İmmünoterapi tedavisi alan küçük hücreli dışı akciğer karsinomu hastalarında tedavi öncesi ve sonrası F-18 FDG PET/BT ile elde edilen volümetrik parametrelerin sağkalım üzerine prediktif etkisi: Retrospektif çalışma
Predictive effect of volumetric parameters obtained by pre and post-treatment F-18 FDG PET/CT on survival in non-small cell lung carcinoma patients receiving immunotherapy: A retrospective study
  1. Tez No: 1007700
  2. Yazar: MELİH YİĞİTHAN BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE ÇAPA KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Onkoloji, Radiology and Nuclear Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: F-18 FDG PET/BT, immünoterapi, küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), MTV, nötrofil/lenfosit oranı, TLG, sağkalım, Akciğer neoplazmları, Florodeoksiglükoz, Pozitron emisyon tomografi, F-18 FDG PET/CT, immunotherapy, non-small cell lung cancer (NSCLC), MTV, neutrophil/lymphocyte ratio, TLG, survival, Lung neoplasms, Fluorodeoxyglucose, Positron-emission tomography, Immunotherapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, immünoterapi (anti-PD-1/PD-L1) tedavisi alan küçük hücreli dışı akciğer karsinomu (KHDAK) hastalarında; tedavi öncesi ve tedavi sonrası F-18 FDG PET/BT görüntülemelerinden elde edilen volümetrik parametrelerin (MTV, TLG) ve sistemik inflamasyon belirteçlerinin (NLR) sağkalım üzerindeki prediktif değerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 2019-2024 yılları arasında immünoterapi tedavisi başlanan 63 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası F-18 FDG PET/BT görüntüleri kantitatif olarak analiz edildi. SUV, MTV, TLG değerleri hesaplandı. Tedavi öncesi ve sonrası periferik kan örneklerinden NLR kaydedildi. Elde edilen verilerin genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım ile ilişkisi ROC analizi, Kaplan-Meier yöntemi ve Cox regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi değerlendirmede TLG0 sağkalım için bağımsız bir prognostik faktör olarak saptanırken, SUVmax0 istatistiksel anlamlılık göstermedi. Tedavi sonrası değerlendirmede TMTV1, TLG1 ve NLR1 sağkalımı öngören en güçlü bağımsız değişkenler olarak belirlendi. Alt grup analizlerinde hem progresyon izlenen grupta hem de hastalık kontrolü sağlanan grupta TMTV1 ve TLG1 parametrelerinin sağkalım üzerinde ayırt edici prognostik güce sahip olduğu görüldü. Ek olarak yüksek NLR ve artmış kemik iliği metabolizması (sistemik inflamasyon) kötü prognozla güçlü bir şekilde ilişkilendirildi. Ayrıca TLG1 ve NLR1 parametrelerinin birlikte kullanıldığı Metabolik-İmmün Prognoz Skoru, hastaları sağkalım açısından istatistiksel olarak birbirinden anlamlı şekilde ayrılan üç farklı risk grubuna sınıflandırdı. Sonuç: İmmünoterapi yanıtının değerlendirilmesinde volümetrik PET parametreleri, geleneksel yoğunluk temelli yöntemlere ek olarak prognostik açıdan önemli bilgiler sağlamaktadır. Özellikle tedavi sonrası rezidüel metabolik hacim ve tümör yükü, hastalık kontrolü sağlanan ve sağlanamayan hasta gruplarında bile risk sınıflaması yapabilmektedir. Metabolik tümör yükü ve sistemik inflamasyon durumunun entegre edildiği yaklaşımlar, hasta yönetiminde daha doğru öngörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the predictive value of volumetric parameters (MTV, TLG) obtained from pre-treatment and post-treatment F-18 FDG PET/CT imaging and systemic inflammation markers (NLR) on survival in non-small cell lung carcinoma (NSCLC) patients receiving immunotherapy (anti-PD-1/PD-L1). Material and Methods: In the study, 63 patients who started immunotherapy treatment between 2019-2024 were retrospectively analyzed. Pre-treatment and post-treatment F-18 FDG PET/CT images of the patients were analyzed quantitatively. SUV, MTV, and TLG values were calculated. Pre and post-treatment NLR was recorded from peripheral blood samples. The relationship of the obtained data with overall survival and progression-free survival was evaluated using ROC analysis, the Kaplan-Meier method, and Cox regression analyses. Results: In the pre-treatment evaluation, while TLG0 was determined as an independent prognostic factor for survival, SUVmax0 didn't show statistical significance. In the post-treatment evaluation, TMTV1, TLG1 and NLR1 were determined as the strongest independent variables predicting survival. In subgroup analyses, it was observed that TMTV1 and TLG1 parameters had distinctive prognostic power on survival in both the progression group and the disease control group. Additionally, high NLR and increased bone marrow metabolism (systemic inflammation) were strongly associated with poor prognosis. Furthermore, the Metabolic-Immune Prognosis Score, combining TLG1 and NLR1, classified patients into three distinct risk groups that were statistically significantly different from each other in terms of survival. Conclusion: In the evaluation of immunotherapy response, volumetric PET parameters provide prognostically significant information in addition to traditional intensity-based methods. Specifically, post-treatment residual metabolic volume and tumor burden can perform risk stratification even in patient groups with and without disease control. Approaches integrating metabolic tumor burden and systemic inflammation status offer more accurate predictions in patient management.