Hemşirelerin sessiz istifa tutumlarının tıbbi hata eğilimlerine etkisi: Adıyaman ili örneği
The effect of nurses quiet quitting attitudes on medical error tendency: Adıyaman province example
- Tez No: 1007776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği, Hemşirelik, İş tatmini, Sessiz istifa, Tıbbi hata, Patient safety, Nursing, Job satisfaction, Quiet quitting, Medical errors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, hemşirelerin sessiz istifa tutumlarının tıbbi hata yapma eğilimleri üzerindeki etkisini belirlemek ve bu değişkenlerin çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Tanımlayıcı ve ilişkisel tarama modelinde yapılan araştırma, 01.11.2024 – 30.11.2024 tarihleri arasında, ilgili hastanede görev yapan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 214 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Demografik ve Tanıtıcı Bilgi Formu, Sessiz İstifa Tutum Ölçeği ve Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında sayı, yüzde, ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra; Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, hemşirelerin sessiz istifa tutum ölçeği puan ortalamasının 104.50±26.58 olduğu ve orta düzeyin üzerinde bir sessiz istifa eğilimi taşıdıkları tespit edilmiştir. Tıbbi hataya eğilim ölçeği puan ortalaması ise 228.94±24.40 olarak bulunmuş olup, hemşirelerin tıbbi hata yapma eğilimlerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada, hemşirelerin %93.9'unun maaşlarını yetersiz bulduğu ve %87.9'unun çalışma koşullarından memnun olmadığı görülmüş; bu memnuniyetsizlik durumunun sessiz istifa düzeylerini anlamlı şekilde artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, hemşirelerde görülen yüksek sessiz istifa eğiliminin, işe odaklanmayı zayıflatarak bakım kalitesini etkileyebilecek potansiyel bir risk faktörü olduğu, bu nedenle sağlık çalışanlarının mesleki tatminlerinin artırılmasının hasta güvenliği açısından kritik önem taşıdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study was to determine the effect of nurses' quiet quitting attitudes on their tendency to commit medical errors and to examine whether these variables differ according to various demographic characteristics. This descriptive and correlational survey study was conducted between 01.11.2024 and 30.11.2024 with 214 nurses working at the relevant hospital who voluntarily agreed to participate. Data were collected using a Demographic and Introductory Information Form, the Quiet Quitting Attitude Scale, and the Medical Error Tendency Scale. The data were analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation), as well as Independent Samples t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis. The mean score of the nurses on the Quiet Quitting Attitude Scale was 104.50 ± 26.58, indicating a moderate-to-high level of quiet quitting tendency, whereas the mean score on the Medical Error Tendency Scale was 228.94 ± 24.40, reflecting a low tendency to commit medical errors. Additionally, 93.9% of the nurses reported that their salaries were insufficient and 87.9% were dissatisfied with their working conditions, and this dissatisfaction was found to significantly increase quiet quitting levels. In conclusion, the high level of quiet quitting tendency among nurses may reduce job focus and represent a potential risk factor that could negatively affect the quality of care; therefore, enhancing healthcare workers' professional satisfaction is critically important for ensuring patient safety.