Nörofeedback antrenmanının elit genç halter sporcularının bilişsel fonksiyonları ve atletik performansları üzerine etkisi
The effects of neurofeedback training on the cognitive functions and athletic performance of elite young weightlifters
- Tez No: 1008004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ERDEM MUMCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Play Attention, Nörofeedback, D2 Dikkat Testi, Elit Halter, Spor Performansı, Play Attention, Neurofeedback, D2 Attention Test, Elite Weightlifting, Sport Performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, nörofeedback antrenmanının elit genç halter sporcularının bilişsel fonksiyonları ve atletik performansları üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışma deneysel desenle yürütülmüş; katılımcılar deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Oniki haftalık süreç boyunca deney grubuna rutin halter antrenmanlarına ek olarak nörofeedback temelli dikkat eğitimi uygulanmış, kontrol grubu ise yalnızca standart antrenman programına devam etmiştir. Dikkat performansı D2 Dikkat Testi kullanılarak değerlendirilmiş ve TN, E, TN-E ve CP parametreleri analiz edilmiştir. Teknik performans değişkenleri olarak kaldırılan ağılık (kg) değerleri kaydedilmiştir. Veriler Grup × Zaman faktörlerini içeren Mixed Model ANOVA ile analiz edilmiştir. Veriler SPSS 25.0 ile analiz edilmiştir. TN, E, E% ve FR değişkenlerinde gruplar arası anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). TN değişkeninde zaman etkisi anlamlı olmamakla birlikte (p=0.087), grup × zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (p=0.020). E ve E% değişkenlerinde yalnızca zaman etkisinin anlamlı olduğu görülmüş (sırasıyla p=0,014 ve p<0.001), ancak grup ve etkileşim etkileri anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). TN-E ve CP değişkenlerinde hem zaman etkisi hem de grup × zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (p<0.001 ve p=0.012). Bu değişkenlerde özellikle araştırma grubunda TN-E (291.4→416.2→465.8) ve CP (86.4→149.4→180.4) değerlerinde belirgin artışlar gözlenmiştir. FR değişkeninde zaman etkisi anlamlı olmasına rağmen (p=0.004), grup ve etkileşim etkileri anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Kaldırılan ağırlık değişkeninde ise grup, zaman ve grup × zaman etkileşimi etkilerinin tümü anlamlı bulunmuştur (0.168, p<0.001 ve p<0.001) araştırma grubunda değerlerin belirgin şekilde arttığı görülmüştür (112.8→153.6→156.0). Kilo grup farkı, zaman etkisi ve grup × zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (Kilo için tümü p<0.284 ve p<0.001). Araştırma grubunda Kilo (70.4→72.6→73.6) değerleri kontrol grubuna kıyasla daha belirgin bir artış gösterdiği görülmektedir. Bu bulgular, nörofeedback destekli dikkat eğitiminin elit halter sporcularında hem bilişsel kontrolü hem de spora özgü performansı anlamlı düzeyde geliştirdiğini göstermektedir. Sonuçlar, bilişsel antrenman ile fiziksel performans optimizasyonu arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymakta ve nöroteknoloji temelli uygulamaların yüksek performans spor programlarına entegre edilebileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of neurofeedback training on the cognitive functions and athletic performance of elite young weightlifting athletes was investigated. The study was conducted using an experimental design, and the participants were divided into experimental and control groups. During the twelve-week period, the experimental group received neurofeedback-based attention training in addition to their regular weightlifting training, while the control group continued only with the standard training program. Attention performance was evaluated using the D2 Attention Test, and the parameters TN, E, TN-E, and CP were analyzed. The weight lifted (kg) values were recorded as technical performance variables. The data were analyzed using Mixed Model ANOVA including Group × Time factors. Statistical analyses were conducted using SPSS 25,0.No significant differences were found between the groups in the TN, E, E%, and FR variables (p>0.05). Although the time effect was not significant for the TN variable (p=0.087), the group × time interaction was found to be significant (p=0.020). For the E and E% variables, only the time effect was significant (p=0.014 and p<0.001, respectively), whereas the group and interaction effects were not significant (p>0.05). For the TN-E and CP variables, both the time effect and the group × time interaction were found to be significant (p<0.001 and p=0.012). In these variables, particularly in the experimental group, notable increases were observed in TN-E (291.4→416.2→465.8) and CP (86.4→149.4→180.4) values. Although the time effect was significant for the FR variable (p=0.004), the group and interaction effects were not significant (p>0.05). For the weight lifted variable, the effects of group, time, and group × time interaction were all found to be significant (F=0.168, p<0.001, and p<0.001), and it was observed that the values in the experimental group increased markedly (112.8→153.6→156,.). The group difference, time effect, and group × time interaction were also found to be significant for body weight (p<0.284 and p<0.001 for all). In the experimental group, body weight values (70.4→72.6→73.6) showed a more pronounced increase compared to the control group.These findings indicate that neurofeedback-supported attention training significantly improves both cognitive control and sport-specific performance in elite weightlifting athletes. The results reveal a significant relationship between cognitive training and physical performance optimization and support the integration of neurotechnology-based applications into high-performance sports training programs.