Cerrahi onkoloji hastalarındaki sağlık anksiyetesinin ailelerin bakım yüküyle ilişkisi: Bir şehir hastanesi örneği
The effect of health anxiety in surgical oncology patients on the caregiving burden of families: A city hospital example
  1. Tez No: 1007949
  2. Yazar: MERYEM MERVE SONUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS ŞEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Verenler, Bakım Yükü, Neoplazmlar, Kanser Hastaları, Sağlık Anksiyetesi, Cancer Patients, Caregivers, Caregiver Burden, Neoplasms, Health Anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Kanser tedavisi süreci hastalar için fiziksel ve psikolojik açıdan zordur. Hastanın anksiyetesi hastalık seyrini etkileyebilir ve bu durum bakım verenlerin yüküyle baş edebilmesini önemli hale getirir. Bu çalışmada cerrahi onkoloji tedavisi alan hastaların sağlık anksiyete düzeyleri ve onlara bakım veren yakınlarının bakım yükü arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmanın evrenini Temmuz- Ağustos 2025 tarihleri arasında bir şehir hastanesinde cerrahi servislerinde en az 3 gün yatışı olan 172 onkoloji hastası ve yakınları oluşturmaktadır. Veriler Hasta ve Hasta Yakını Bilgi Formu, Sağlık Anksiyetesi Ölçeği, Bakım Yükü Ölçeği, Bakım Verenin Stres İndexi ölçekleri kullanılarak, etik kurul ve kurum izni alındıktan sonra toplanmıştır. Bakım alıcılardan Sağlık Anksiyetesi Ölçeği, bakım vericilerden Bakım Yükü Ölçeği ve Bakım Verenin Stres İndexi ölçekleri alınmıştır. Araştırmada bakım alıcılar ve bakım vericiler ayrı olarak ele alınmıştır. Araştırmaya katılan bakım vericilerin %77,3'ünün kadın, %32'inin 55 yaş üstü, %41,9'unun ilköğretim mezunu olduğu belirlendi. Bakım alanların ise %51,2'sinin kadın, %67,5'nin 55 yaş üstü, %55,8'inin ilköğretim mezunu olduğu belirlendi. Bakım alıcıların Sağlık Anksiyetesi Ölçeğinde kadınların puanı erkeklerden anlamlı düzeyde yüksektir(p<0,05). Kendini 'okur yazar', mesleğini ev hanımı veya memur olarak belirten bakım alıcıların sağlık anksiyetesi ölçeğinden aldıkları puanların anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Hastalık durumunu bilmeyen bakım vericiler ile hastanın oğlu/kızı olan bakım vericilerde bakım yükü anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sağlık anksiyetesi ölçeği ile bakım verme yükü ve bakım verenin stres indeksi ölçeği puanları arasında anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Hastanın anksiyete düzeyinin artması, bakım verenin bakım yükünü de arttırmaktadır. Hastaların anksiyetesini azaltmak için eğitim planlaması, bakım verenler için ise fiziksel, sosyal ve manevi gereksinimlerini karşılayabilecek düzenleme ve iyileştirmelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The cancer treatment process is physically and psychologically challenging for patients. Patients' anxiety may affect the course of the disease, making caregivers' ability to cope with caregiving burden increasingly important. This study was designed to determine the relationship between the health anxiety levels of patients undergoing surgical oncology treatment and the care burden of their caregivers. The population of this descriptive, cross-sectional study consisted of 172 oncology patients and their relatives who were hospitalized for at least 3 days in the surgical wards of a city hospital between July and August 2025. Data were collected using the Patient and Patient Relative Information Form, Health Anxiety Scale, Caregiver Burden Scale, and Caregiver Stress Index scales after obtaining ethical committee and institutional approval. The Health Anxiety Scale was administered to care recipients, while the Caregiver Burden Scale and Caregiver Stress Index were administered to caregivers. In the study, care recipients and caregivers were analyzed separately. It was determined that 77.3% of caregivers participating in the study were women, 32% were over 55 years old, and 41.9% were primary school graduates. It was determined that 51.2% of care recipients were female, 67.5% were over 55 years old, and 55.8% were primary school graduates. The Health Anxiety Scale scores of female care recipients were significantly higher than those of male care recipients (p<0.05). Caregivers who were unaware of the patient's disease status and those who were the patient's son/daughter had significantly higher levels of caregiving burden (p <0.05). At the same time, caregivers who were the patient's son/daughter also had significantly higher care burden and stress levels (p<0.05). A significant and positive relationship was found between the health anxiety scale and the care burden and caregiver stress index scale scores. Increased patient anxiety elevates caregiver burden. Therefore, patient education to reduce anxiety and comprehensive support for caregivers' physical, social, and spiritual needs are recommended.