Uygur harfli Oğuz Kağan Destanı'nın yapısal-işlevsel söz dizimi
Structural-functi̇onal Syntax of Oguz Kagan epi̇c wi̇th Ui̇gur alphabet
  1. Tez No: 1007933
  2. Yazar: HANDE HASANOĞLU UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT HUNUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cümle ögeleri, Söz dizim, Sentence elements, Syntax
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Uygur Harfli Oğuz Kağan Destanı üzerine yapısal-işlevsel yöntemlerle yapılan bir söz dizimi çalışmasıdır. Bu çalışma yapısal-işlevsel yöntemler kullanılarak söz dizimi unsurlarını ortaya koymayı ve cümle ögelerini, kelime gruplarını, cümle çeşitlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın girişinde tezin amacı, tezin yöntemi, esas alınan metin ve künye bilgilerinin gösterilmesi üzerine bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde Oğuz Kağan Destanı hakkında bilgiler verilmiştir. Birçok varyant bulunmasına rağmen çalışmada esas alınan varyantın hem en eski hem de Uygur harfli varyant olması oldukça önem taşımaktadır. İkinci bölümde yapısal-işlevsel söz dizimi üzerine bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde cümle ögeleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde kelime grupları tasnifi yapılmıştır. Beşinci bölümde cümle çeşitleri verilmiştir. Son bölümde metnin kapsamlı bir çözümlemesi yer almaktadır. Sonuç bölümünde tespit edilen veriler maddeler hâlinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a syntactic analysis of the Oguz Kagan Epic written in Uigur script, using structural-functional methods. The aim of this study is to reveal syntactic elements and to identify sentence elements, word groups, and sentence types using structural-functional methods. The introduction provides information on the purpose of the thesis, the methodology, the text used, and bibliographic information. The first section provides information about the Oguz Kagan Epic. Although many variants exist, the fact that the variant used in this study is both the oldest and written in Uigur script is of considerable importance. The second section provides information on structural-functional syntax. The third section examines sentence elements. The fourth section classifies word groups. The fifth section presents sentence types. The final section contains a comprehensive analysis of the text. The conclusion lists the findings in bullet points.