programında geometrik ve dokusal düzeltmelere tabi tutulmuştur. Son aşamada serebellum ve beyin sapı modelleri 3D Builder yazılımında anatomik oryantasyonları korunarak birleştirilmiştir. Bulgular: Fotogrametri tekniği ile dördüncü ventrikülün tabanı ve çatısını içeren, yüksek çözünürlüklü ve anatomik olarak gerçekçi bir 3B model elde edilmiştir. Modelleme sürecinde yaklaşık 1900 fotoğraf kullanılmış; model üretimi ve düzenleme süreci toplamda 28 saat sürmüştür. Oluşturulan model, dördüncü ventrikülün iç yapılarının, komşuluk ilişkilerinin ve uzamsal organizasyonunun üç boyutlu olarak ayrıntılı biçimde incelenmesine olanak sağlamıştır. Modelin ayrılabilir ve yeniden birleştirilebilir yapıda olması, değerlendirilmesini mümkün kılmıştır. ventriküler anatominin farklı açılardan Sonuç: Fotogrametri temelli üç boyutlu modelleme, dördüncü ventrikül gibi küçük ve karmaşık anatomik yapıların görselleştirilmesinde etkili ve uygulanabilir bir yöntemdir. Elde edilen 3B model, klasik iki boyutlu anatomi materyallerine kıyasla daha güçlü bir mekânsal algı ve anatomik oryantasyon sağlamaktadır. Bu yaklaşım, kadavra erişiminin sınırlı olduğu durumlarda nöro-anatomi eğitimi ve cerrahi öncesi v planlama için değerli bir dijital referans sunmakta; anatomi eğitiminin dijital dönüşümüne katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis was to develop a realistic and highly accurate three dimensional (3D) model of the fourth ventricle using photogrammetric techniques, in order to enhance the understanding of its anatomy and morphology and to contribute to neurosurgical anatomy education and surgical planning. The primary motivation for this study was the limited capability of conventional two-dimensional (2D) methods to adequately represent narrow and complex anatomical regions such as the fourth ventricle. Materials and Methods: This study utilized formalin-fixed cerebellum and brainstem specimens obtained from two adult human cadavers. Dissection procedures were performed in a microsurgical neuroanatomy laboratory. Following the removal of arachnoid and vascular structures, the specimens were separated into cerebellar and brainstem components. High-resolution photographs required for photogrammetric modeling were acquired from multiple angles using controlled lighting conditions and a motorized turntable system. The images were processed using Agisoft Metashape software to generate 3D models, which subsequently underwent geometric and textural refinements in the Blender environment. In the final stage, the cerebellum and brainstem models were anatomically aligned and merged using 3D Builder software. Results: A high-resolution and anatomically accurate 3D model representing both the floor and roof of the fourth ventricle was successfully generated through photogrammetry. Approximately 1,900 photographs were used during the modeling process, and the total time required for model generation and post-processing was 28 hours. The resulting model enabled a detailed three-dimensional evaluation of the internal structures, spatial organization, and anatomical relationships of the fourth ventricle. Furthermore, the model's separable and reassemblable design allowed ventricular anatomy to be examined from multiple perspectives. Conclusion: Photogrammetry-based three-dimensional modeling represents an effective and feasible approach for visualizing small and complex anatomical structures such as the fourth ventricle. Compared with traditional two-dimensional anatomical materials, the generated 3D model provides enhanced spatial perception vii and anatomical orientation. This method offers a valuable digital reference for neuroanatomy education and preoperative surgical planning, particularly in settings where access to cadaveric specimens is limited, and contributes to the ongoing digital transformation of anatomy education.