Özel öğretim kurumlarında çalışan matematik öğretmenlerinin pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi: Fonksiyon örneği
Examining of pedagogical content knowledge of mathematics teachers working in private educational institutions: The case of the function concept
- Tez No: 1007852
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN SOYLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonlar, Gölge eğitim, Pedagojik alan bilgisi, Functions, Shadow education, Pedagogical content knowledge
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, özel öğretim kurumlarında çalışan matematik öğretmenlerinin fonksiyon konusundaki pedagojik alan bilgilerini, pedagojik alan bilgisinin beş alt bileşeni; öğrencilerin anlamalarını bilme bilgisi, konu alan bilgisi, öğretim stratejileri bilgisi, öğretim programı bilgisi ve ölçme-değerlendirme bilgisi doğrultusunda incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yaklaşımınlarından durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen araştırmanın katılımcılarını Erzurum ilinde yer alan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında çalışan beş matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçlarını yarı-yapılandırılmış görüşmeler, yarı-yapılandırılmış gözlemler ve doküman incelemesi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Bulgular: Özel öğretim kurumlarında çalışan matematik öğretmenlerinin fonksiyon konusuna ilişkin pedagojik alan bilgileri incelendiğinde öğretmenlerin fonksiyon grafiği oluştururken güçlük yaşadıkları görülmüştür. Öğretmenler öğrencinin yaptığı hatayı tespit etmede sorun yaşamamışlardır. Ancak öğretmenler öğrencinin yaptığı hatayı fark etmesinde ve düzeltmesinde yeterli geri bildirimi sağlayamamışlardır. Öğretmenler öğretim teknikleri, yöntemleri ve stratejileri olarak çoğunlukla soru-cevap tekniğini ve düz anlatım yöntemini tercih etmişlerdir. Öğretmenlerin matematik öğretim programı ve fonksiyon konusu kazanımları hakkında bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenler ölçme ve değerlendirme yöntemi olarak çoktan seçmeli testler kullandıklarını ifade etmişlerdir. Sonuçlar: Özel öğretim kurumlarında çalışan matematik öğretmenlerinin fonksiyon konusuna ilişkin pedagojik alan bilgileri herbir alt bileşen çerçevesinde ayrı ayrı incelendiğinde; öğretmenlerin konu alan bilgisi yeterliliğinin fonksiyon konusu kazanımlarının farklılaşmasına göre değiştiği görülmüştür. Öğretmenler genel olarak fonksiyon grafiği oluşturmada zorluk yaşamışlardır. Öğretmenlerin öğretim programı bilgilerinin ve ölçme-değerlendirme bilgilerinin kapsamlı olmadığı görülmüştür. Öğretmenler fonksiyon kavramının öğretiminde öğretim yöntemleri, teknikleri ve stratejileri olarak düz anlatım yöntemini ve soru-cevap tekniğini kullandıkları gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin fonksiyon konusunun öğretimini yüzeysel bir şekilde yaptıkları ve bunun sebebi olarak kısıtlı süreye sahip olmalarını öne sürmüşlerdir. Öğretmenlerin konu alan bilgileri ile pedagojik alan bilgisinin diğer alt bileşenleri arasında birbirini pozitif yönde etkileyen bir değişim olduğu saptanmıştır. Bu bulgu, özellikle sınav odaklı faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarındaki öğretmenler açısından değerlendirildiğinde; öğretmenlerin sahip olduğu derinlemesine alan bilgisinin, öğrenci hatalarını teşhis etme, uygun öğretim stratejileri geliştirme ve öğretim programını etkili bir şekilde uygulama becerilerini doğrudan desteklediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the pedagogical content knowledge of mathematics teachers working in private educational institutions in terms of five subcomponents of pedagogical content knowledge; knowledge of students' understanding, subject area knowledge, knowledge of teaching strategies, knowledge of curriculum and knowledge of assessment and evaluation. Method: In the research, case study method, one of the qualitative research approaches, was used. The participants of the research conducted in the 2023-2024 education year consisted of six mathematics teachers working in private education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Erzurum province. The data collection tools of the study consisted of semi-structured interviews, semi-structured observations and document analysis. Descriptive analysis and content analysis techniques were used to analyse the research data. Findings: When the pedagogical content knowledge of mathematics teachers working in private educational institutions on the subject of function was examined, it was seen that teachers had difficulty in creating function graphs. Teachers did not have any problem in detecting the student's mistake. However, the teachers could not provide sufficient feedback for the students to recognise and correct their mistakes. Teachers mostly preferred question-answer technique and lecture method as teaching techniques, methods and strategies. It was determined that the teachers had knowledge about the mathematics curriculum and the achievements of the function subject. In addition, teachers stated that they used multiple-choice tests as measurement and evaluation methods. Conclusions: When the pedagogical content knowledge of mathematics teachers working in private educational institutions on the subject of function was analysed separately within the framework of each subcomponent, it was seen that the subject content knowledge competence of the teachers varied according to the differentiation of the acquisitions of the subject of function. Teachers generally had difficulty in creating function graphs. It was found that teachers' knowledge of the curriculum and assessment was not comprehensive. It was observed that, when teaching the concept of functions, teachers used direct instruction and the question-and-answer technique as their teaching methods, techniques and strategies. Teachers taught the topic of functions in a superficial manner and cited their limited time as the reason for this. It was found that there is a positive correlation between teachers' subject-specific knowledge and the other sub-components of pedagogical content knowledge. When this finding is evaluated particularly in the context of teachers at private educational institutions focused on examinations, it is evident that the in-depth subject knowledge possessed by teachers directly supports their ability to diagnose student errors, develop appropriate teaching strategies, and implement the curriculum effectively.