Saha (Yakut) yazar Vasiliy Nazaroviç Yegorov Tumarça'nın Uodahın adlı eseri üzerine bir dil incelemesi
A linguistic analysis of the work titled Uodahin by the Sakha (Yakut) author Vasily Nazarovich Yegorov Tumarcha
- Tez No: 1007645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP SOLAK SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türk lehçeleri, Turkish dialects
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarihi ve Günümüz Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
Vasiliy Nazaroviç Yegorov Tumarça, çağdaş Saha edebiyatının önde gelen temsilcilerinden biridir. Yazarın 2003 yılında yayımlanan Uodahın“Hile”adlı uzun hikâyesi (povest), yetim kalan bir çocuğun ağır yaşam koşulları içinde var olma mücadelesini konu edinmektedir. Cekiim'in yetim kalışı ile başlayan hayat döngüsü; iftira sonucu yaşadığı tutukluluk süreci, hücre, hapishane ve çalışma kamplarında geçen yıllarıyla devam eder. Eser, bireysel bir yaşam öyküsü aktarmanın ötesine geçerek Saha toplumunun aile yapısını, emek ilişkilerini, geleneksel inanç dünyasını ve Sovyet dönemine özgü ideolojik baskı mekanizmalarını bütüncül bir bakış açısıyla yansıtmaktadır. Çalışmada“Hile”adlı eser baz alınarak Saha Türkçesinin ses ve şekil bilgisi özellikleri incelenmiştir. Metinden hareketle Saha Türkçesinde bulunan seslerin nitelikleri, Saha Türkçesinin ünlü ve ünsüz sistemleri, ses uyumları ve ses değişmeleri tespit edilmiştir. Ayrıca eserde geçen tüm kelimeler alfabetik bir dizin hâline getirilerek değerlendirilmiştir. Bu yönüyle çalışma, Saha Türkçesinin yapısal özelliklerini ortaya koymayı ve alandaki dil araştırmalarına katkı sağlamayı da amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Vasiliy Nazarovich Yegorov Tumarcha is one of the leading representatives of contemporary Sakha literature. The author's 2003 work Uodahin“Deception”deals with an orphaned child's struggle for survival under harsh living conditions. Beginning with orphanhood, the narrative continues with years spent in detention due to false accusations, in cells, prisons, and labor camps. The work goes beyond recounting an individual life story to reflect, from a holistic perspective, the family structure, labor relations, traditional belief systems, and ideological pressure mechanisms specific to the Soviet era within the Sakha society. This study examines the phonological and morphological features of Sakha Turkic based on the aforementioned work. Based on the text, the qualities of sounds, vowel and consonant systems, sound harmonies, and sound changes have been identified. In addition, all words appearing in the work have been compiled into an alphabetical index and evaluated. In this respect, the study aims to reveal the structural features of the Saha Turkic language and contribute to linguistic research in the field.