Görme engelli öğrencilerle çalışan özel eğitim öğretmenlerininmesleki yeterliliklerine ilişkin görüşleri
Special education teachers' perspectives on their professionalcompetency in teaching visually impaired students
- Tez No: 1008007
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE SÖNMEZ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görme engelliler, Mesleki yeterlilik, Nitel araştırma deseni, Özel eğitim öğretmenleri, Öğretmen yetiştirme, Visually impaired, Professional competence, Qualitative research design, Special education teachers, Teacher training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın genel amacı özel eğitim öğretmenliği lisans programını bitirmiş özel eğitim öğretmenlerinin, görme engelli öğrencilerle çalışma sürecinde deneyimledikleri mesleki yeterlilik unsurlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır ve içerik analizi yaklaşımına göre analiz edilmiştir. Katılımcı-ların seçiminde amaçlı ölçüt örneklem yaklaşımı benimsenmiştir. Buna göre belirlenen koşulları sağlayan görme engellilerle çalışan özel eğitim öğretmenlerinin tamamı araş-tırma grubunu oluşturmaktadır. Bulgular: Verilerin analizi sonucunda 7 tema ve 19 alt tema elde edilmiştir. Özel eğitim öğretmenlerinin görme engellilerin eğitimi alanında çalışmayı tercih ediş sebepleri, lisans eğitiminde görme engellilerin eğitimi ile ilgili aldıkları ve almayı tercih edecekleri dersler, mesleki yeterlilikte görme engellilerin eğitimi alanında aldıkları derslerin içerik durumu, görme engellilerin eğitimi ile ilgili aldıkları derslerin görme engelli bireylerle çalışma durumuna etkisi, görme engellilerin eğitiminde çalışmanın avantajları, karşılaşılan güçlükler ve çözüm yolları, mesleki gelişimi geliştirme yolları ve meslektaşlarına öneriler konularında bulgular elde edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmadan elde edilen bulgular görme engelli öğrenci-lerle çalışan özel eğitim öğretmenlerinin braille okuma ve yazma, eğitsel materyal kullanma, bağımsız hareket ve yönelim öğretimi ve teknoloji kullanımı, görme engelli öğrencilerle iletişim kurma ve sürdürme konularının öğretiminde yetersizlik yaşadığını göstermiştir. Öğretmenler bu alanlardaki yetersizliklerini iş başında öğrenerek, dene-yimleyerek, bilimsel araştırmaları takip ederek ve diğer özel eğitim öğretmenleriyle fikir alışverişi yaparak tamamlamaya çalışmaktadır. Ayrıca öğretmenler özel eğitim öğretmenliği lisans eğitiminde görme engellilerin eğitimiyle ilgili aldıkları derslerin sayısını ve içeriğini görme engelli öğrencilerle çalışmada yeterli bulmamaktadır. Araş-tırma sonucunda braille, bağımsız hareket ve yönelim, yardımcı teknolojiler, erişilebilir materyal geliştirme gibi alan özelinde zorunlu derslerin sayısı artırılabileceği, özel eğitim öğretmenlerine görme engellilerin eğitimi ile ilgili sahada süpervizyon verilip ve mentör öğretmen uygulaması yapılabileceği ve farklı illerde ve kurum türlerinde çalışan daha geniş örneklemlerle araştırma yapılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The general purpose of this study is to determine the views of special education teachers who have completed a bachelor's degree program in special educa-tion regarding the elements of professional competence they experience while working with visually impaired students. Method: This study employed the phenomenological research design, one of the qualitative research designs. Data were collected by the researcher through semi-structured interviews and analyzed using the content analysis approach. A purposive sampling approach was adopted in selecting participants. Accordingly, all special edu-cation teachers working with visually impaired individuals who met the specified cri-teria formed the study group. Results: The analysis of the data yielded 7 themes and 19 sub-themes. Find-ings were obtained on the reasons why special education teachers prefer to work in the field of education for the visually impaired, the courses they have taken and would prefer to take in their undergraduate education related to the education of the visually impaired, the content of the courses they have taken in the field of education for the visually impaired in terms of professional competence, the impact of the courses they have taken related to the education of the visually impaired on their work with visually impaired individuals, the advantages of working in the education of the visually im-paired, the difficulties encountered and solutions, ways to develop professional growth, and recommendations to colleagues. Conclusion and Suggestions: The findings of the study indicate that special education teachers working with visually impaired students experience deficiencies in teaching Braille reading and writing, using educational materials, teaching independent mobility and orientation, using technology, and establishing and maintaining communication with visually impaired students. Teachers try to compensate for their shortcomings in these areas by learning on the job, gaining experience, following sci-entific research, and exchanging ideas with other special education teachers. In addi-tion, teachers find the number and content of courses they take on the education of the visually impaired in their special education teacher training program insufficient for working with visually impaired students. The research suggests that the number of compulsory courses in areas such as Braille, independent mobility and orientation, assistive technologies, and accessible material development could be increased; special education teachers could be provided with field supervision and a mentor teacher program related to the education of visually impaired individuals; and research could be conducted with a broader sample of teachers working in different provinces and types of institutions.