Dört farlı tek eğe döner eğe sisteminin döngüsel metal yorgunluğunun karşılaştırılması
Comparison of cylic fatigue resistance of four different single file niti systems
  1. Tez No: 515533
  2. Yazar: MEHMET ÇITAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF BAHAR ÇAKICI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: döngüsel yorgunluk, Xp-endo Shaper, tek eğe NiTi sistem, cyclic ftigue, Xp-endo Shaper, single file NiTi system
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
DÖRT FARLI TEK EĞE DÖNER EĞE SİSTEMİNİN DÖNGÜSEL METAL YORGUNLUĞUNUN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmanın amacı, klinik koşulları taklit eden ve özel tasarım olan statik bir modelde 4 farklı tek eğe döner alet NiTi sisteminin eğelerinin döngüsel yorgunluğa karşı dayanıklılıklarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada her tek eğe NiTi sistemden 20'şer adet olmak üzere toplam 80 eğe kullanıldı. Eğeler 4 gruba ayrıldı (n=20). Kurvatür açısı 60˚, kurvatür yarıçapı 5 mm olan yapay kanallarda döngüsel metal yorgunluğu açısından test edildi. Tüm eğeler kırılma gerçekleşinceye kadar test düzeneğinde çalıştırıldı. Eğenin dönme hızı ve kırılma anına kadar geçen süre kaydedildi ve eğelerin kırılıncaya kadar yaptıkları tur sayısı hesaplandı. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmanın sonucuna göre elektroerozyon yöntemiyle üretilen HyFlex EDM eğe sistemi, döngüsel yorgunluğa karşı diğer eğe sistemlerinden anlamlı derecede daha dayanıklı bulundu. Geleneksel NiTi alaşımından elde edilen One Shape eğe sistemi en düşük dayanıklılığa sahip eğe olarak kaydedildi. Taramalı elektron mikroskobu ile kırık yüzeyler incelenerek kırılmanın döngüsel yorgunluğa bağlı olduğu teyit edildi. Sonuç: Eğelerin üretim teknolojisinin, NiTi eğelerin döngüsel yorgunluğa karşı dayanıklılığını etkileyen önemli bir faktör olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF CYLIC FATIGUE RESISTANCE OF FOUR DIFFERENT SINGLE FILE NITI SYSTEMS Aim: The aim of this study was to compare the cyclic fatigue resistance of single file NiTi systems in an artificial root canal. Meterial and Method: In this study, total of 80 files, consisting of 20 files for each single file NiTi system were used. Four group files (HyFlex EDM, WaveOne Gold, Xp-endo Shaper, One Shape) were rotated in artificial canal until fracture occured. The number of cycles to fracture was calculated by multiplying rotational speed and time to fracture. The data was analyzed by using SPSS software program. Results: According to the results of this study HyFlex EDM was significantly more resistant to cyclic fatigue compared to the other single file systems. One Shape file system was the least resistant file system to cyclic fatigue . The fracture surfaces were analyzed with scanning electron microscope SEM and confirmed that the cause of fracture was flexural fatigue. Conclusions: Manufacturing method of files is one of the most important factor oncyclic fatigue resistance