Primer hiperparatiroidili hastalarda cerrahi öncesi ve sonrası biyokimyasal kardiyovasküler risk faktörleri, karotis intima media kalınlığı ve arteriyel sertlik değerlendirilmesi
Evaluation of biochemical cardiovascular risk factors, carotid intima media thickness and arterial stiffness before and after surgery in patients with primary hyperparathyroidism
  1. Tez No: 330029
  2. Yazar: GÜVEN BARIŞ CANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatiroidi, karotis intima media kalınlığı, arteriyel sertlik, çözünebilir CD40 ligand
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Primer hiperparatiroidi (PHPT) kardiyovasküler morbidite ve mortalite ile ilişkili bir durumdur. Bu semptomatik veya asemptomatik vakalar için geçerlidir. Kardiovasküler risk faktörleri ve olaylar ile primer hiperparatiroidi arasındaki bu ilişkiye rağmen, paratiroidektomi yapılması gibi tedavi kararlarında kardiyovasküler risk değerlendirmesi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı cerrahi kararı verilen hiperkalsemik ve izlenen normokalsemik PHPT hastalarında metabolik kardiovasküler risk faktörleri, karotis intima media kalınlığı (KİMK), arteriyel sertliği ölçen nabız dalga hızı (NDH) gibi göstergeler ve ayrıca aterosklerozla yakın ilişkili olan çözünebilir CD40 ligand (çCD40L) düzeylerinin sağlıklı kontrollerden farklı olup olmadığını ve cerrahi grupta 6 ay sonra değişip değişmediğini, izlenen grupta zamanla değişip değişmediğini saptamaktır.Çalışmaya 17 hiperkalsemik (HK) PHPT, 16 normokalsemik (NK) PHPT ve 15 sağlıklı kontrol olmak üzere 48 katılımcı alındı. Hasta grubu başlangıçta ve 6. ayda olmak üzere 2 kez değerlendirildi. Çalışmada KİMK, arteriyel sertlik (NDH) ve çCD40L düzeyleri karşılaştırıldı.Çalışmanın başlangıcında tüm PHPT?li hasta grubunda KİMK kalınlığı daha yüksek (Hasta grubu: 597± 80 µm, Kontrol grubu: 529±91µm p=0,020) olarak bulundu. Benzer şekilde başlangıçta NDH tüm PHPT grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksekti (9,5±1,8 m/sn vs 7,7±0,8 m/sn p=0,000). Cerrahi tedavi yapılan HK grupta 6. ayın sonunda KİMK?da anlamlı azalma olurken (601±91 µm vs 541±65 µm p=0,006) NK grupta 6. ayın sonunda değişiklik olmadı (p=0,686). Yine HK grupta cerrahi tedavi sonrası arteriyel sertlikte anlamlı azalma (9,6±1,8 vs 8,4±1,5 m/sn p=0,000) olurken, NK grupta 6. ayda NDH?da anlamlı bir değişiklik olmadı (9,4±1,9 m/sn vs 10,0±1,9 m/sn p=0,196). çCD40L düzeylerinde ise hem hasta-kontrol grubu arasında, hem de başlangıç-6. ay sonu değerlendirmelerinde farklılık saptanmadı.47Bu çalışmanın sonucunda subklinik kardiyovasküler sistem risk faktörlerinden olan KİMK ve NDH?nın PHPT?li hastalarda (hem hiperkalsemik hem de normokalsemik) yüksek olduğunu ve hiperkalsemik hastalarda cerrahi tedavi ile bu parametrelerde iyileşme olduğunu saptandı. Bu sonuç primer hiperparatiroidili hastaların tedavi kararları verilirken kardiyovasküler değerlendirmenin önemini ve belki de cerrahi gibi etkili tedavi kararlarının daha erken safhada verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Primary hyperparathyroidism is a condition related with cardiovascular mortality and morbidity. This is valid for symptomatic and asymptomatic cases. Instead of this relation with cardiovascular risk factors, no preoperative cardiovascular risk evaluation is present at treatment decisions like parathyroidectomy. Aim of this study is to investigate whether there is a difference between healthy controls, hypercalcemic patients with surgical decision and normocalcemic primary hyperparathyroidism patients with medical follow up for parameters like metabolic cardiovascular risk factors, carotis intima media thickness, pulse wave velocity that evaluates arterial stiffness and soluble CD40 ligand which is in a close counterpart with atherosclerosis and if there is a difference at patients with surgical decision 6 months after surgery or if there is a difference in patients with medical follow up in time.Seventeen hypercalcemic, 16 normocalcemic primary hyperparathyroidism patients and 15 healthy controls, total 48 cases was included to the study. Patient group was evaluated at the beginning and 6th month. Carotis intima media thickness, parameters of arterial stiffness and plasma level of soluble CD40 ligand was compared.At the beginning of the study carotis intima media thickness was found higher at primary hyperparathyroidism patient group (patient group: 597±80 µm control group: 529±91µm p=0,020). Likewise at the beginning pulse wave velocity was higher at hyperparathyroidism patient group than healthy control group (9,5±1,8 m/s vs 7,7±0,8 m/s p=0,000). Although there is a significant decrease at hypercalcemic patients for carotis intima media thickness after 6th month of the surgery (601±91 µm vs 541±65 µm p=0,006), no difference occurred at normocalcemic patients at the end of the 6th month (p=0,686). Again there is a significant decrease at hypercalcemic patients for pulse wave velocity after 6th month of the surgery (9,6±1,8 m/s vs 8,4±1,5 m/s p=0,000), no difference occurred at normocalcemic patients at the end of the 6th month for pulse wave velocity (9,4±1,9 m/s vs 10,0±1,9 m/s p=0,196). No difference was determined between neither patient and control groups nor assessments at the beginning and 6th month for CD40 ligand levels.As a result of the study; it is evaluated that subclinical cardiovascular risk factors like carotis intima media thickness and pulse wave velocity is increased at primary hyperparathyroidism patients (both hypercalcemic and normocalcemic) and there is an improvement at this parameters with surgical treatment at patients with hypercalcemia. This result shows the importance of cardiovascular risk evaluation while making decision for treatment of primary hyperthyroidism patients and the need for earlier judgment makings for effective treatment options like surgery