İntertisyel akciğer hastalığı olan olgularda sağ kalp disfonksiyonu varlığı ve dispne ölçeklerine etkisinin araştırılması
Evaluation of right heart dysfunction and its association with dyspnea severity in patients with interstitial lung disease
  1. Tez No: 1008062
  2. Yazar: ELİFE ECEM ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN SERTOĞULLARINDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntertisyel Akciğer Hastalığı, Sağ Ventrikül Disfonksiyonu, Ekokardiyografi, D12 Dispne Ölçeği, Interstitial Lung Disease, Right Ventricular Dysfunction, Echocardiography, D12 Dyspnea Scale
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, interstisyel akciğer hastalığı (İAH) tanılı olgularda sağ ventrikül etkilenmesi ile ilişkili parametreleri saptamak ve bu parametrelerin hastaların dispne düzeyleri ile olan ilişkisini incelemektir. Katılımcıların efor kapasiteleri ve egzersiz sırasındaki oksijen satürasyon değişimleri 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile; hastalığın günlük yaşam üzerindeki etkisi ise D12 anketi ile değerlendirildi. Parankimal tutulumun solunum fonksiyonları üzerindeki etkisi; solunum fonksiyon testleri (SFT), akciğer hacimleri ve karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) ölçümleriyle belirlendi. Sağ ventrikül disfonksiyonu ve ilişkili değişkenler, ekokardiyografik olarak TAPSE/sPAP < 0,55 eşik değeri baz alınarak kaydedildi. Çalışma kapsamında; sağ kalp etkilenmesi ile solunumsal parametreler, 6DYT verileri ve D12 anket skorları arasındaki korelasyon araştırıldı. YÖNTEM: Çalışmaya; Ocak 2023 ile Ocak 2026 tarihleri arasında takipli olan, İAH tanılı 30 hasta ile benzer demografik özelliklere sahip 10 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubu prospektif olarak dahil edildi. Tüm katılımcıların sağ ventrikül fonksiyonları transtorasik ekokardiyografi (TTE) ile değerlendirildi. Olguların solunum kapasiteleri SFT ve DLCO ölçümleriyle; fonksiyonel kapasiteleri ise egzersiz öncesi ve sonrası ölçümleri içeren 6DYT protokolüyle kayıt altına alındı. Hastaların dispne algıları D12 dispne ölçeği kullanılarak skorlandı. Elde edilen veriler, hasta ve kontrol grupları arasında karşılaştırmalı olarak analiz edilerek İAH'ye bağlı fizyolojik etkilenme saptandı. Ayrıca çalışma grubunda sağ ventrikül etkilenmesi olan ve olmayan hastalar alt gruplandırılarak; sağ ventrikül disfonksiyonu ile ilişkili parametreler ve bu durumun dispne skorları üzerindeki etkisi belirlendi. BULGULAR: Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi ve sigara kullanımı açısından anlamlı fark saptanmamıştır. İAH grubunda ekokardiyografik veriler ve 6 dakika yürüme mesafesi kontrol grubuyla benzerlik gösterse de, istirahat ve egzersiz sonrası SpO₂ değerleri anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,001). Solunum fonksiyon testlerinde, İAH'li olgularda TLC yüzdesi (%64±13) ve DLCO düzeyleri (%42±10) kontrol grubuna oranla belirgin düşük saptanarak parankimal kısıtlılık doğrulanmıştır (p<0,01). Ayrıca, İAH grubunda D12 dispne skorları (3,63±2,65), sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek kaydedilmiştir (p<0,001).TAPSE/sPAP oranına göre (<0,55 ve ≥0,55) yapılan grup analizinde; düşük oranlı grupta sPAP (37 mmHg vs 25 mmHg, p=0,015) ve sağ ventrikül bazal çapı (41 mm vs 35 mm, p=0,031) anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, TAPSE ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu açısından gruplar arası fark saptanmamıştır. Solunum fonksiyonları incelendiğinde, bu grupta FVC ve FEV1 yüzdeleri ile birlikte DLCO değerlerinin (%31 vs %45, p=0,017) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı görülmüştür. Ayrıca düşük TAPSE/sPAP oranına sahip olgularda 6 dakika yürüme mesafesi anlamlı derecede kısa (p=0,024), D12 dispne skorları ise belirgin şekilde yüksek (p=0,011) kaydedilmiştir. Bu veriler, düşük TAPSE/sPAP oranının azalmış egzersiz toleransı ve bozulmuş gaz değişimi ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. SONUÇ: İnterstisyel akciğer hastalığı (İAH) olan bireylerde; altı dakika yürüme mesafesinde azalma saptanması, D12 dispne anketi skorunun 5 ve üzerinde ölçülmesi, solunum fonksiyon testlerinde zorunlu vital