Pay getirileri üzerinde Ar-Ge yoğunluğu ve net dağıtım verimi etkisinin stratejik netlik hipotezi bağlamında incelenmesi: Nasdaq-100'de bir uygulama
Examining the effects of R&D intensity and net payout yield on stock returns within the framework of the strategic clarity hypothesis: An application on the Nasdaq-100
- Tez No: 1007897
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SENAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Ekonomi, Ekonometri, Finance, Economics, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Kesitsel veriler, Modern portföy teorisi, Varlık fiyatlandırma, Cross-sectional data, Modern portfolio theory, Asset pricing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Nasdaq-100 endeksinde yer alan teknoloji odaklı firmaların hisse senedi getirilerini Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) yoğunluğu (RNDY) ve Net Dağıtım Verimi (NPY) boyutları üzerinden incelemekte ve bu iki kararın etkileşiminden doğan Stratejik Netlik Hipotezini test etmektedir. Örneklem, SEC EDGAR sistemi üzerinden XBRL etiketleme protokolü ile oluşturulmuş olup Şubat 2011 – Ekim 2025 döneminde 92 firmaya ait 13.078 firma-ay gözlem içermektedir. Metodolojik çerçeve, Fama ve MacBeth (1973) kesitsel regresyon prosedürü ile Daniel ve Titman (1997) çift sıralama portföy analizinden oluşmakta; istatistiksel çıkarımlar Newey-West (1987) HAC düzeltmeli standart hatalarla yapılmaktadır. Bulgular üç ana sonucu ortaya koymaktadır. Birincisi, Ar-Ge yoğunluğu ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişki doğrusal değildir; ters-U biçiminde içbükey bir örüntü izlemekte ve z* = 1,59 eşiğinde optimum noktaya ulaşmaktadır. İkincisi, optimal Ar-Ge yoğunluğu ile düşük nakit dağıtımını birleştiren Stratejik Netlik profilindeki firmalar aylık %0,98 (t = 2,70) düzeyinde istatistiksel ve ekonomik olarak anlamlı bir pozitif getiri primi elde ederken, Stratejik Tutarsızlık profili negatif iskontoya maruz kalmaktadır. Üçüncüsü, bu etki t-12 gecikmeli spesifikasyonda %90,9 düzeyinde kalıcılık göstermekte ve rastlantısal dalgalanma yerine yapısal bir fiyatlama örüntüsüne işaret etmektedir. Çalışma, rasyonel risk tazminatı ile davranışsal fiyatlama hataları argümanlarını tamamlayıcı mekanizmalar olarak uzlaştırmakta; kurumsal yatırımcılar için sistematik alfa kaynağı, firma yönetimleri için kaynak tahsisi disiplini, politika yapıcılar için miktar yerine kalite odaklı inovasyon teşvikleri çıkarımları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines stock returns of technology oriented firms in the Nasdaq-100 index along two dimensions Research and Development (R&D) intensity (RNDY) and Net Payout Yield (NPY) and tests the Strategic Clarity Hypothesis arising from the interaction of these two decisions. The sample is constructed through a first-party XBRL tagging protocol on SEC EDGAR, covering 92 firms with 13,078 firm-month observations between February 2011 and October 2025. The methodological framework combines the Fama and MacBeth (1973) cross-sectional regression procedure with the Daniel and Titman (1997) double-sorting portfolio analysis; statistical inference is conducted using Newey-West (1987) HAC-corrected standard errors. Three principal findings emerge. First, the relationship between R&D intensity and stock returns is nonlinear, following a concave inverted-U pattern peaking at z* = 1.59. Second, firms displaying a Strategic Clarity profile that combines optimal R&D intensity with low cash distribution earn a statistically and economically significant positive return premium of 0.98% per month (t = 2.70), while Strategic Inconsistency profiles face a negative discount. Third, this effect exhibits 90.9% persistence in the t-12 lagged specification, indicating a structural pricing pattern rather than transitory noise. The study reconciles rational risk compensation and behavioral mispricing arguments as complementary mechanisms and offers implications for institutional investors as a source of systematic alpha, for corporate management as a discipline of capital allocation, and for policymakers as quality oriented rather than quantity oriented innovation incentives.