İzmir adliyesi çalışanlarının tütün tüketim alışkanlıkları ve yeni nesil tütün ürünlerine yönelik algısının incelenmesi
An examination of tobacco consumption habits and perceptions toward new generation tobacco products among employees of İzmir courthouse
- Tez No: 1007838
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖRKEM YARARBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ DERYA YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikoloji, Public Health, Psychology
- Anahtar Kelimeler: electronic cigarette, new generation tobacco products, tobacco consumption
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Bilim Dalı
Özet
Özet İzmir Adliyesi Çalışanlarının Tütün Tüketim Alışkanlıkları ve Yeni Nesil Tütün Ürünlerine Yönelik Algısının İncelenmesi Bu araştırmanın amacı İzmir Adliyesi'nde tütün kullanımı olan çalışanlarda kaygı düzeyleri ve iş stresi ile sigara bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek; sigarayı bırakmaya hazır oluşluk durumlarının ve elektronik sigaraya (e-sigara) yönelik tutumlarının katılımcıların yeni nesil tütün ürünlerini kullanıp kullanmamalarını ne şekilde belirlediğini araştırmaktır. Araştırma kesitsel bir çalışma olup, araştırmanın evrenini İzmir Adliyesi'nde çalışan ve tütün kullanımı olan 238 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“ Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği”,“İş Stresi Ölçeği”,“Elektronik Sigara Kullanım Sonuç Beklenti Ölçeği”,“Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi”kullanılarak elde edilmiştir. Sayısal verilerin incelenmesinde SPSS analiz programı kullanılmış, veriler arasındaki ilişki Mann Whitney U, Ki Kare, Pearson ve Spearman Korelasyon Analizleri ile yapılmıştır. Katılımcıların sürekli kaygı düzeyleri ile nikotin bağımlılığı (p˂0.001); durumluk kaygı düzeyleri ve nikotin bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p= 0.003). Katılımcıların iş stresi düzeyleri ve nikotin bağımlılıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır(p=0.180). E-sigarayı deneyimlemiş ve deneyimlememiş katılımcıların sigarayı bırakma hazır oluşluk durumları incelendiğinde gruplar arasında sigarayı bırakma hazır oluşluk açısından anlamlı bir ilişki bulunmadığı (χ²=1,169; p=0.557) saptanmıştır. Bu çalışmada elektronik sigara kullanımının yaş, medeni durum ve çocuk sahibi olma durumu gibi temel demografik değişkenlerle ilişkili olduğu, ancak bireylerin e-sigara deneyimi ile sigara bırakma hazıroluşluk düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı, bu sonuçlar ışığında e-sigara deneyimi ve sigara bırakma motivasyonu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı saptanmıştır. İleriki çalışmalarda daha geniş popülasyonlarda genç yetişkin adliye çalışanlarının e-sigara kullanım motivasyonları, buna yönelik algı ve beklentilerinin nitel ve nicel çalışmalarla daha ayrıntılı incelenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler; e-sigara; yeni nesil tütün ürünleri; tütün tüketimi
Özet (Çeviri)
Abstract An Examination of Tobacco Consumption Habits and Perceptions Toward New Generation Tobacco Products Among Employees of İzmir Courthouse This study investigates tobacco use habits among employees of the İzmir Courthouse, focusing on their perceptions, attitudes, and usage of electronic cigarettes and new generation tobacco products. Designed as a cross-sectional study, the research sample consists of 238 individuals employed at the İzmir Courthouse who are current tobacco users. Data were collected using the“Personal Information Form,”“State-Trait Anxiety Inventory,”“Job Stress Scale,”“Electronic Cigarette Outcome Expectancy Scale,”and the“Fagerström Test for Nicotine Dependence.”Statistical analysis was conducted using the SPSS software, and relationships between variables were examined through Mann-Whitney U, Chi-Square, Pearson, and Spearman Correlation Analyses. A significant relationship was found between participants' trait anxiety levels and nicotine dependence (p < 0.001), as well as between state anxiety levels and nicotine dependence (p = 0.003). The analysis revealed no statistically significant association between participants' job stress levels and nicotine dependence (p =0 .180). Also, no statistically significant relationship was observed between groups categorized by readiness to quit smoking and their experiences with electronic cigarettes and new generation tobacco products (χ²= 1.169, p = 0.557). In this study, electronic cigarette use was found to be associated with basic demographic variables such as age, marital status, and parenthood. However, no statistically significant relationship was observed between individuals' e-cigarette experience and their readiness to quit smoking. In light of these results, it was determined that there is no meaningful association between e-cigarette experience and smoking cessation motivation. Future studies should investigate, in larger populations, the motivations, perceptions, and expectations of young adult courthouse employees regarding e-cigarette use through both qualitative and quantitative research methods in greater detail.