kapasite (FVC) ve birinci saniye zorunlu ekspiratuar hacim (FEV1) ile karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) yüzde değerlerinin beklenenden düşük gelmesi, sekonder pulmoner hipertansiyon gelişimi açısından klinik olarak uyarıcı parametreler olarak değerlendirilmelidir. Bu bulgulara sahip hastaların, sağ ventrikül fonksiyonları ve olası vasküler komplikasyonlar açısından daha yakından takip edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Right Heart Dysfunction and Its Association with Dyspnea Severity in Patients with Interstitial Lung Disease Aim: The aim of this study was to identify parameters associated with right ventricular involvement in patients diagnosed with interstitial lung disease (ILD) and to investigate the relationship between these parameters and the severity of dyspnea. Exercise capacity and oxygen saturation changes during exertion were assessed using the Six-Minute Walk Test (6MWT), while the impact of the disease on daily life was evaluated using the Dyspnea-12 (D-12) questionnaire. The effects of parenchymal involvement on pulmonary function were determined by pulmonary function tests (PFTs), lung volume measurements, and carbon monoxide diffusing capacity (DLCO) assessments. Right ventricular dysfunction and related variables were evaluated echocardiographically using a TAPSE/sPAP ratio < 0.55 as the predefined threshold value. Within the scope of the study, correlations between right heart involvement and respiratory parameters, 6MWT findings, and D-12 questionnaire scores were investigated. Methods: Thirty patients diagnosed with ILD and followed between January 2023 and January 2026, along with a control group of 10 healthy volunteers with similar demographic characteristics, were included prospectively. Right ventricular functions of all participants were evaluated using transthoracic echocardiography (TTE). Respiratory capacities were recorded via PFT and DLCO, while functional capacities were documented using the 6MWT protocol including pre- and post-exercise measurements. Dyspnea perception was scored using the D12 dyspnea scale. Data were comparatively analyzed between the patient and control groups to determine ILD-related physiological impairment. Furthermore, patients within the study group were sub-grouped based on the presence of right ventricular involvement to identify parameters associated with dysfunction and its impact on dyspnea scores. Results: No significant differences were observed between the groups regarding age, body mass index, and smoking status. Although echocardiographic data and 6MWT distances were similar between the ILD and control groups, both resting and post-exercise SpO₂ values were significantly lower in the ILD group (p=0.001). In PFTs, TLC percentage (64±13%) and DLCO levels (42±10%) were significantly lower in ILD patients compared to the control group, confirming parenchymal restriction (p<0.01). Additionally, D12 dyspnea scores were significantly higher in the ILD group (3.63±2.65) than in healthy controls (p<0.001). In the subgroup analysis based on the TAPSE/sPAP ratio (<0.55 vs. ≥0.55), the low-ratio group exhibited significantly higher sPAP (37 mmHg vs. 25 mmHg, p=0.015) and right ventricular basal diameter (41 mm vs. 35 mm, p=0.031), while no differences were found in TAPSE and left ventricular ejection fraction. Regarding respiratory functions, FVC and FEV1 percentages along with DLCO values (31% vs. 45%, p=0.017) were significantly reduced in this group. Furthermore, patients with a low TAPSE/sPAP ratio had significantly shorter 6MWT distances (p=0.024) and markedly higher D12 scores (p=0.011). These data indicate that a low TAPSE/sPAP ratio is directly associated with impaired gas exchange and decreased exercise tolerance. Conclusion: In individuals with ILD, a decrease in 6-minute walk distance, a D12 dyspnea score of 5 or above, and lower-than-expected percentages of FVC, FEV1, and DLCO should be considered clinical warning parameters for the development of secondary pulmonary hypertension. Patients presenting with these findings should be monitored closely for right ventricular functions and potential vascular complications.